De Landstand in
Zeeland
BEZINNING
Kerstmis en Oudjaar, 'dagen van be
sinning. Bezinning op hetgeen achter -
ons ligt, maar meer nog moet het zijn,
juist nu, bezinning op de taak die voor
ons ligt.
Een nieuwe betere wereld helpen op-
bouwen in taai volharden. Teleurstel
ling op teleurstelling overwinnen,
slechts ons werken en doen laten bc-
hcerschen door de belangrijkste aller
vragen, hoe kan ik bijdragen Europa
te steunen in zijn geweldige worste
ling om het zijn of niet zijn.
y/ij handvrouwen kunnen zeker onzen
materieelen steun geven, door de pro
ductie op de boerderij en vooral van
onzen tuin zoo hoog mogelijk te helpen
op voeren. Ik weet dat die door ve
len ernstig wordt betracht,, en dit is
zeker even prijzenswaardig als het ge
ven van een flinke duit in de collecte
bus van W.H.N. uit een zeer gevidde
beurs, al is ook dit noodig en ge-
wenscht- Maar, umar wij Landvrouwen
nog wel eens karig mee zijn? Onze
mor eel e steun. Natuurlijk hebben daar
in de eerste plaats recht op uw ge
zinsleden, maar ook zij, die daar bui
ten staan, en veel moeten ontberen.
Tracht steeds anderen op te heffen,
niet neer te drukken. Ook wij Land
vrouwen hebben het tegenwoordig
niet gemakkelijk. Velen onzer moeten
het zonder de noodige hulp stellen en
dan is het wel eens moeilijk bij veel
en zwaar werk ook nog een blij ge
zicht te toonen. Toch, zoek in de eer
ste plaats de kracht om dê zon te we
zen, voor uw omgeving die deze zoo
dringend behoeft.
O, ik weet wél, we dreigen wél eens
mismoedig te worden, omdat deze
oorlog en deze kommervolle omstan
digheden een eeuwigheid schijnen te
duren, maar denken we dan aan het
leven van Hem, wiens geboorte wij
met Kerstmis vieren.
Het leven van den Christus was één
lijdensweg. Hoe oneindig lief moet Hij
toch de menschheid gehad hebben, om
daar voor te werken, te lijden en ten
slotte aan het kruis te sterven.
Met dit voorbeeld voor oogen zullen
wij meer dan ooit de kracht vinden,
ook het komende jaar moedig voor
waarts onze offers te brengen voor de
noodzakelijke zege over het bolsje
wisme, moedig voorwaarts, omdat, ge
lijk het Kerstfeest ons toontaltijd het
licht over de duisternis zal zegevieren,
yriescheloo, 13 Wintermaand 1943.
H. ZwiersLuth,
Landvrouwenleidster.
Hoe maken we de Kerstdagen
gezellig
Nog enkele dagen en het is weer
Kerstmis, de vierde „Kerst" in oorlogs
tijd voor ons Nederlanders. Ieder jaar
weer hébben we gedacht, dat het moei
lijk zou zijn om wat leuks te verzin
nen voor de feestdagen en toch gelukt
het ons steeds weer opnieuw onze huis-
genooten te verrassen met gezéllige
zelfgemaakte lekkernijen, wanneer we
maar van goeden wil zijn. Dank zij
het extra stroop en olierantsoen kun
nen we ook ditmaal weer aan den
stag en hier volgen dan recepten voor
Kerst en Nieuwjaardie voor een ie
der nog te maken zijn
Voor den Kerstmaaltijd
'Allereerst een recept van konijn, dat
minder bekend is.
De stukken konijn worden 24 uur te
voren in een marinade gezet, die be
staat uit yz azijn, yz water, een ge
snipperde ui, een laurierblad, een wor
tel aan schijven, een tak selderij en
een paar peperkorrels en em paar
kruidnagelen. Voor het braden de
stukken vleesch afdrogen en bruin bra
den in boterDe jus op de gewone wij
ze afmaken en zachtjes gaar laten sto
ven.
Namaak schildpadsoep.
1 liter bouillon van beentjes of van de
kop of de organen van het konijn ge
trokken.
250 gram bruine boonen, 25 gras bloem,
een klein stukje boter, y2 eetlepel pa
prikapoeder, een groote ui, een weinig
zout en peper.
Week de bruine boonen gedurende 24
uur en kook ze gaar in het weekwater,
wrijf ze daarna door een zeef. Fruit de
gesnipperde ui met de paprika in wat
boter mooi bruin, laat tenslotte ook de
bloem meefruiten. Voeg dan de bouillon
en de gezeefde bruine boonen toe en
maak alles op smaak af.
Brusselsch lof schotel.
1 kg Brusselsch lof, 100 gram boter-
hammenworst, 100 gram kaas, 3 dl.'
iapleYnélk, 25 grtiriï bVbëfft, \èU böt'er^
zout.
