Volksdansen Kor rel maïs De Spaansche katoen- De teelt van Kris kras door de wereld Het winnen van berken- sap en het bereiden van berkenwijn Het ontstaan der productie HET graangewas maïs heeft de laat ste jaren de aandacht getrokken. Bijna op iedere boerderij wordt een perceeltje maïs verbouwd. Maïs geeft een uitstekend voeder, maar is ook zeer geschikt voor menschelijke consumptie. Degenen, die voor het eerst maïs ver bouwen. doen het beste met een klein perceel proef te nemen, om eerst wat ervaring op te doen. Later als men met de cultuurwijze bekend is geraakt, kan men verder eraan om een wat groot er oppervlak met maïs te bezaaien. Maïs kan cp verschillende grondsoor ten worde» verbouwd, zoowel op klei en zavel als on zand er dalgrond, mits deze in behoorlijken cultuurtoestand verkeeren. Het spreekt natuurlijk van zelf, dat men op hooge zandgronden niet de hoogste oogsten moet verwach ten. Dit kan men het beste vergelijken met rogge en andere graangewassen. Natte en koude laaggelegen gronden zijn voor de maïs ongeschikt. De beste tijd om maïs te noten is het laatst van Anril begin Mei. Maïs vraagt een goed los-gemaakte, diepe fijn verkruimelde bouwvoor met goed doorlatenden ondergrond. Tn .Tuli- Augustus groeit dit gewas zeer snel. Heeft men den grond diep losgemaakt dan kunnen do uitgebreide wortels bet vocht bereiken en is er weinig gevaar voor verdrogen Het is het beste om den stalmest voor den winter onder te ploegen, de mest is in het voorjaar dan reeds aan het verteren en dit komt *>et gewas beter ten goede. Tn het voon'aar kan de bemesting dan aangevuld wor den met kunstmest. De bemesting kun nen we het beste vergeliiken met een goede graanbemesting. Het is gewensobt direct na het poten wat stikstof toe te dienen, de mnge planties groeien d«n van het begin af sneller door. Begin Mei is bet weer al wat warmer en de maïs zal vlug doorgroeien Na het noten duurt het on opveer veertien dagen eer de maïs onkomt Zoo tegen eind Juni staat de maïs 50 60 cm. hoog Tn Juli groeit bet gewas zeer snel Half Juli verschijnt depluim in de kolven. De meeste maj'srassen zijn eind Sent em ber rijn Het noten van de maïs kan on verschillenap wijze geschieden. Vaak wordt on nnllen genoot, bij deze me thode legt mp?i 3 tot 5 zaden bij elkaar. Om de po'len in goed verband te krij gen kan men het beste overdwars en in de leng -• sricnon trekken. Tn het kruis punt der strenen wordt de maïsnol ge poot. Voor bet noten gebruikt men ook wel den automatischen pootstok. waar mede ook erwten u boonen gezet kun nen worden Ook wordt de maïs wel op rijen gezaaid en later uitgedund, maar in de oraotiik schijnt het on pollen zetten het beste te voldoen Maïs moet niet te dicht staan, dan blijven de kol ven te klein en verschillende stengels dragen geen vracht. Op zandgrond zal men een rnenafstand nemen van 50 cm. en in de rij 50 cm. On zwaarderen grond neemt men deze afstanden 60 x 60 om. Men poot op een diente van 4 h. 5 cm. Zoodra het ge./as 20 tot. 25 cm. hoog is, wordt het op den juisten stand gezet. De planten worden uitgedund, zoodat nr 3 planten on één pol blijven staan De maïs wordt behandeld als hak- vrucht. Men mag in het begin wat dieper schof felen of hakken, maar later moet men ondieper werken, om het sterk ontwik kelde wortelstelsel niet te beschadigen. \ls de korrels hard zijn en moeilijk met den nagel in te kerven, is de maïs rijp. dan i. het gewenscht deze spoe dig te oogsten. Laat men de rijpe kol ven wat lang zitten, dan krijgt men veel last van vogelschade. De beste oogst- wijze is. dat de kolven direct uit het gewas worden geplukt, en van de schut bladeren worden ontdaan. Bij eenige ervaring gaat dit betrekkelijk vlug Maïs is een vochtig product, bewaart men dit op een verkeerde manier op den zolder of op een beschutte plek. dan gaat de massa schimmelen. Wie in het klein maïs wil drogen kan zeer goed gebruik maken van een droogren. men mankt een of meer gaasbodems boven elkaar, waarop de kolven worden uitge spreid. het scheel wordt tegen regen afgedekt. Wie geregeld maïs wil ver bouwen doet het beste om - een droog schuur te bouwen. Zoo'n droogschuur kan men gemakkelijk