Volksdansen
Kor rel maïs De Spaansche katoen-
De teelt van
Kris kras door de wereld
Het winnen van berken-
sap en het bereiden
van berkenwijn
Het ontstaan der
productie
HET graangewas maïs heeft de laat
ste jaren de aandacht getrokken.
Bijna op iedere boerderij wordt een
perceeltje maïs verbouwd. Maïs geeft
een uitstekend voeder, maar is ook zeer
geschikt voor menschelijke consumptie.
Degenen, die voor het eerst maïs ver
bouwen. doen het beste met een klein
perceel proef te nemen, om eerst wat
ervaring op te doen. Later als men met
de cultuurwijze bekend is geraakt, kan
men verder eraan om een wat groot er
oppervlak met maïs te bezaaien.
Maïs kan cp verschillende grondsoor
ten worde» verbouwd, zoowel op klei en
zavel als on zand er dalgrond, mits
deze in behoorlijken cultuurtoestand
verkeeren. Het spreekt natuurlijk van
zelf, dat men op hooge zandgronden
niet de hoogste oogsten moet verwach
ten. Dit kan men het beste vergelijken
met rogge en andere graangewassen.
Natte en koude laaggelegen gronden
zijn voor de maïs ongeschikt.
De beste tijd om maïs te noten is het
laatst van Anril begin Mei.
Maïs vraagt een goed los-gemaakte,
diepe fijn verkruimelde bouwvoor met
goed doorlatenden ondergrond. Tn .Tuli-
Augustus groeit dit gewas zeer snel.
Heeft men den grond diep losgemaakt
dan kunnen do uitgebreide wortels bet
vocht bereiken en is er weinig gevaar
voor verdrogen Het is het beste om
den stalmest voor den winter onder te
ploegen, de mest is in het voorjaar dan
reeds aan het verteren en dit komt *>et
gewas beter ten goede. Tn het voon'aar
kan de bemesting dan aangevuld wor
den met kunstmest. De bemesting kun
nen we het beste vergeliiken met een
goede graanbemesting. Het is gewensobt
direct na het poten wat stikstof toe te
dienen, de mnge planties groeien d«n
van het begin af sneller door. Begin
Mei is bet weer al wat warmer en de
maïs zal vlug doorgroeien Na het noten
duurt het on opveer veertien dagen eer
de maïs onkomt Zoo tegen eind Juni
staat de maïs 50 60 cm. hoog Tn
Juli groeit bet gewas zeer snel Half
Juli verschijnt depluim in de kolven.
De meeste maj'srassen zijn eind Sent em
ber rijn Het noten van de maïs kan
on verschillenap wijze geschieden. Vaak
wordt on nnllen genoot, bij deze me
thode legt mp?i 3 tot 5 zaden bij elkaar.
Om de po'len in goed verband te krij
gen kan men het beste overdwars en in
de leng -• sricnon trekken. Tn het kruis
punt der strenen wordt de maïsnol ge
poot. Voor bet noten gebruikt men ook
wel den automatischen pootstok. waar
mede ook erwten u boonen gezet kun
nen worden Ook wordt de maïs wel op
rijen gezaaid en later uitgedund, maar
in de oraotiik schijnt het on pollen
zetten het beste te voldoen Maïs moet
niet te dicht staan, dan blijven de kol
ven te klein en verschillende stengels
dragen geen vracht. Op zandgrond zal
men een rnenafstand nemen van 50
cm. en in de rij 50 cm. On zwaarderen
grond neemt men deze afstanden 60 x
60 om. Men poot op een diente van 4
h. 5 cm.
Zoodra het ge./as 20 tot. 25 cm. hoog is,
wordt het op den juisten stand gezet.
De planten worden uitgedund, zoodat
nr 3 planten on één pol blijven staan
De maïs wordt behandeld als hak-
vrucht.
Men mag in het begin wat dieper schof
felen of hakken, maar later moet men
ondieper werken, om het sterk ontwik
kelde wortelstelsel niet te beschadigen.
