CHNISCh BUREAU
LINQERIAND
Het slachten van konijnen
Officieele laudbouw-
mededeelingen
EEN BOERENROMAN
DE BLIECKAERTS
EINDHOVEN TEL! A9AO NEDERLAND
UITVOEREN VAN GRONDWERKEN WEGENBOUW
ONTWATERINGSWERKEN OPMAKEN VAN
PLANNEN EN KOSTEN BEGROOTINGEN VOOR
ALLE CULTUUR TECHNISCHE WERKEN
HET GEVEN VAN LAND- EN BOSCHBOUWKUNDICE ADVIEZEN
Wat is de juiste manier om een
konyn te slachten?.
OM te beginnen moet men zorgen de vol
gende benoodigdheden by de hand te
hebben: een niet te lang, doch flink stuk
ijzer of een stok van hard hout, een
scherp mes, twee eindjes dik touw, waar
van lussen kunnen worden gemaakt en
een doek. Verder moeten er twee spijkers
in een schutting worden geslagen, op
ongeveer 15 cm. van elkaar. Het konijn
wordt nu met de linkerhand in het vel
midden op den rug stevig vastgepakt en
zoodanig omhoog getild, dat het bijna
in evenwicht hangt, met den kop iets om
laag. Een andere methode is, het dier op
dezelfde wijze vast te pakken en vervol
gens op een tafel neer te zetten. Het dier
moet nu snel worden gedood. Dit mag nooit
ontaarden in een dierenmarteling. De beste
methode is het konijn met het ijzer of den
stok een harden, goed gerichten slag vóór
de ooren te geven. De schedel wordt daar
door ingeslagen en het dier is direct be
wusteloos. Doodt een konijn nooit met een
klap achter de oorenEen gedeelte van
het rugvleesch wordt dan met geronnen
bloed bedekt en kan niet meer gorden
gebruikt.
Met het mes wordt snel een keelsnede ge
geven. Vooral op een der zijden van de
keel richten om de slagaders goed te
treffen. *Het dier moet nu eerst uitbloe
den. Het bloed kan in een kom worden
opgevangen. Hiervan is o.a. konynenbloed-
worst te maken. Ook kan men het een
paar dagen bewaren om er de jus mee af
te maken. Klop het daartoe met water,
haal hetgeen stolt er uit en bewaar dit
geklopte bloed op een koele plaats.
Is het bloeden opgehouden, dan worden
de touwlussen om de achterpooten ge
bracht. Het dier wordt aan 'de twee spij
kers opgehangen en de huid aan de ach
terpooten btf het loopbeen losgemaakt.
Vervolgens snijdt men met het mes het
yel van de achterpooten -in "het rond los,
■waarbij men er voor moet zorgen, dat
men de dikke hakpees niet doorsnijdt,
want dan stroopt het vleesch met het vel
mee. Het vel aan de binnenzijde der poo-
ten wordt doorgesneden in de richting van
het bekken, waarna het van de achter-
pooten kan worden afgetrokken. Nu wordt
de staart losgemaakt en het vel is met
eenige rukken tot aan de voorpooten naar
beneden te halen. De voorpooten worden
uit het vel getrokken en by de pols afge
sneden. Tot den kop gaat het vel nu ge
makkelijk naar beneden. Bij den kop voelt
men waar de odren zitten en deze worden
nu vlak langs den schedel afgesneden.'
vervolgens wordt de kop verder afgevild,
ïïefc' een puntig mesje worden nu de
pogen uitgesneden. Om te voorkomen dat
er bloed aan het vleesch komt, moeten
thans de handen met een doek worden
„schoongemaakt. Het bekkenwordt door-
gesneden en endeldarm en blaas worden
verwijderd. Vervolgens wordt het buikvel
tot aan de ribben voorzichtig geopend,
zoodat de ingewanden en de maag er uit
kunnen worden genomen. Snijd de spier-
wanden van de maag tot op het binnen
vlies in, en pel dit vlies er voorzichtig
met de voedselresten uit en verwijder dit.
