De Landstand in Zeeland BEZINNING Kerstmis en Oudjaar, 'dagen van be sinning. Bezinning op hetgeen achter - ons ligt, maar meer nog moet het zijn, juist nu, bezinning op de taak die voor ons ligt. Een nieuwe betere wereld helpen op- bouwen in taai volharden. Teleurstel ling op teleurstelling overwinnen, slechts ons werken en doen laten bc- hcerschen door de belangrijkste aller vragen, hoe kan ik bijdragen Europa te steunen in zijn geweldige worste ling om het zijn of niet zijn. y/ij handvrouwen kunnen zeker onzen materieelen steun geven, door de pro ductie op de boerderij en vooral van onzen tuin zoo hoog mogelijk te helpen op voeren. Ik weet dat die door ve len ernstig wordt betracht,, en dit is zeker even prijzenswaardig als het ge ven van een flinke duit in de collecte bus van W.H.N. uit een zeer gevidde beurs, al is ook dit noodig en ge- wenscht- Maar, umar wij Landvrouwen nog wel eens karig mee zijn? Onze mor eel e steun. Natuurlijk hebben daar in de eerste plaats recht op uw ge zinsleden, maar ook zij, die daar bui ten staan, en veel moeten ontberen. Tracht steeds anderen op te heffen, niet neer te drukken. Ook wij Land vrouwen hebben het tegenwoordig niet gemakkelijk. Velen onzer moeten het zonder de noodige hulp stellen en dan is het wel eens moeilijk bij veel en zwaar werk ook nog een blij ge zicht te toonen. Toch, zoek in de eer ste plaats de kracht om dê zon te we zen, voor uw omgeving die deze zoo dringend behoeft. O, ik weet wél, we dreigen wél eens mismoedig te worden, omdat deze oorlog en deze kommervolle omstan digheden een eeuwigheid schijnen te duren, maar denken we dan aan het leven van Hem, wiens geboorte wij met Kerstmis vieren. Het leven van den Christus was één lijdensweg. Hoe oneindig lief moet Hij toch de menschheid gehad hebben, om daar voor te werken, te lijden en ten slotte aan het kruis te sterven. Met dit voorbeeld voor oogen zullen wij meer dan ooit de kracht vinden, ook het komende jaar moedig voor waarts onze offers te brengen voor de noodzakelijke zege over het bolsje wisme, moedig voorwaarts, omdat, ge lijk het Kerstfeest ons toontaltijd het licht over de duisternis zal zegevieren, yriescheloo, 13 Wintermaand 1943. H. ZwiersLuth, Landvrouwenleidster. Hoe maken we de Kerstdagen gezellig Nog enkele dagen en het is weer Kerstmis, de vierde „Kerst" in oorlogs tijd voor ons Nederlanders. Ieder jaar weer hébben we gedacht, dat het moei lijk zou zijn om wat leuks te verzin nen voor de feestdagen en toch gelukt het ons steeds weer opnieuw onze huis- genooten te verrassen met gezéllige zelfgemaakte lekkernijen, wanneer we maar van goeden wil zijn. Dank zij het extra stroop en olierantsoen kun nen we ook ditmaal weer aan den stag en hier volgen dan recepten voor Kerst en Nieuwjaardie voor een ie der nog te maken zijn Voor den Kerstmaaltijd 'Allereerst een recept van konijn, dat minder bekend is. De stukken konijn worden 24 uur te voren in een marinade gezet, die be staat uit yz azijn, yz water, een ge snipperde ui, een laurierblad, een wor tel aan schijven, een tak selderij en een paar peperkorrels en em paar kruidnagelen. Voor het braden de stukken vleesch afdrogen en bruin bra den in boterDe jus op de gewone wij ze afmaken en zachtjes gaar laten sto ven. Namaak schildpadsoep. 1 liter bouillon van beentjes of van de kop of de organen van het konijn ge trokken. 250 gram bruine boonen, 25 gras bloem, een klein stukje boter, y2 eetlepel pa prikapoeder, een groote ui, een weinig zout en peper. Week de bruine boonen gedurende 24 uur en kook ze gaar in het weekwater, wrijf ze daarna door een zeef. Fruit de gesnipperde ui met de paprika in wat boter mooi bruin, laat tenslotte ook de bloem meefruiten. Voeg dan de bouillon en de gezeefde bruine boonen toe en maak alles op smaak af. Brusselsch lof schotel. 