\ls de korrels hard zijn en moeilijk
met den nagel in te kerven, is de maïs
rijp. dan i. het gewenscht deze spoe
dig te oogsten. Laat men de rijpe kol
ven wat lang zitten, dan krijgt men veel
last van vogelschade. De beste oogst-
wijze is. dat de kolven direct uit het
gewas worden geplukt, en van de schut
bladeren worden ontdaan. Bij eenige
ervaring gaat dit betrekkelijk vlug
Maïs is een vochtig product, bewaart
men dit op een verkeerde manier op
den zolder of op een beschutte plek.
dan gaat de massa schimmelen. Wie in
het klein maïs wil drogen kan zeer goed
gebruik maken van een droogren. men
mankt een of meer gaasbodems boven
elkaar, waarop de kolven worden uitge
spreid. het scheel wordt tegen regen
afgedekt. Wie geregeld maïs wil ver
bouwen doet het beste om - een droog
schuur te bouwen. Zoo'n droogschuur
kan men gemakkelijk zelf maken, de
breedte mag echter" niet meer dan 60
cm zijn. Maakt men deze breeder, dan
wordt de kolvenmassa te dik en (ie wind
kan er niet meer door. zoodat er ge
makkelijk schimmel optreedt.
De voornaamste maïsrassen zijn:
Pfurrliirchner, dit is een vroeg rijpende,
zeer goed opbrengende maïs. Vrij kort
gewas, matig uitstoelend. De kolven
zijn 8-rijig en vrij lang. De kolf is vrij
laag aangezet. Tamelijk groot geel zaad,
goede kwa'iteit.
('hiemgmier. ongeveer hetzelfde type
als Pfarrkirchner. is iets vroeger ont
wikkeld, doch even vroeg rijp. De kol
ven zijn ook 8-rijig, aarspil vrij groot.
Het zaad is bruinachtig geel. De op
brengst is goed.
Deze twee genoemde rassen worden
verreweg het meest verbouwd.
Ook de Nederlandsche rassen: vroege
geleronde C.B. Unicum en Baanbre
ker krijgen meer belangstelling. De be
schadiging van maïs kan geschieden
door vogels en ritnaalden. Kraaien,
eksters en duiven kunnen bij onkomst,
zoowel als bii rijping veel schade doen.
Door het zaad te teren, heeft men min
der last van deze vogels Wanneer* men
eenige doode kraaien hoven het veld
nnhangt. schrikt dit de kraaien af.
Ritnaalden. Hiprtes^n kennen wij geen
afdoend middel Gevo1» hiervan kan
zijn dunne stand of zelfs mislukking.
Verder kennen wii nog enkele maïs-
z.iekten zooals: Bnilenhrand. Maïsroest,
Schimmels op kolven en Basisporium.
Ru'lenhrand is de meest opvaberde
maïsziektte On de stengels en blade
ren. maar vooral on de kolven kunnen
groote gezwellen voorkomen, deze zïïn
met zwarte snoren gevuld. Zoodoende
kan ook de grond besmet worden.
Het is niet gewpnsobt meermalen ach
tereen op betzelfde land maïs te ver
bouwen.
Maïsroest heeft zich reeds hier en daar
vertoond. Onvatbaarheid is wel het
beste middel tecen deze ziekte.
Schimmels no de kolven, deze schim
mels tasten den ton der kolven aan. en
zijn te herkennen aa" het rose gekleur
de schimmelnluis. Zulke kolven ziin
ongewenscht als zaaizaad en giftig als
voeder
Basisporhim. deze komt meest voor
aan het ondereind van de kolf, ze doet
de spil rotten.
Het is aan te bevelen zaaizaad te nemen
van gezonde kolven en het zaad te ont
smetten.
Voor het ontsmetten tegen kiemschim-
mels heeft men 2 gram droogontsmet-
ter per kg. zaad noodig.
De teelt van maïs kan nog veel uitge
breid worden Maïs geeft de grootste
opbrengst van de graangewassen.
Daarom is het eenieder aan te raden,
om een grooter of kleiner perceeltje
met maïs te verbouwen.