Zieke organen.
Het spreekt echter vanzelf, dat men bij
het slachten alle organen, die ziekelijke
afwijkingen vertoonen, en dus voor de
consumptie ongeschikt zijn, dient te ver
wijderen. In hoofdzaak beperkt zich dit
tot de lever en de ^buikholte. Op de lever
In de overtuiging, dat een konijn
op een goedkoope manier een flinke
hoeveelheid waardevol vleesch Ie-
vert, zijn velen in het afgeloopen
jaar overgegaan tot het houden van
eenige konijnen 'ter aanvulling van
hun vleeschrantsoen. Het slachten,
dat voor diverse konijnenhouders
nog een probleem is. mag geen
dierenmishandeling worden.
worden nogal eensgele knobbels aange
troffen. Dit zijn ingekopselde coccidiën-
haarden. Is het aantal gering, dan Is de
lever nog goed te gebruiken, nadat zy zyn
weggesneden. Is de lever echter sterk aan
getast, dan kan men haar beter in haar
geheel weg doen. In de buikholte komen
nog' al eens vinnen of blaaswormen van
den lintworm voor. Het zijn doorschijnende
of witte kogeltjes ter grootte van een
erwt. Men snijdt ze uit en verbrandt ze,
om te voorkomen dat andere dieren en
vooral honden ze opeten.
Maag, levfcr en hart bewaren. Het buik
vlies wordt er uitgetrokken. De lever wordt
van degal ontdaan, borstkas en keel
worden doorgesneden om te verhinderen,
dat het bloed opdroogt en tenslotte wordt
de strot afgesneden.
De bout is nu panklaar, doch moet eenige
dagen in den Ttelder worden opgehangen.
Hij mag voordien niet worden gewasschen.
Wil men konijn eten, dan moet het dier
een paar dagen van te voren Worden ge
slacht. Men slacht b.v. op Donderdag,
wanneer men het Zondag3 wil eten. Vóór
het braden wordt het konyn, naar gelang
van de bereidingswijze al of niet in stuk
ken verdeeld, en met een vochtigen doek
afgewreven. Vroeger legde men het ko
nyn eenigen tijd in water, waarna het
daarna nog eens grondig werd af gewas
schen, doch hierbij gaan voedingsstoffen
verloren, zoodat men dit beter kan na
laten.'
Het verdient aanbeveling eenige weken
vóór het -slachten aan de konijnen wat
selderij te voeren. De dieren zijn er niet
alleen dol op, doch het verhoogt den
smaak van den konijnenbout.
Hoe waardevol konijnenvleesch Is, blijkt
o.a. uit onderstaande tabel, waarin het met
eenige andere vleeschsoor^n en schelviscb
wordt vergeleken.
Percentage
voedende
Eiwit Vet bestandd.
Konijnenvleesch 21.5 10 ±40
Mager rundvleesch 21 2 ±24
Mager kalfsvleesch 20 1 ±24
Mager varkensvl. 21 7 ±27
Kip .20 2 ±32
Schelvisch 17 2.3
Konijnenvleesch "kan dus tot een der
voedzaamste vleeschsoorten worden gere
kend. Het is bovendien licht verteerbaar
en kan dan ook als ziekenkost worden
aanbeden en met kip ongeveer op één
lijn worden gesteld. Het is merkwaardig,
dat het in dat opzicht nog geeu algemeene
erkenning heeft gevonden. Mogelijk dat
hierbij de nog vaak gehoorde meening, als
zou tam konijnenvleesch een onaangena-
men smaak hebben, een rol speelt.
Over smaak valt nimmer te twisten, maar
het staat toch wel vast, dat een konijn
mits dit een goede huisvesting en ver
zorging heeft gehad en op deskundige
wijze is geslacht een zeer smakelijk
gerecht kan opleveren en niet spoedig
tegenstaat. Op een doelmatige huisves^
ting en een juiste voedering komt het
echter aan, want slechts dan mag men 'n
krachtig uitgegroeid dier en daarmede een
bout van eerste kwaliteit verwachten.
