Vonkjes Het domein van de boerin De bereiding van roggebrood Er zijn op de boeraery zooveel werk zaamheden, waar de boer zichzelf mee bemoeit. Maar daarnaast is er nog heel wat werk te doen, waar de boerin haar stempel op kan drukken. Dat is in hoofdzaak het meer fijne werk, zouden vos haast zeggen, het werk, waarbij voortdurende zorg nood zaak is voor het welslagen, en waarin de liefde voor de natuur en voor plant en dier in die natuurtot uiting kan komen. Welke rechtgeaarde boerin be zit die liefde niet? Dat zullen er zeker niet veel zijn. De boerin, die meeleeft met het bedrijf, kan niet anders, dan hart voor dat bedrijf hebben, en voor allés'? wat daarin leeft en groeit. Een belangrijke taak, die op haar schouders rust, vooral in dezen tijd, is de zorg voor den groentetuin. Het is werkelijk nogniet zoo'n geringe taak, er voor te zorgen, dat uit eigen tuin geregeld versche groenten op tafel ko men, en dat er voldoende afwisseling in het dagelijksch menu is. Daaraan ligt veel tijdroovende en met zorg uitge voerde drbeid ten grondslag. De taak van de boerin is er den laatsten tijd niet lichter op geworden. Maar toch ligt er ook een zekere voldoening voor haar in, wanneer zij iederen dag op nieuw de noodige afwisseling in de maaltijden weet te brengen. Over de tuinv er zorging willen to# het nu niet verder hebben. Daarover worg den geregeld op deze plaats nuttige wenken gegeven. Een ander tererin, waar de boerin een speciaal voor haar geëigende taak kan vinden, is de verzorging van het pluim vee. De opfok van de jonge kuikens is een werk, dat haar goed ligt. Die jonge diertjes al zoo parmantig en met toch zoo'n groote behoeft0 aan goede ver zorging, op te fokken tot beste, goed ontwikkelde hennen, geeft ondanks de voortdurende oplettendheid' en zorg toch ook voldoening. Vaak ook is de verzorging van.de jon- <Qe kalveren% vooral op de kleinere be drijven, het werk van de boerin. En. Han komt men soms ook ineens voor het geval te staan, dat een merrie sterft, en het pasgeboren veulen alleen achterblijft. Dit jonge dier op te fok ken en zonder tegenslagen groot te bren gen, is niet zoo eenvoudig, vooral ook omdat in zoo'n geval niet over de nor male moedermelk beschikt. Verder is het jonge veulen zeer ge voelig voor een liefderijke verzorging, en daarom is het juist voor de boerin zoo'n geëigende taak, die verzorging op zich te nemen. Om U een goede richtlijn voor de ver zorging van het moederlooze veulen te geven, moeten we 't even hebben over de samenstelling van het voedsel, dat het dier moet hebben. De melk van de merrie bevat minder droge stof, minder eiwit en minder vet dan koemelk: zij bevat echter veel meer suiker. Om dan ook bij gebrek aan de moeder melk een goede voeding voor het veu- len te bereiden, mengen we 4.5 l hoe- melk met 1.5 liter water. Aan dat mengsel voegen we 180 gram suiker toe. In totaal krijgt hei veulen dan on geveer 6 liter per dag. Dikwijls drinken geven is gewenscht, ook 's nachts een of 2 keer. De koe melk nemen we liefst van een versch afgekalfde jonge koe, met een laag vetgehalte. Wanneer men dit mengsel voert, zal het veulen daar wel goed op groeien. Treden er darmstoornissen op, b.v. diarrhee, dan verlagen we direct het rantsoen tot de storing weer over is. In ernstige gevallen raadplegen we den dierenarts. Het veulen moet gehuisvest voorden in 'n ruim hoek met een flink dikke zachte schoone stroolaag erin, liefst naast een hok