Kook de struikjes lof in hun geheel
gaar en laat ze goed uitlekken. VJikkél
om ieder struikje een plakje boter-
hammenworst en leg ze naast elkaar
op een verwarmde schaal. Maak van
de melk, de aangemengde bloem en de
geraspte kaas een pittige saus en giet
deze over de struikjes lof. Men kan de
schotel garneeren met aardappelpuree.
Kerstvla.
'1 liter melk, 60 gram custardpoeder,
100 gram suiker, wat jam, wat bis
cuitskruimels, amandelessence.
Maak van melk, custardpoeder en een
weinig van de suiker een vla. Giet de
ze koekend op de biscuitkruimels, die
met wat amandelessence zijn bespren
keld. De rest van de suiker tot cara
mel branden en op een stukje van een
zochtig gemaakte aanrecht uitgieten.
Als de caramel hard is, ze tot gruis-
kloppen en dit boven op de vla strooien
eji hier en daar een theelepeltje jam
ter versiering er op leggen.
Gebak.
Stroopkoek.
500 gram zelfrijzende bloem of bloem
met iy2 pakje bakpoeder, 300 gram
stroop, 100 gram basterdsuiker, 1 flin
ke eetlepel koekkruiden (.kan men deze
niet krijgen, dan kan ook kaneélsurro-
gaat genomen worden3 a 4 dl warm
water, iets zout.
Roer in een kom de bloem, de bakpoe
der, de kruiden en het zout goed door.
elkaar. Maak een kuiltje in het mid
den, giet hierin de stroop en maak de
ze aan met het heete water. Roer alles
tot een deeg ter dikte van cakedeeg.
Besmeer een bakplaat met wat boter
en strijk hierop het deeguit. Bak de
koek in ongeveer een half uur bruin
en gaar en snijd ze na bekoeling in
stukken. Voor diegenen, die een elec-
trische oven bezitten, geldt het volgen
de: Inschuiven op de middelste richel
en 30 minuten bakken op onder en bo
ven vol. i
Stroopwafels.
Voor de wafels: 250 gram bloem, 125
gr. boter, 75 gram bruine suiker, iets
melk, 10 gram kaneelsurrogaat.
Kneed dit door elkaar en vorm er
kleine ronde balletjes van. Bak hier
van in een rond wafelijzer wafels.
(Het ijzer moet eerst goed heet zijn
en met iets olie ingevet worden
Voor het vulsel: 250 gram stroop, 100
gram bruine suiker, 2 theelepeltje -ka
neelsurrogaat, 50 gram boter.
Roer voor dit vulsel de stroop met de
goed fijngewreven suiker en het ka
neelsurrogaat door elkaar. Voeg er de
boter bij en laat het mengsel even
doorkoken. Laat het mengsel bekoelen
en besmeer er de helft van de wafels
mee.^Leg de onbesmeerde er bovenop.
Broeder in den pot met stroopsaus.
200 gram tarwemeel, 200 gram boek*
Redactie-adres: Zeestr. 69,
Den Haag, Telet. 115754.
Uitgave: Uitgeverij „Volk
Bodem", Postbus 281, Den
Haag.
Advertenties: Losse plaat
sing 25 ct. per m.m., in
alle edities 75 ct. p. m.m.
Abonnementen: Voor niet-
leden van den Ned. Land
stand f 5.per jaar of
f 1.25 per 3 maanden.
Alle briefwisseling betref
fende exploitatie, adv. en
abonn., aan postbus 281
Den Haag, Tel. 11.65.88.
tcéiiemeel (kan ook alleen van tarwe,
of regeeringsmeeL gemaakt worden
plm- Vz liter lauwe melk35'gram gist
iels zout, 3 middelgroote zure appels]
citroenessenceeen weinig olie.
Maak een kuiltje in het meel, brokkelt
daarin de gist, maak ze aan met de)
lauwe melk en roer er een stevig be-i
Slag vafi ter dikte van olieboüenbéslag.
Roer hierdoor de gesnipperde appelen
het zout en het smaakje. Maak in eeni
gietijzeren braadpannetje een bo-j
dempje olie dampend heet en giet eri
al het beslag in. Draai het vuur zeen
laag en laat de broeder aan een kant.
en gaar worden. Met behulp van.
een deksel draait men hem om en bakd
hem op dezelfde manier tot ook de)
andere kant mooi bruin is en nergensi
meer ongare plekken te vinden zijnj
Snijd den broeder aan stukken en'gr ei
er een stroopsaus bij.
Stroopsaus.
Per persoon 1 eetlepel stroop. Nemen
we 5 eetlepels stroop, dan 40 grain,
boter. 2 dl water. Verwarm alle ingre-i
dienten op een zacht vuur tot alles
Kich goed dooreen gemengd heeft-
H. J. Ridderhof.
nf
In verband met de bcdrijfsrust
tusschen Kerstmis en Nieuw
jaar, verschijnt het volgend
nummer van De Landstand op
Vrijdag 7 Jan. 1944.
