gebruik toch gehandhaafd en nog heden ten dage wordt bij
ons thuis in de Kerstnacht brood mi koppast gegeten na de
nachtmis,en hoewel het gebruik sterk afneemt geloof ik dat
er nog wel meer gezinnen zijn die de traditie in ere hou
den. Wat is nu "koppast" (ik trof het niet aan in het WZD)
Koppast is een stuk halskarbonade van 't varken (dus géén
lapjes)maar halskarbonaje an 'n stikje) dat eerst in de
pekel wordt gelegd en daarna gekookt.Meestal wordt dit
vlees koud gegeten met een beetje mosterd.
Ik weet niet of dit 'n puur katholiek gebruik is,want in
W-Brabant kent men geen koppast (mijn tante heeft er bij
de slager ooit eens naar gevraagd)dus 't woord zal toch
zeker tot Zeeland beperkt zijn (misschien ook bij katho
lieken in Z-Vlaanderen bekend)?.
MEDEDELINGEN ZEEUWSCHE VEREENIGING VOOR DIALECTONDERZOEK
De werkzaamheden op het secretariaat breiden zich meer
en meer uit.Wij waren dan ook blij verrast toen ons
spontaan belangeloze hulp werd aangeboden door:
1.Mevrouw drNBakkerdie gedurende 35 jaar taalkundige
arbeid verrichtte t.b.v. "Het Woordenboek der Nederland-
sche Taal" te Leiden van 1948-1977 als Redactrice-en
die nu onze medewerkster wil worden!
2.Mevrouw L.de Koene.wier hulpvaardigheid we leerden
kennen tijdens de totstandkoming van ons liedboek,en
die nu begonnen is,een deel van het vele typewerk op
zich te nemen.Daarbij is nog heel wat hulp nodig.
Op wie mag nog een beroep worden gedaan?
3.De heer H.E.J.Rijckborst,gewezen hoofd van een school
in den Haag,maar geboren Zeeuws-Vlaming(Sint Kruis)die
aanbood,t.b.v.een eventuele tweede druk van "Dialect in
West Zeeuwsch-Vlaanderen",het register,dat door omstan
digheden onvoltooid moest blijven liggen,persklaar te
verzorgen.We hopen ook van zijn opmerkingen en aanbevo
len aanvullingen,èn van de uitvoerige bestudering met
kanttekeningen van de in Schoondijke geboren leraar
49