B. HOOGERS
ZIJ die zich verdiepen in de volks
dansen, zullen vroeg of laat voor de
vraag komen te staan: Hoe ontston
den de volksdansen? Dit artikel wil
hierop antwoord geven, voor zoo ver dit
antwoord dan kan strekken. Want al
staan ons vele gegevens ter beschikking,
evenveel gegevens ontbreken. Men zal
in veel op veronderstellingen af moeten
gaan. zonder hiervoor vaste gronden te
hebben. Wat het echter ook mag zijn,
zeker is het dat onze volksdansen af
stammen van heel oude tijden, toen de
dans geen ontspanning was. doch een
eeredienst Rotsteekeningen uit Zweden,
die veelvuldig den dans uitbeelden, be
wijzen niet alleen dat de dans heel oud
is. maar ook dat hij een groote rol bij
de volkeren uit de grijze oudheid speelde
Terwijl daarnaast het bewijs geleverd
wordt dat uit deze dansen de latere
volksdansen ontstonden. Want uit deze
rotsteekeningen blijkt, dat men groote
noppen in de dansoptoehten meedroeg,
iets dat momenteel in benaalde stre
ken van Duitschland gebeurt, o.a. bij de
zonnewendefeesten
Oorspronk 'lijk zal met den dans niets
anders bedoeld zijn dan het afweren van
booze demonen, het bevorderen der
vruchtbaarheid, het gunstig stemmen
der goden, enz
Hoe de ontwikkeling van een dans uit
godsdienstige overwegingen tot den
volksdans kan zijn. mag wel blijken uit
het volgende: Elk .strijdbaar volk uit
de grijze oudheid zal dansen hebben ge
had. om den oorlogsgod gunstig te stem
men. Dat de wapens en andere strijd
middelen hierbij een groote rol zullen
hebben gespeeld mag wel als vaststaand
worden aangenomen I^ater ontstond uit
deze dansen iets. wat men zou kunnen
aanduiden met het beerip behendigheids
spelen. Cornelius Tacitus beschrijft zulk
een spel in zijn „Germania" Caput 24.
als volgt:
..Naakte jongelingen, voor wie dit een
spel is, werpen zich met een sprong tus-
schen de zwaardkbngen en dreigende
frameën. De oefening heeft er een kunst
van gemaakt, de kunst er bevalligheid
aan gegeven Zij doen dit echter niet om
winst of belooning: de vreuede der toe
schouwers is slechts de prijs voor hun
stoute waagzucht."
Groote uitbreidingsplannen
Madrid, 21 April (Europapi-ess). De
stijging van de productie van ruwe
katoen is een van de belangrijkste
waarmede de Spaansche textïel-indu-
strie en vooral die van Catalonië, zich
bezighoudt. Een goed deel van de bin-
nenlandsche behoefte aan katoen kan
zonder twijfel door uitbreiding van
het katoenareaal in Zuid-Snan.ie worden
gedekt, zij het tegen prijzen, welke niet
onbelangrijk boven de noteeringen van
de wereldmarkt liggen. Toenemende
tonnage-moeilijkheden en de economi
sche druk van de zijde van Engeland en
de Vereenigde Staten doen ten minste
voor den huidiger tijd dit nrijsnadeel
verantwoord schiinen t.e meer daar
S^anie reeds sinds "<936 werkt aan een
regelmatige uitbreiding van de katoen-
teei't zonder dat deze door de concur
rentie van Texas- en Pr^^ipikatoen kon
worden verdrongen
Tnderdaad beschikt Snanïe over een zeer
groote oonervlakte. welke voor katoen-
aanniant geschikt is en veelal nog on
bebouwd is Mep raamt deze op niet
minder dan 590 000 ha.. waarvan al
leen reeds 260.000 ba in de provincies
Sevilla, Malaga. Cad'z mi Huelva. Tn
Cordoba ej. Jaen is 160 000 ha. beschik
baar. terwijl in Ca ceres. Avila en Ba-
daloz circa 100 000 ha. voor katoen teelt
in aanmerking komt. De chef van het
instituut tot bevordering van de pro
ductie van textielgoederen. Juan Lara,
neemt zelfs aan. dat rond 1 millioen
ha. voor katoenaannlant geschikt is.