zelf maken, de breedte mag echter" niet meer dan 60 cm zijn. Maakt men deze breeder, dan wordt de kolvenmassa te dik en (ie wind kan er niet meer door. zoodat er ge makkelijk schimmel optreedt. De voornaamste maïsrassen zijn: Pfurrliirchner, dit is een vroeg rijpende, zeer goed opbrengende maïs. Vrij kort gewas, matig uitstoelend. De kolven zijn 8-rijig en vrij lang. De kolf is vrij laag aangezet. Tamelijk groot geel zaad, goede kwa'iteit. ('hiemgmier. ongeveer hetzelfde type als Pfarrkirchner. is iets vroeger ont wikkeld, doch even vroeg rijp. De kol ven zijn ook 8-rijig, aarspil vrij groot. Het zaad is bruinachtig geel. De op brengst is goed. Deze twee genoemde rassen worden verreweg het meest verbouwd. Ook de Nederlandsche rassen: vroege geleronde C.B. Unicum en Baanbre ker krijgen meer belangstelling. De be schadiging van maïs kan geschieden door vogels en ritnaalden. Kraaien, eksters en duiven kunnen bij onkomst, zoowel als bii rijping veel schade doen. Door het zaad te teren, heeft men min der last van deze vogels Wanneer* men eenige doode kraaien hoven het veld nnhangt. schrikt dit de kraaien af. Ritnaalden. Hiprtes^n kennen wij geen afdoend middel Gevo1» hiervan kan zijn dunne stand of zelfs mislukking. Verder kennen wii nog enkele maïs- z.iekten zooals: Bnilenhrand. Maïsroest, Schimmels op kolven en Basisporium. Ru'lenhrand is de meest opvaberde maïsziektte On de stengels en blade ren. maar vooral on de kolven kunnen groote gezwellen voorkomen, deze zïïn met zwarte snoren gevuld. Zoodoende kan ook de grond besmet worden. Het is niet gewpnsobt meermalen ach tereen op betzelfde land maïs te ver bouwen. Maïsroest heeft zich reeds hier en daar vertoond. Onvatbaarheid is wel het beste middel tecen deze ziekte. Schimmels no de kolven, deze schim mels tasten den ton der kolven aan. en zijn te herkennen aa" het rose gekleur de schimmelnluis. Zulke kolven ziin ongewenscht als zaaizaad en giftig als voeder Basisporhim. deze komt meest voor aan het ondereind van de kolf, ze doet de spil rotten. Het is aan te bevelen zaaizaad te nemen van gezonde kolven en het zaad te ont smetten. Voor het ontsmetten tegen kiemschim- mels heeft men 2 gram droogontsmet- ter per kg. zaad noodig. De teelt van maïs kan nog veel uitge breid worden Maïs geeft de grootste opbrengst van de graangewassen. Daarom is het eenieder aan te raden, om een grooter of kleiner perceeltje met maïs te verbouwen. B. HOOGERS ZIJ die zich verdiepen in de volks dansen, zullen vroeg of laat voor de vraag komen te staan: Hoe ontston den de volksdansen? Dit artikel wil hierop antwoord geven, voor zoo ver dit antwoord dan kan strekken. Want al staan ons vele gegevens ter beschikking, evenveel gegevens ontbreken. Men zal in veel op veronderstellingen af moeten gaan. zonder hiervoor vaste gronden te hebben. Wat het echter ook mag zijn, zeker is het dat onze volksdansen af stammen van heel oude tijden, toen de dans geen ontspanning was. doch een eeredienst Rotsteekeningen uit Zweden, die veelvuldig den dans uitbeelden, be wijzen niet alleen dat de dans heel oud is. maar ook dat hij een groote rol bij de volkeren uit de grijze oudheid speelde Terwijl daarnaast het bewijs geleverd wordt dat uit deze dansen de latere volksdansen ontstonden. Want uit deze rotsteekeningen blijkt, dat men groote noppen in de dansoptoehten meedroeg, iets dat momenteel in benaalde stre ken van Duitschland gebeurt, o.a. bij de zonnewendefeesten Oorspronk 'lijk zal met den dans niets anders bedoeld zijn dan het afweren van booze demonen, het bevorderen der vruchtbaarheid, het gunstig stemmen der goden, enz Hoe de ontwikkeling van een dans uit godsdienstige overwegingen tot den volksdans kan zijn. mag wel blijken uit het volgende: Elk .strijdbaar volk uit de grijze oudheid zal dansen hebben ge had. om den oorlogsgod gunstig te stem men. Dat de wapens en andere strijd middelen hierbij een groote rol zullen hebben gespeeld mag wel als vaststaand worden aangenomen I^ater ontstond uit deze dansen iets. wat men zou kunnen aanduiden met het beerip behendigheids spelen. Cornelius Tacitus beschrijft zulk een spel in zijn „Germania" Caput 