Wat hier in Zeeland Lamsoor (lamsuujr in Nieuw-
Namen) wordt genoemd is inderdaad de Zulte of
Zeeaster (Aster Tripolium L.).In een jong stadium
is deze plant goed eetbaar en wordt over het alge
meen als een smakelijke groente beschouwd.
In het Saeftingegebied is deze plant zeer algemeen.
De echte Lamsoor of Statice Limonium L. - Limonium
vulgare Mill, is niet eetbaar.De bladeren hebben
weliswaar een zekere overeenkomst met die van de
Zeeaster maar hebben een stekeltje aan de top.
Vlaamse bezoekers hoor ik nogal eens de naam Zwinne-
bloempje gebruiken.De echte Lamsoor komt in Saef-
tinge maar weinig voor.
Ook wel eetbaar,maar hier in Nieuw-Namen minder als
zodanig bekend,is de Zeekraal of zouterik (Salicorna
herbacea L.).Het is een vlezig plantje dat in het
najaar soms heel mooi verkleurtHier in de schorren
vrij algemeen.
De naam "Limoenkruid" heb ik hier,voor zover ik mij
kan herinneren,nog nooit horen noemen"slaat op
Statice Limonium)
De wetenschappelijke namen zijn ontleend aan de
Flora van Heimans, Heinsius en Thijsse.
SPELLETJES
Dhr.J.W.van 't Veer(Bzl) komt nog eens terug op het
knikkeren: Wij noemden het voortrollen van de knik
ker meestal schuven
Moeilijker om te mikken was het wanneer er bepaald
werd: knipsen. Zoals in het (WZD) aangegeven:de mid
delvinger met de nagel tegen de duim drukken en dan
die vinger flink tegen de knikker laten schieten.
Wat ik in dit verband niet las was het woord: doppen.
Voor ons was dat met één knikker proberen die boven
op de (een) knikker van de medespelers) te laten
neerkomen.Doppen in het kuutje gebeurde doorgaans
met twee of meer knikkers tegelijk.Hoe fanatieker
de spelers werden des te meer knikkers werden er in
één gooi gedopt.
25