met gezonde kalveren. De dieren wennen dan aan elkaar en kunnen la ter gezamenlijk de weide in. Een goede weide is voor het veulen van groot be lang, als het wat ouder is, want jong gras, zonlicht en veel beweging doen het dier goed. Bij de verzorging van hei veulen be trachten we de uiterste zindelijkheid. Het drinkgerei steeds goed schoon maken met kokend water of sodawater. Het veulen is al spoedig aan zijn ver zorgster gewend en hecht zich eraan. Daarom is het zo van belang dat één persoon zicic speciaal met de verzorging van het moederlooze veulen, belast. De bereiding van roggebrood. Roggebrood kan op twee manieren be reid worden. Men kan het nl. koken, al of niet in een vorm, in een pan met water op het. vuur, maar in den oven zijn de resultaten ook heel goed, wan neer men maar op de juiste manier te werk gaat. Het maken van het deeg. Wat vele huisvrouwen niet kennen, is het zgn. broeien van het roggebrood deeg. Echte roggebroodbakkers maken het deeg de vorige dag klaar, met lauwwarm water en laten het, toege dekt met een natten doek, een nacht staan op een warme plaats. Het doel hiervan is, dat de korreltje rogge, die tamelijk hard zijn, gelegenheid heb ben, alle vocht m zich op te nemen. Men krijgt op deze manier veel „mal- scherroggebrood. Gewoon roggebrood (gekookt). 1 kg gemalen rogge, 1 flinke eetlepel zout, plm. 6.5 dL lauw water. Doe alle ingrediënten in een kom en werk ze door elkaar. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten en zet het te broeien op de boven beschreven wijze. Doe het deeg in een ingevet blikje met deksel, druk het zeer stevig en gelijkmatig aan, of doe het in een zakje, plaats het in een pan met ruim kokend water gedurende 2 a 3 uur. Neem het gare deeg daarna uit de bus of het zakje en laat het zoo mogelijk in een lauwen oven ,of anders iti de zon, aan Ue buitenkant opdrogen. Roggebrood in den oven. Wil men het brood in den oven gaar maken, dan is een lauwwarme oven noodig. Men drukt het deeg in een in- gevetten broodvorm en legt op de bo- ven kant ^(behalve bij een vorm met een deksel) een dubbelgesïagen, luch tig uitgewrongen, natte doek. Deze doek wordt ongeveer iedere drie kwar tier opnieuw natgemaakt. Na 2 a 3 uur neemt men de doek weg en laat het brood opdrogen. In den electrische oven. Voor electrische ovens is deze manier al heel eenvoudig. Op den bodem van den oven legt men het rooster, hierop komt het broodblik, de natte doek kan men acherwege laten, maar inplaats hiervan schuift men de bakplaat, die bij den oven hoort, over de broodbus heen, zoodat dit als het ware een dek sel vormt. Het verdient aanbeveling een bakje water op den bodem van den oven te plaatsen en het ventilatie klepje dicht te houden. Nu schakelt men alleen de onderwarmte in op stand 1 gedurende 1012 uur. Dit kan men prachtig des nachts doen (men profiteert in verschillende provincies van nachtstroom en betaalt het halve tarief). Voor ongeveer 4 cent is het brood dan klaar. Zoet roggebrood. Onderstaand recept is wellicht een prettige afwisseling voor het ineutrale roggebrood. t 1 kg gemalen rogge, 3 a 4 flinke eet lepels stroop, ca. 4.5 dL water, 1 flinke eetlepel zout. De bereiding is precies hetzelfde als van het gewone rogge brood. H. J. Ridderhof. De tuin bij de boerderij De tomaten zijn reeds in den vollen grond uitgezet en beginnen nu flink te groeien. Bij iedere plant wordt een stok gezet, die plm. 1.50 M boven den grond