Daarentegen bedraagt de huidige met
katoen beteelde onnerv'^'-^e in geheel
Snanie suechts rond 6.000 ha., welk
areaal een onbrengst van amner 20 000
balen (van 220 kg. netto! ruwe katoen
oplevert. De laatste iar^n beeft de ka-
toenoogst zich als vn'^ ontwikkeld.
1935
8.784 balen
1936
19.998
1937
8.77.9
1938
11.118
1939
9.763
1940
6.842
1941
7.355
1942
11.708
1943
19 663
Men ziet dus dat het karakter van dezen
dans niet meer den oorlogsgod dient,
doch het vermaak, hoewel men er aan
den anderen kant ook weer een lichaams
oefening heeft in te zien. een proefstuk,
dat afgelegd moest worden, om in de
gelederen der krijgers opgenomen te
worden. Hoewel sommige schrijvers, o.a.
Fr de v\;tt Huberts in zijn boekje
..Zwaarddansen", het tegendeel beweren,
staat het bij mij persoonlijk vast dat
de moderne zwaarddansen, zooals zij o.a.
on Paasch-Maandag in Traunstein ïOber
Bavern) gedanst worden, in verband
staan met die der Germanen. Romeinen
en Grieken, ondanks het feit. dat dp
zwaarddansen eed''rende vele eeuwen
niet meer werden vermeld en ze eerst
in de 14de eeuw herleefden.
Vroeger werd er bij elke belangrijke ge
beurtenis in het menscheliike leven ge
danst. zoowel bij den dood als bij de ge
boorte op bruiloften en op godsdienstige
feestdagen. De dans vormde een belang
rijk element in het menschelijke leven.
Het was de kerk. die al d°ze dansen in
den ban deed. doch wat in het volk leeft
is niet zoo heel gemakkelijk uit te
roeien. Zoo ging. het ook hier. Een en
ander bleef bii overlevering bestaan en
toen er eindelijk weer volksdansen wer
den beoefend lag het voor de hand, dat,
hoewel Pr ook'nieuwe ontstonden, er
veel teruggegrepen werd naar die oude
herinneringen.
Dat de volksdans uemeenschanpelijk be
oefend wordt is ook een herinnering aan
de tijden, dat het heele volk meedanste
En juist dit maakt de oude volksdansen
zoo aantrekkelijk, want het is. gelijk in
het laatste nummer van „De Trekker"
geschreven wordt: ..Juist dit samen dan
sen geeft aan den volksdans zijn pret
tig en natuurlijk karakter. Het is dan
oók heelemaal niet toevallig, dat de
jeugd, die zich verbonden voelt met den
nabuur en met de gemeenschap, juist
den volksdans k'est als een van haar
uitingen Do volksdnns geeft ons niet
alleen een zekere natuurlijke ongedwon
genheid in onze bpwegjngén, maar voedt
ons ook op tot den gemeenschapszin."
IToewel eenigszins huiten den opzet van
dit artikel valleed, is deze uitspraak toch
een waardig besluit er van.
De eerste zorg van de Spaansche regee
ring is gericht op een zoo groot moge
lijke productie ten behoeve van de bin-
nenlandsche voorziening. Zij heeft het
voornemen binnen een kort tijdsverloop
het katoenareaal op 100.000 ha. uit te
breiden. Door aanwijzingen aan de plan
ters, controle op het zaaigoed en maat
regelen ter bestrijding van schadelijke
insecten kon een belangrijke verbete
ring van het product worden bereikt en
Juan Lara is van meening, dat de
Spaansche katoen reeds nu gelijkwaar
dig is aan de beste stapels ter wereld.
Behalve aan de katoenteelt besteedt de
Spaansche regeering ook groote aan
dacht aan de zijdecultuur. In de jaren
1939"43 heeft de productie aan de
cocons 1.75 millioen kg. bedragen, wat
overeenkwam met een gemiddelde op
brengst aan ruwe zijde van 114.166 kg.