Vlugschriftjes over Jhet slachten van ko
nijnen en eenige bereidingswijzen van
konijnenvleesch kunnen bij den Rijksvoor
lichtingsdienst voor de Pluimveeteelt, af-
deeling II („Konijnen") worden aange-
vraagd.
Scheidsgerecht voor de Voedsel
voorziening
Het Scheidsgerecht voor de Voedselvoor
ziening, Lange Voorhout 78, 's-Gravenhage,
is een instituut voor de administratieve
rechtspraak op het terrein van de voedsel
voorziening. Het beslecht bij uitsluiting in
eerste instantie geschi%n, die ontstaan
tusschen een ondernemer op het gebied
van de voedselvoorziening en de organi
satie (hoofdbedrijfschap, bedrijfschap, vak
groep etc.), waartoe hij behoort. Slechts
hij, die meent rechtstreeks in zyn belangen
getroffen te zijn, is bevoegd een geschil
bij het Scheidsgerecht aanhangig te maken
en dat dient dan voor zoover in eenig
wettelijk voorschrift geen termyn bepaald
is, waarbinnen beroep mogelyk is te
geschieden binnen twee maanden na den
dag, waarop de aangevallen beslissing, be
handeling of weigering, genomen, verricht
of uitgesproken is. Hij, die het geschil aan
hangig maakt, is verplicht een door hem
onderteekend verzoekschrift, dat aan be
paalde voorwaarden moet voldoen, in vijf
voud bij den secretaris van het Scheids-
ferecht in te dienen en een bedrag van
25.te storten, tenzij in een wettelijk
voorschrift een lager bedrag is vastge
steld. Onvermogenden kunnen evenwel van
de storting van het bedrag worden vrij
gesteld, waartoe zij een verzoek moeten
richten tot den voorzitter van het Scheids
gerecht. In zaken, waarin het belang van
den verzoeker een voorloopige beslissing
eischt, kan hij in een met redenen omkleed
verzoekschrift een voorloopige beslissing
aan den voorzitter van het Scheidsgerecht
vragen. Geprocedeerd kan worden In per-
soon of bij gemachtigde. Ook kan men
zich laten bijstaan door een raadsman.^
Indien men derhalve een geschil heeft metV
een organisatie als bovenbedoeld of met
een van haar organen, b.v. een provin
cialen voedselcomn^issaris, doet men goed
zich terstond tot het Scheidsgerecht te
wenden en "niet eerst tot andere instanties,
daar anders gevaar bestaat, dat de termyn
inmiddels is verloopen.
Aanbieding paarden.
Den laatsten tijd is het aanbod van paarden
op de taxatie-markten dermate gering,
dat bezitters van aankoopvergunningen
eerst na langen tyd een paard kan worden
toegewezen.
Teneinde vordering te voorkomen wordt
den paardenhouders in hun eigen be
lang aangeraden ten spoedigste trtin over
tollig materiaal via de taxatiemarkt aan
het Vee- en Vleesch-Aankoopbureau te le
veren.
Aanhouden rundvee.
In een door het Bedrijfschap voor VeeL
en Vleesch te 's-Gravenhage geplaatst
persbericht, hetgeen als richtlijn voor het
geheele land geldt, is ondermeer vermeld
dat vetweiders onder bepaalde voorwaar
den aankoopvergunningen kunnen krijgen
voor contractrunderen. Tevens zouden
aankoopvergunningen van slachtvee kun
nen worden uitgereikt aan personen, die
Benoemingen
BENOEMD TOT:
afgevaardigden naar de algemeene ver
gadering van het waterschap Hulster
en Axelerambacht voor: den Autriche-
polder, H. Kerckhaert te Westdorpe;
cjpn. Beoosten-Blij-Benoordenpolder, G.