uitsteekt. Daaraan moeten we de plant opbindenwant de stengel is niet sterk genoeg, om alleen rechtop te blijven staan. Telkens, wanneer de plant 25 a 30 cM is gegroeid bin den v)e den stengel weer aan. Al spoedig komen uil de oksels der bladeren nieuwe zijscheuten. Die zij scheuten, DE z.g. DIEVEN MOETEN GEREGELD VERWIJDERD WORDEN. Anders besteedf^de plant te veel kracht aan de vorming van die zijscheuten en blijft er niet voldoende over voor de vormnig van mooie vruchten. De tomaat bloeit in etages. Wanneer er vier etages bloemen zijn, breken we den groeitop boven uit de plant. De vruchten worden het eers* gevormd aan de onderste bloemtrossen, die uiter aard het eerst bloeien. Deze zijn dan ook het eerst rijp. Als jwe tijdig uitge- plant hebben, zijn der eerste tomaten rijp in Augustus. De later bloeiende trossen rijpen geleidelijk aan tot goede tomaten, éoodat we bij gunstig weer tot in October over rijpe tomaten uit eigen tuin kunnen beschikken. De andijvie voor wintergebruik moet omstreeks den langsten dag ge zaaid zijn. Vanouds is de zaaidatum 24 Juni. Het zaad wordt op een zaai- bedje uitgezaaid en bij droog weer él- ken avond wat gegoten. Het staat dan spoedig boven den grond. Zoodra de planten groot genoeg èijn (plm. 6 cm) worden ze op de plaats van bestem ming uitgezet. Zorg, dat ze direct goed doorgroeien. Wil men na 24 Juni nog andijvie zaaien, dan doet men goed deze direct te zaaien op de plaats waar ze kan blijven staan. Het verplanten geeft nl. altijd eenige stilstand in den groeiOp vrijko mende grond kan men tot begin Juli toe ncfT wél stamboontjes leggen (princesse of snijboonen)Zaai men nog later uit, dan is het niet zeker, dat de hoentjes nog een goede opbrengst ge ven. Vooral als men vóór het leggen van de boontjes den grond goed nat maakt, staan zij snél boven den grond. Sla en worteltjes kv&nen we tot ver in Juli toe nog ge regeld maaien. Om de veertien dagen een zaaisel, dan kunnen we geregeld oogsten. Wanneer we zoo in onzen tuin werken en zorgen, dat er practisch gesproken geen stukje grond gedurende den zo mer zwart blijft liggen, dan is er ook van een klein stukje grond veel te oog sten. Tusschen de rijen erwten kunnen nu de boontjes al weer boven den grond staan. Daartusschen in kunnen we omstreeks half Juli weer andijvie- planten zetten. Dan blijft de grond ge regeld bedekt. Op die manier kunnen we drie gewassen van een stuk grond oogsten. Drie gewassen is wel niet altijd moge lijkmaar twee toch zeker wel. Slechts enkele groenten hebben zoo'n langen groeitijd noodig, dat er maar één ge was per seizoen kan worden geteeld, zooals bv winterwortels Met wat overleg kan men zelf wél combinaties maken. BOEKBESPREKING Grondverbetering II, door J. Z ten Rodengate Marissen, herzien en bewerkt door Ir. C. Staf l.i.f zevende druk. Prijs f2.uitg. J. B. Wolters. Dit in dê serie Nederlandsche Land en Tuinbouw-bibliotheek verschenen werkje is in hoofdzaak bedoeld als een leerboek voor landbouwwinterscholen en andere inrichtingen waar meer uit gebreid landbouwonderwijs wordt ge geven. Zooals bekend is verstaat njen ondei grondverbetering elke buitenge wone besteding van kapitaal of arbeid, waardoor het voortbrengend vermogen van den grond voor een reeks van ja ren wordt verhoogd, en waarvan de kosten in den loop der jaren kunnen worden goedgemaakt. Veel struikel blokken komt men tegen bij allerhande giond^erbeteringen en daarom is het zeer nuttig dal dp deze moeilijkheden de aandacht wordt gevestigd. .Wat de „De Lan dstand" Zeel and Red.icie-adres: Zeestraat 69, Den Haag, Telefoon 115754. ADVERTENTIES. Handelsadvertenties: ,1 provinciale editie 25 c. péh m.m. elke editie meer 5 c. per m.m. extra. 