De grootste cocon oogst werd in 1942
bereikt met 470.000 kg. Ongunstig weer
heeft verleden jaar geleid tot een pro
ductiedaling op 422.000 kg. Men meent
echter, dat de nieuwe oogst met een
onbrengst van een half millioen kg.
alle vroegere camnagnes zal overtreffen.
Teneinde de productie te stimuleeren
ontvangen de zijdekweekers een door
den staat gegarandeerde» nriis van 15
peseta oer k^
De Hongaarsche wijnmarkt
Hoewel de Hongaarsche wijnoogst '43
toch nog grooter was dan aanvanke
lijk werd aangenomen en voor be
paalde soorten het gemiddelde produc-
tiepeil der laatste jaren werd bereikt,
bewogen de prijzen zich in den loop
van den laatsten winter in stijgende
lijn De wijnboeren bleken niet zeer ge
neigd tot groote verkoopen over te
gaan, terwijl ook de groothandelaars
den voorkeur gaven aan voorraadvor-
ming boven verkooo aan den kleinhan
del. Sinds eenigen tijd is echter de be
langstelling voor de wijnmarkt ste^-k
geluwd. De groote koopers, dus ip de
eerste plaats de hotels en restaurants,
vragen geen groote partijen wijn meer.
daar het publiek in den laatsten tijd
veel minder sterk restaurants bezoekt
dan anders Daar het restauratiebedrijf
over belangrijke voorraden beschikt,
wacht men met bet doen van nieuwe
aankoopen. Tegelijkertijd hebben de
wijnboeren echter geld noodig voor de
voorjaarscampagne en willen daartoe
van hun voorraden verkoopen. Als ge
volg hiervan is in de laatste 4 weken
de wijnprijs gedaald met 30 procent en
men verwacht niet. dat deze daling bin
nen afzienbaren tijd zal worden inge
haald.
De Roemeensche suiker
bietenteelt
BOEKAREST, 21 April (Europapress).
In Roemenië is voor het oorlogsjaar
1944 het suikerbietenareaal vastgesteld
op rond 70.000 ha. Behalve den vastge-
stelden bietenprijs ontvangen de boe
ren een suikerpremie voor eiken wagon
bieten dien zij afleveren.
Het Voorlichtingsbureau van den Voe
dingsraad deelt ons mede:
Het berkensap is het voorjaarssap van
de. berken en wordt gewonnen door
op zonnige voorjaarsdagen de stammen
van den berk (Betula alba) 25 cm.
diep aan te boren en het uittredende sap
met behulp van een blikken gootje in
een vat op te vangen
Men mag niet te diep boren, daar men
anders de boomen beschadigt.. Na het
aftappen moet men het boorgat dicht
stoppen met boomwas. Nog beter is het
om niet der* stam, maar een van de
onderste takken aan te boren, ook kan
men enkele takken afsnijden en de ein
den in flesschen steken.
De opgaven voor de hoeveelheden te
verkrijgen sap loopen zeer uiteen. 50
stammetjes van 47—52 cm. doorsnee in
April aangesneden geven in 4 dagen 350
pond sap.
Het berkensap gaat spoedig gisten daar
het suiker bevat. Al naar gelang men
een lichten of zwaren wijn wil ver
krijgen, voegt men op 100 pond sap (50
liter) 810 of 16—24 pond suiker toe
en 150 —180 gram wijnsteenzuur
Om een smakelijken mousseerenden wijn
te verkriigen j.aat men als volgt te werk
Het berkensap wordt 3_- uur met de
suiker gekookt, dan lost men het wijn
steenzuur er in op en zeeft het sap,
waarna het in een vat gedaan wordt.
Dan voegt men per 24 liter vocht 3 le
pels gist toe. Vervolgens laat men alles
gisten. Na ongeveer 4—6 weken wordt
de wijn gebotteld en daarna laat men
de flesschen nog 1012 weken rustig
liggen.