NA DE SLACHT
Vosse soppen:mengspijsgegeven na de slacht aan huis;
aardappelen en peren,gekookt in vleesnat van het pas
geslachte varken,(Vos: vers).Da was nog'n bitje lekker
ook
TOESPIJS
Kèrremèlkse pap mee stroopie: karnemelk met rijst gekookt
en met stroop gegeten(in veel plaatsen 's avonds om 8 uur,
dan luidde de papklok,als tijdsein).'n Prulletje pap:
een beetje pap.Bestellepap: soort broodpap.(bestelle:
broodje in beschuitvorm).Bierpap: "blompap" met bier.
Brie: brij van boekweitgrutten of meelGebakkn brie: in
plakken gesneden brijgebakken in vet(met stroop).
KOEKEN
Platte koeken: pannekoeken.Vetkoeke of smouterreuze-
bol. (ook: oliebolle).Suukerwaofeltjes(met Nieuwjaar).
Ovekoeken of opvliegersgrote ronde schijven,ca. 20 cm.
doorsnee,h cm. dik,van brooddeeggoed uitgekneed,in de
oven gebakken en horizontaal doorgesnedenvan binnen
besmeerd met boereboter en bruine suiker;en dan warm
opeten
FEESTMAAL
's Zondags wier damme van 't zolder g'aol'n en dan was't:
tèrvebrood mee'amme,en as t'r fermielje of andere verziete
kwam mee Paossèn,Pienkster of Kèsdag,was t'r óók wè
witte bróód mee koud vleis,en rezienebróód of kruujebróód
(melkbrood met sucade en specerijen)drolln(bolussen)
en timpjes,witte koekenlangwerpige broodjes),woste-
bróódjes of sesiezn,en tuulband.zóó'n koffietaofel èn
ze noe nog bie verjaoriengen en zóó,maor óók vaokn
dinee,da begin mee'n gornaotkoktêêl
ANDERE LEKKERNIJEN
Op Sunterklaosdag waor'n'r altied dêêgvinters en Pielet-
jes: poppetjes en eendjes van brooddeeg.Op kóópdaogen
en mee te kèrmesse was t'r'n vint mee'n moppekasse,die
moppen(witte koekjes)verkocht.Dan waorn d'r óók róóm-
koeken(gesloten broodjes,met vla gevuld).De bakker ver
kocht ielkmaoker(heiligmakerkruidenkoekdie op Jan
hagel lijkt)
22