De bureaux van den Ned. Land-
eland *ün van 24 Dec.3 Jan.
a.s. gesleten.
zomer en den herfst zullen vol
gen.
Zaaien,, kiemen, groeien en rij
pen om dan geoogst te worden.
Zoo gaat het met onze cultuur
zaden, zoo gaat het steeds weer
opnieuw. Jaar in jaar uit, ook al
wordt de kwaliteit van het zaad
opgevoerd, toch moet altijd weer
ditzelfde groeiproces worden ge
volgd. Inderdaad, de kwaliteit
van 't zaad werd in den loop der
jaren beter.
En van den zaaier? Werd hij meer
en meer een persoonlijkheid of
liet hij Gods water over Gods ak
ker loopen? Wij allen zijn op
onzen tijd ook zaaiers. Weliswaar
heeft de een grootere oppervlak
te te bezaaien dan de ander,
maar de een heeft ook meer
zaad, meer talenten dan de an
der.
En hij verstaat soms de kunst
van zaaien beter. Bovenal komt
het echter aan op de meer
of mindere verantwoordelijkheid
die men bij het zaaien in zich
voelt. Zoo komen we van deze
beeldspraak bij de werkelijkheid
terug, die deze is, dat nog te
Velen uit de rijen van onzen boe
renstand geleefd worden, d.w.z.
dat zij vergeten dat vlijt en ar
beid alleen het leven niet maken.
Het is niet de eerste keer, dat
wij hierop wijzen, het zal ook wel
niet de laatste zijn. Onze boeren
stand heeft groote opgaven. Ons
boerenvolk dient uit de gesloten
heid van eigen kring naar buiten
te treden om deel te nemen aan
de cultureele werkzaamheden,
die thans door anderen veelal al
leen worden gedaan. Er is door
stedelingen die den eenvoud van
het land niet kunnen begrijpen,
die de door en door gezonde
volksche levensvisie niet aanvoe
len, meermalen opgemerkt, dat
de boer nog op een zeer laag cul
tureel niveau staat. Men vergisse
zich niet! Er is geen verschil in
cultureel peil, ten voordeele van
de stad, doch er is verschil in
cultureelen inhoud. Zonder eeni-
ge medewerking van bovenaf
he'eft het platteland nog een
cultureel peil bewaard, waaruit
de stad kan putten. En wat zou
terecht gekomen zijn op cultu
reel gebied in de stad, indien
daaraan geen leiding was ge
geven?
Wij vragen slechts. We weten
anderzijds dat er op het platte
land nog zoo ontzettend veel te
doen is om ons boerenvolk tot
hoogere ontwikkeling te brengen.
Hetgeen zoo dient te worden
opgevat, dat iedere boer zich per
soonlijk bewust wordt van zijn
verantwoordelijkheid en van zijn
kunnen. Dan zullen de culturee
le bronnen op het platteland in
groote verscheidenheid nieuwe
levenssappen opleveren voor het
geheele volk en zal het econo
misch welvaartsproces doortrok
ken worden, aangevuld zoo men
wil, met levenselixer die de ware
levensvreugde na gepresteerden
arbeid verschaft.
Het is de taak van den Neder-
landschen Landstand daaraan lei
ding te geven en het is de roe
ping van ons boerenvolk in de
komende periode gestalte te ge
ven aan het geheel.
Levensmoed is daarvoor onmis
baar. Er zijn meer moeilijke tij
den in onze geschiedenis ge
weest. Ook in die van den boe
renstand. Altijd weer zijn het
de sterken geweest, die stand
hielden en op nieuwe wegen
voorgingen. We lazen eens er
gens:
Die zwak is, laat in angst
versagen.
Wie 't groote wil, moet wagen
't Gaat om leven of om dood.j
Wie dat duidelijk beseft, wie.
zich verantwoordelijk gevoelt;
voor hen, die na ons komen, wie
er op gesteld is geen zwakke
schakel te zijn doch een sterke,
in den keten der geslachten, hijj
vindt den levensmoed dien deze
zware tijden eischen.
Moogt gij, lezer en lezeres, put
tend uit hetgeen u de wende tijd
leert, uit de stemming van hef
Kerstfeest, U bij de jaarwisse
ling, blikkend in de toekomst,
ernstig voornemen te streven
raar de bereiking van hetgeen
ons aller doel moet zijn: een le
venskrachtige, hoog ontwikkelde,
zichzelf respecteerende boeren
stand te midden van een sociaal
hoogstaand Nederlandsch Volk>
Dan zijn de offers in dezen tijd
niet te vergeefs gebracht. Veel
Heil en Zegen in 1944.
y TER HAAR. 1