24. als volgt: ..Naakte jongelingen, voor wie dit een spel is, werpen zich met een sprong tus- schen de zwaardkbngen en dreigende frameën. De oefening heeft er een kunst van gemaakt, de kunst er bevalligheid aan gegeven Zij doen dit echter niet om winst of belooning: de vreuede der toe schouwers is slechts de prijs voor hun stoute waagzucht." Groote uitbreidingsplannen Madrid, 21 April (Europapi-ess). De stijging van de productie van ruwe katoen is een van de belangrijkste waarmede de Spaansche textïel-indu- strie en vooral die van Catalonië, zich bezighoudt. Een goed deel van de bin- nenlandsche behoefte aan katoen kan zonder twijfel door uitbreiding van het katoenareaal in Zuid-Snan.ie worden gedekt, zij het tegen prijzen, welke niet onbelangrijk boven de noteeringen van de wereldmarkt liggen. Toenemende tonnage-moeilijkheden en de economi sche druk van de zijde van Engeland en de Vereenigde Staten doen ten minste voor den huidiger tijd dit nrijsnadeel verantwoord schiinen t.e meer daar S^anie reeds sinds "<936 werkt aan een regelmatige uitbreiding van de katoen- teei't zonder dat deze door de concur rentie van Texas- en Pr^^ipikatoen kon worden verdrongen Tnderdaad beschikt Snanïe over een zeer groote oonervlakte. welke voor katoen- aanniant geschikt is en veelal nog on bebouwd is Mep raamt deze op niet minder dan 590 000 ha.. waarvan al leen reeds 260.000 ba in de provincies Sevilla, Malaga. Cad'z mi Huelva. Tn Cordoba ej. Jaen is 160 000 ha. beschik baar. terwijl in Ca ceres. Avila en Ba- daloz circa 100 000 ha. voor katoen teelt in aanmerking komt. De chef van het instituut tot bevordering van de pro ductie van textielgoederen. Juan Lara, neemt zelfs aan. dat rond 1 millioen ha. voor katoenaannlant geschikt is. Daarentegen bedraagt de huidige met katoen beteelde onnerv'^'-^e in geheel Snanie suechts rond 6.000 ha., welk areaal een onbrengst van amner 20 000 balen (van 220 kg. netto! ruwe katoen oplevert. De laatste iar^n beeft de ka- toenoogst zich als vn'^ ontwikkeld. 1935 8.784 balen 1936 19.998 1937 8.77.9 1938 11.118 1939 9.763 1940 6.842 1941 7.355 1942 11.708 1943 19 663 Men ziet dus dat het karakter van dezen dans niet meer den oorlogsgod dient, doch het vermaak, hoewel men er aan den anderen kant ook weer een lichaams oefening heeft in te zien. een proefstuk, dat afgelegd moest worden, om in de gelederen der krijgers opgenomen te worden. Hoewel sommige schrijvers, o.a. Fr de v\;tt Huberts in zijn boekje ..Zwaarddansen", het tegendeel beweren, staat het bij mij persoonlijk vast dat de moderne zwaarddansen, zooals zij o.a. on Paasch-Maandag in Traunstein ïOber Bavern) gedanst worden, in verband staan met die der Germanen. Romeinen en Grieken, ondanks het feit. dat dp zwaarddansen eed''rende vele eeuwen niet meer werden vermeld en ze eerst in de 14de eeuw herleefden. Vroeger werd er bij elke belangrijke ge beurtenis in het menscheliike leven ge danst. zoowel bij den dood als bij de ge boorte op bruiloften en op godsdienstige feestdagen. De dans vormde een belang rijk element in het menschelijke leven. Het was de kerk. die al d°ze dansen in den ban deed. doch wat in het volk leeft is niet zoo heel gemakkelijk uit te roeien. Zoo ging. het ook hier. Een en ander bleef bii overlevering bestaan en toen er eindelijk weer volksdansen wer den beoefend lag het voor de hand, dat, hoewel Pr ook'nieuwe ontstonden, er veel teruggegrepen werd naar die oude herinneringen. Dat de volksdans uemeenschanpelijk be oefend wordt is ook een herinnering aan de tijden, dat het heele volk meedanste En juist dit maakt de oude volksdansen zoo aantrekkelijk, want het is. gelijk in het laatste nummer van „De Trekker" geschreven wordt: ..Juist dit samen dan sen geeft aan den volksdans zijn pret tig en natuurlijk karakter. Het is dan oók heelemaal niet toevallig, dat de jeugd, die zich verbonden voelt met den nabuur en met de gemeenschap, juist den volksdans k'est als een van haar uitingen Do volksdnns geeft ons niet alleen een zekere natuurlijke ongedwon genheid in onze bpwegjngén, maar voedt ons ook op tot den gemeenschapszin." IToewel eenigszins huiten den opzet van dit artikel