1 provinciale editie 25 c. per Handelsadvertenties met agrarischen inhoud: 1 provinciale editie 15 c. per m.m. elke editie meer 3 per m.m. extra. 1 Kleine advertenties met uitsluitend huishoudelijken inhoud: 1 t.m. 20 woorden f 2-, elke 5 woorden meer f0.50 extra. Brieven onder jjummer f 0.15 meer. Bij meer plaatsingen aanmerkelijke korting. ALLE BRIEFWISSELING betreffen de advertenties abonnementen en administratie te richten aan Uitgeverij „Volk en Bodem" Kortenaerkade 10, Den Haag. De Rpksseruminrichting te Rotterdam, Prof. Poelslaan stelt kosteloos de zieke- of doorsoorzaak vast van zieke en gestorven dieren, die worden inge zonden. Ruilverkaveling beoogt verbetering van versnipperden cultuurgrond. In Stap horst werden 13000 perceelen terugge bracht op 2350. Hoe korter de tijd tusschen grasmaaien en hooioogsten, hoe minder verliezen aan eiwit en zetmeelgehalte tengevolge van de ademhaling. - Versch stroo in den grond geeft onver mijdelijk hongerende gewassen met ge heel onvoldoende opbrengsten. Gier is zeer goed bruikbaar om stroo te composteeren, omdat stroo en gier eikaars tekorten en eenzijdigheden aan vullen. Voor de vertering van 3000 kg stroo is ongeveer 10.000 1. goede gier noodig. Een ronde pershoop heeft een betrek kelijk kleinere omtrek dan een vier kante. In verband met de kantverlie- zen verdienen dan ook ronde hoopen aanbeveling. Vroeg hooien geeft voedzaam hooi en bovendien veel nagras van degelijke kwaliteit. Donkergekleurde dooiers van kippen eieren bevatten in den regel veel ca- rotine en vitamine A. Kippen in den winter gevoerd met roode wortelen (1015 gram per dag) leggen eieren met bleeke dooiers. Het gehalte aan vitamine A is nochtans vrij hoog. uitvoering van dit boekje betreft be treuren wij het, dat (de huidige papier- schaarschte zal hieraan zeker niet vreemd zijn) een zoo veelvuldig ge bruik moest worden gemaakt van het 6-punts lettertje, op acht gegoten (blz. 21 tot 37). Handleiding bij het lager land en tuinbouwonderwijs XIII Bij enteelt, door A. S. Planting, 2e druk, prijs f 0.75. Uitg. J. B. Wol ters. Dit boekje is uitstekénd geschikt om als handleiding te dienen bij het onder wijs in de bijenteelt op scholen of spe ciale cursussen voor dit doei, niet te beknopt, niet te uitgebreid. Beginnende bijenhouders kunnen er ook wat van hun gading in aantreffen. Dè tweede druk is in hoofdzaak gelijk aan den eersten, slechts het eerste hoofdstuk is wat omgewerkt en een beknopt over zicht van de geschiedenis der bijenteelt werd toegevoegd. J. Het bedingen of aannemen van een pachtsom, anders dan krachtens een goedgekeurde schriftelijke overeen komst wordt als overtreding van het Frijsbe^eerschingsbesluit beschouwd. Aan de Grondkamer van de provin cie, waarin het verpacht land geheel of voor het grootste deel gelegen is, moet men schriftelijke vastlegging der pachtovereenkomst verzoeken. Bit kan door ieder der partijen ge daan worden. Bladluizen moeten bestreden worden voordat de bladeTen omkrullen. Openhartigheid en oprechtheid bestaan niet daarin, dat men alles zegt, wat men meent maar wel, dat men alles meent, wat men zegt.

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1944 | | pagina 2