van Fraayenhoven en J. J. Michielsen,
beiden te Axel;
den Canisvlietpolder, A. A. v. Waes ^e
Westdorpe en A. Ph. Buijsse te Zuid-
dorpe;
den Clingepolder, C. F. Weemaes te
Hulst en C. D. Smet te Clinge;
het waterschap jFerdinandus, G. de
Buck te St. Jansfeen en Th. B. van
Daele te Koewacht;
den Kleine Huissenspolder, F. de Koeijer
te Zaamslag;
het waterschap Koegors c.a., L. v. Hoeve
te Axel, K.*v. Hoeve te Terneuzen en
A. v. Wrjck te Axel;
den Moerbekepolder, A. de Clerck te
Overslag.
den Nieuw-Kieldrechtpolder C. v. d. Aa
te Clinge;
den Nieuw-Othenepolder, H. de Regt-
Huijssen te Terneuzen;
den Nieuw-Papeschorpolder, G. Govaert
te Westdorpe;
den polder Noord fcj Axel, A. E. C,
Kruijsse te Axel;
den polder Oud-Beoosten-Blij-Bezuiden,
A. de Waele te Koewacht;
den polder Oude-Eglantier, J. de Zeeuw
te Axel;
den polder Oud-Papeschor, A. de
Vleeschouwer te Sas van Gent;
het waterschap Smids-Koegorsschorre
c.a., D. v/Cadzand te Axel;
den polder Varempé, J. Apers te Over
slag;
den polder Zeven-Trinité's, A. de Bruijne
te Terneuzen.
Benoemd tot tweede, lid (verpachter)
der pachtkamer van het kantongerecht
te Oost burg: A. J. Provoost, landbou
wer te Nieuwvliet, voor den tijd van 5
jaren.
een belangrijke onderbezetting van hun
weiland hebben.
Dit geldt echter niet voor Zeeland, omdat
in de eerste plaats het evacuatie vee en
wel met name de melkkoeien geplaatst
moeten worden, teneinde de melkvoorzie-
ning op gang te kunnen houden.
Naderhand zal nog overwogen worden om
weidecontracten beschikbaar te stellen.
Speciaal wat Walcheren betreft zij nog het
volgende medegedeeld
Verschillende perceelen weiland kunnen
thans niet meer worden benut. Den vee
houders met voldoende weide-gelegenheid
worden dringend verzocht om ter bespa
ring van grasland zoo lang mogelyk stal-
voedering toe te passen. Weilanden die
vanwege hun gunstige ligging deels toege
wezen moeten worden voor melkvee van
veehouders, die thans geen of onvoldoen
de weiland ter beschikking hebben, dienen
zoo mogelyk niet bezet te worden met
jongvee.
De wnd. Prov. Voedselcommissaris
voor Zeeland.
GOES Bezoekt
Hotel-Café-Restaur
„T I V 0 L I"
t.o. Station Goes
Telef. 2555
KOFFERS
te koop, solied en
licht, groot pl.m. 61
x 38 x 17 cm. en 67
x 43 x 21 cm. ƒ17
en 20 per stuk. Ver
zending onder remb.
H. Fijnheer, Timmer-
man, Winkel (N.H.)
BEZOEKT Café-Keit.
„DE BEURS"
Markt 9, Goes, T. 2257
Trefpui|| voor
H.H. Landstanders?!
IN VOLKS UITGAVE!
tDWARD VERMEULEN is onder het getai van nen.
die door bun werken het volk willen veredelen.
Dan moet teder nieuw Doek dat van hem verschijnt.
met groote vreugde worden begroet
Ln volksuitgave verscheen zoojuist de roman:
230 bladzijden, ingenaaid 1.75
Wordt onder remBours geleverd of na storting of
overschrijving van 1.85 op girorekening 58963 van:
N.V. De Residentiebode-Uitgeverij. Den Haag.
Wordt ook geleverd door bemiddeling van uw
boekhandelaar.
HELDER WIT! is en blijft Uw boerderij door
lanwending van Albino-cement. Een kilo ls
voldoende voor 2 a 3 M2. In zakken van 25
en 50 kilo. Vraagt inlichtingen. D. VAN
WIJK, P 52, PIJNCKER, Telef. K 1891—412.