valleed, is deze uitspraak toch een waardig besluit er van. De eerste zorg van de Spaansche regee ring is gericht op een zoo groot moge lijke productie ten behoeve van de bin- nenlandsche voorziening. Zij heeft het voornemen binnen een kort tijdsverloop het katoenareaal op 100.000 ha. uit te breiden. Door aanwijzingen aan de plan ters, controle op het zaaigoed en maat regelen ter bestrijding van schadelijke insecten kon een belangrijke verbete ring van het product worden bereikt en Juan Lara is van meening, dat de Spaansche katoen reeds nu gelijkwaar dig is aan de beste stapels ter wereld. Behalve aan de katoenteelt besteedt de Spaansche regeering ook groote aan dacht aan de zijdecultuur. In de jaren 1939"43 heeft de productie aan de cocons 1.75 millioen kg. bedragen, wat overeenkwam met een gemiddelde op brengst aan ruwe zijde van 114.166 kg. De grootste cocon oogst werd in 1942 bereikt met 470.000 kg. Ongunstig weer heeft verleden jaar geleid tot een pro ductiedaling op 422.000 kg. Men meent echter, dat de nieuwe oogst met een onbrengst van een half millioen kg. alle vroegere camnagnes zal overtreffen. Teneinde de productie te stimuleeren ontvangen de zijdekweekers een door den staat gegarandeerde» nriis van 15 peseta oer k^ De Hongaarsche wijnmarkt Hoewel de Hongaarsche wijnoogst '43 toch nog grooter was dan aanvanke lijk werd aangenomen en voor be paalde soorten het gemiddelde produc- tiepeil der laatste jaren werd bereikt, bewogen de prijzen zich in den loop van den laatsten winter in stijgende lijn De wijnboeren bleken niet zeer ge neigd tot groote verkoopen over te gaan, terwijl ook de groothandelaars den voorkeur gaven aan voorraadvor- ming boven verkooo aan den kleinhan del. Sinds eenigen tijd is echter de be langstelling voor de wijnmarkt ste^-k geluwd. De groote koopers, dus ip de eerste plaats de hotels en restaurants, vragen geen groote partijen wijn meer. daar het publiek in den laatsten tijd veel minder sterk restaurants bezoekt dan anders Daar het restauratiebedrijf over belangrijke voorraden beschikt, wacht men met bet doen van nieuwe aankoopen. Tegelijkertijd hebben de wijnboeren echter geld noodig voor de voorjaarscampagne en willen daartoe van hun voorraden verkoopen. Als ge volg hiervan is in de laatste 4 weken de wijnprijs gedaald met 30 procent en men verwacht niet. dat deze daling bin nen afzienbaren tijd zal worden inge haald. De Roemeensche suiker bietenteelt BOEKAREST, 21 April (Europapress). In Roemenië is voor het oorlogsjaar 1944 het suikerbietenareaal vastgesteld op rond 70.000 ha. Behalve den vastge- stelden bietenprijs ontvangen de boe ren een suikerpremie voor eiken wagon bieten dien zij afleveren. Het Voorlichtingsbureau van den Voe dingsraad deelt ons mede: Het berkensap is het voorjaarssap van de. berken en wordt gewonnen door op zonnige voorjaarsdagen de stammen van den berk (Betula alba) 25 cm. diep aan te boren en het uittredende sap met behulp van een blikken gootje in een vat op te vangen Men mag niet te diep boren, daar men anders de boomen beschadigt.. Na het aftappen moet men het boorgat dicht stoppen met boomwas. Nog beter is het om niet der* stam, maar een van de onderste takken aan te boren, ook kan men enkele takken afsnijden en de ein den in flesschen steken. De opgaven voor de hoeveelheden te verkrijgen sap loopen zeer uiteen. 50 stammetjes van 47—52 cm. doorsnee in April aangesneden geven in 4 dagen 350 pond sap. Het berkensap gaat spoedig gisten daar het suiker bevat. Al naar gelang men een lichten of zwaren wijn wil ver krijgen, voegt men op 100 pond sap (50 liter) 810 of 16—24 pond suiker toe en 150 —180 gram wijnsteenzuur Om een smakelijken mousseerenden wijn te verkriigen j.aat men als volgt te werk Het berkensap wordt 3_- uur met de suiker gekookt, dan lost men het wijn steenzuur er in op en zeeft het sap, waarna het in een vat gedaan wordt. Dan voegt men per 24 liter vocht 3 le pels gist toe. Vervolgens laat men alles gisten. Na ongeveer 4—6 weken wordt de wijn gebotteld en daarna laat men de flesschen nog 1012 weken rustig liggen.

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1944 | | pagina 6