NA DE SLACHT Vosse soppen:mengspijsgegeven na de slacht aan huis; aardappelen en peren,gekookt in vleesnat van het pas geslachte varken,(Vos: vers).Da was nog'n bitje lekker ook TOESPIJS Kèrremèlkse pap mee stroopie: karnemelk met rijst gekookt en met stroop gegeten(in veel plaatsen 's avonds om 8 uur, dan luidde de papklok,als tijdsein).'n Prulletje pap: een beetje pap.Bestellepap: soort broodpap.(bestelle: broodje in beschuitvorm).Bierpap: "blompap" met bier. Brie: brij van boekweitgrutten of meelGebakkn brie: in plakken gesneden brijgebakken in vet(met stroop). KOEKEN Platte koeken: pannekoeken.Vetkoeke of smouterreuze- bol. (ook: oliebolle).Suukerwaofeltjes(met Nieuwjaar). Ovekoeken of opvliegersgrote ronde schijven,ca. 20 cm. doorsnee,h cm. dik,van brooddeeggoed uitgekneed,in de oven gebakken en horizontaal doorgesnedenvan binnen besmeerd met boereboter en bruine suiker;en dan warm opeten FEESTMAAL 's Zondags wier damme van 't zolder g'aol'n en dan was't: tèrvebrood mee'amme,en as t'r fermielje of andere verziete kwam mee Paossèn,Pienkster of Kèsdag,was t'r óók wè witte bróód mee koud vleis,en rezienebróód of kruujebróód (melkbrood met sucade en specerijen)drolln(bolussen) en timpjes,witte koekenlangwerpige broodjes),woste- bróódjes of sesiezn,en tuulband.zóó'n koffietaofel èn ze noe nog bie verjaoriengen en zóó,maor óók vaokn dinee,da begin mee'n gornaotkoktêêl ANDERE LEKKERNIJEN Op Sunterklaosdag waor'n'r altied dêêgvinters en Pielet- jes: poppetjes en eendjes van brooddeeg.Op kóópdaogen en mee te kèrmesse was t'r'n vint mee'n moppekasse,die moppen(witte koekjes)verkocht.Dan waorn d'r óók róóm- koeken(gesloten broodjes,met vla gevuld).De bakker ver kocht ielkmaoker(heiligmakerkruidenkoekdie op Jan hagel lijkt) 22

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 1980 | | pagina 24