1 kg Brusselsch lof, 100 gram boter- hammenworst, 100 gram kaas, 3 dl.' iapleYnélk, 25 grtiriï bVbëfft, \èU böt'er^ zout. Kook de struikjes lof in hun geheel gaar en laat ze goed uitlekken. VJikkél om ieder struikje een plakje boter- hammenworst en leg ze naast elkaar op een verwarmde schaal. Maak van de melk, de aangemengde bloem en de geraspte kaas een pittige saus en giet deze over de struikjes lof. Men kan de schotel garneeren met aardappelpuree. Kerstvla. '1 liter melk, 60 gram custardpoeder, 100 gram suiker, wat jam, wat bis cuitskruimels, amandelessence. Maak van melk, custardpoeder en een weinig van de suiker een vla. Giet de ze koekend op de biscuitkruimels, die met wat amandelessence zijn bespren keld. De rest van de suiker tot cara mel branden en op een stukje van een zochtig gemaakte aanrecht uitgieten. Als de caramel hard is, ze tot gruis- kloppen en dit boven op de vla strooien eji hier en daar een theelepeltje jam ter versiering er op leggen. Gebak. Stroopkoek. 500 gram zelfrijzende bloem of bloem met iy2 pakje bakpoeder, 300 gram stroop, 100 gram basterdsuiker, 1 flin ke eetlepel koekkruiden (.kan men deze niet krijgen, dan kan ook kaneélsurro- gaat genomen worden3 a 4 dl warm water, iets zout. Roer in een kom de bloem, de bakpoe der, de kruiden en het zout goed door. elkaar. Maak een kuiltje in het mid den, giet hierin de stroop en maak de ze aan met het heete water. Roer alles tot een deeg ter dikte van cakedeeg. Besmeer een bakplaat met wat boter en strijk hierop het deeguit. Bak de koek in ongeveer een half uur bruin en gaar en snijd ze na bekoeling in stukken. Voor diegenen, die een elec- trische oven bezitten, geldt het volgen de: Inschuiven op de middelste richel en 30 minuten bakken op onder en bo ven vol. i Stroopwafels. Voor de wafels: 250 gram bloem, 125 gr. boter, 75 gram bruine suiker, iets melk, 10 gram kaneelsurrogaat. Kneed dit door elkaar en vorm er kleine ronde balletjes van. Bak hier van in een rond wafelijzer wafels. (Het ijzer moet eerst goed heet zijn en met iets olie ingevet worden Voor het vulsel: 250 gram stroop, 100 gram bruine suiker, 2 theelepeltje -ka neelsurrogaat, 50 gram boter. Roer voor dit vulsel de stroop met de goed fijngewreven suiker en het ka neelsurrogaat door elkaar. Voeg er de boter bij en laat het mengsel even doorkoken. Laat het mengsel bekoelen en besmeer er de helft van de wafels mee.^Leg de onbesmeerde er bovenop. Broeder in den pot met stroopsaus. 200 gram tarwemeel, 200 gram boek* Redactie-adres: Zeestr. 69, Den Haag, Telet. 115754. Uitgave: Uitgeverij „Volk Bodem", Postbus 281, Den Haag. Advertenties: Losse plaat sing 25 ct. per m.m., in alle edities 75 ct. p. m.m. Abonnementen: Voor niet- leden van den Ned. Land stand f 5.per jaar of f 1.25 per 3 maanden. Alle briefwisseling betref fende exploitatie, adv. en abonn., aan postbus 281 Den Haag, Tel. 11.65.88. tcéiiemeel (kan ook alleen van tarwe, of regeeringsmeeL gemaakt worden plm- Vz liter lauwe melk35'gram gist iels zout, 3 middelgroote zure appels] citroenessenceeen weinig olie. Maak een kuiltje in het meel, brokkelt daarin de gist, maak ze aan met de) lauwe melk en roer er een stevig be-i Slag vafi ter dikte van olieboüenbéslag. Roer hierdoor de gesnipperde appelen het zout en het smaakje. Maak in eeni gietijzeren braadpannetje een bo-j dempje olie dampend heet en giet eri al het beslag in. Draai het vuur zeen laag en laat de broeder aan een kant. en gaar worden. Met behulp van. een deksel draait men hem om en bakd hem op dezelfde manier tot ook de) andere kant mooi bruin is en nergensi meer ongare plekken te vinden zijnj Snijd den broeder aan stukken en'gr ei er een stroopsaus bij. Stroopsaus. Per persoon 1 eetlepel stroop. Nemen we 5 eetlepels stroop, dan 40 grain, boter. 2 dl water. Verwarm alle ingre-i dienten op een zacht vuur tot alles Kich goed dooreen gemengd heeft- H. J. Ridderhof. nf In verband met de bcdrijfsrust tusschen Kerstmis en Nieuw jaar, verschijnt het volgend nummer van De Landstand op Vrijdag 7 Jan. 1944. De bureaux van den Ned. Land- eland *ün van 24 Dec.3 Jan. a.s. gesleten. zomer en den herfst zullen vol gen. Zaaien,, kiemen, groeien en rij pen om dan geoogst te worden. Zoo gaat het met onze cultuur zaden, zoo gaat het steeds weer opnieuw. Jaar in jaar uit, ook al wordt de kwaliteit van het zaad opgevoerd, toch moet altijd weer ditzelfde groeiproces worden ge volgd. Inderdaad, de kwaliteit van 't zaad werd in den loop der jaren beter. En van den zaaier? Werd hij meer en meer een persoonlijkheid of liet hij Gods water over Gods ak ker loopen? Wij allen zijn op onzen tijd ook zaaiers. Weliswaar heeft de een grootere oppervlak te te bezaaien dan de ander, maar de een heeft ook meer zaad, meer talenten dan de an der. En hij verstaat soms de kunst van zaaien beter. Bovenal komt het echter aan op de meer of mindere verantwoordelijkheid die men bij het zaaien in zich voelt. Zoo komen we van deze beeldspraak bij de werkelijkheid terug, die deze is, dat nog te Velen uit de rijen van onzen boe renstand geleefd worden, d.w.z. dat zij vergeten dat vlijt en ar beid alleen het leven niet maken. Het is niet de eerste keer, dat wij hierop wijzen, het zal ook wel niet de laatste zijn. Onze boeren stand heeft groote opgaven. Ons boerenvolk dient uit de gesloten heid van eigen kring naar buiten te treden om deel te nemen aan de cultureele werkzaamheden, die thans door anderen veelal al leen worden gedaan. Er is door stedelingen die den eenvoud van het land niet kunnen begrijpen, die de door en door gezonde volksche levensvisie niet aanvoe len, meermalen opgemerkt, dat de boer nog op een zeer laag cul tureel niveau staat. Men vergisse zich niet! Er is geen verschil in cultureel peil, ten voordeele van de stad, doch er is verschil in cultureelen inhoud. Zonder eeni- ge medewerking van bovenaf he'eft het platteland nog een cultureel peil bewaard, waaruit de stad kan putten. En wat zou terecht gekomen zijn op cultu reel gebied in de stad, indien daaraan geen leiding was ge geven? Wij vragen slechts. We weten anderzijds dat er op het platte land nog zoo ontzettend veel te doen is om ons boerenvolk tot hoogere ontwikkeling te brengen. Hetgeen zoo dient te worden opgevat, dat iedere boer zich per soonlijk bewust wordt van zijn verantwoordelijkheid en van zijn kunnen. Dan zullen de culturee le bronnen op het platteland in groote verscheidenheid nieuwe levenssappen opleveren voor het geheele volk en zal het econo misch welvaartsproces doortrok ken worden, aangevuld zoo men wil, met levenselixer die de ware levensvreugde na gepresteerden arbeid verschaft. Het is de taak van den Neder- landschen Landstand daaraan lei ding te geven en het is de roe ping van ons boerenvolk in de komende periode gestalte te ge ven aan het geheel. Levensmoed is daarvoor onmis baar. Er zijn meer moeilijke tij den in onze geschiedenis ge weest. Ook in die van den boe renstand. Altijd weer zijn het de sterken geweest, die stand hielden en op nieuwe wegen voorgingen. We lazen eens er gens: Die zwak is, laat in angst versagen. Wie 't groote wil, moet wagen 't Gaat om leven of om dood.j Wie dat duidelijk beseft, wie. zich verantwoordelijk gevoelt; voor hen, die na ons komen, wie er op gesteld is geen zwakke schakel te zijn doch een sterke, in den keten der geslachten, hijj vindt den levensmoed dien deze zware tijden eischen. Moogt gij, lezer en lezeres, put tend uit hetgeen u de wende tijd leert, uit de stemming van hef Kerstfeest, U bij de jaarwisse ling, blikkend in de toekomst, ernstig voornemen te streven raar de bereiking van hetgeen ons aller doel moet zijn: een le venskrachtige, hoog ontwikkelde, zichzelf respecteerende boeren stand te midden van een sociaal hoogstaand Nederlandsch Volk> Dan zijn de offers in dezen tijd niet te vergeefs gebracht. Veel Heil en Zegen in 1944. y TER HAAR. 1

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1943 | | pagina 10