'n Blinde rik schiete(Gpol)geen beginvoor,eerst het stuk grond meten
om het midden te bepalen.In Krabbendijke deed men het door op een stok of
paal gericht te ploegen.Dhr.B.Slaager(Hsd)'n Blinde rik schiete: wil
zeggen:met een rondgaande ploeg twee luchte sneetjes op elkaar.
blinde rik
777777
Daarna op normale diepte verder ploegen.Hierdoor blijft het oppervlak
van het land gelijk.
'n Rik scheppe is daar niet bekend.
Dhr.P.J.v.Langeraad(Dsr) geeft als ploegtermende ploeg overrik zette:
smaller de ploeg overbuuk zette: bredertwêê-uus is daar een tweescharige
stoppelploeg met los wielstel.
'n Vurood,schrijft dhr.Koster is in Krabbendijke bekendwaartegen de leng
te richting in geploegd werd aan de kant van de akker.
'n Oeröód, oerènde (vraag 3) is in het land van Hulst Sófdgewènd.
Volgens dhr.Walraven(Gpol) is baer-terrewe'n soort tarwe,vroege aren
met baard.Het is een bepaald ras,werd meestal dicht bij bebouwing ge
zaaid, omdat daar veel mussen werden verwacht en de "baard" zou de mussen
afschrikken.
STREEKRECEPTEN
Streekrecepten vroegen we in de vorige aflevering van Nehalenniaop ini-
tatief van mevr.M.Penning-Dieleman,en we geven meteen een paar van de
eerstbinnengekomen beschrijvingen aan U door.
MevrPenning-Dieleman schrieft over "Axels êêt'n",o.a. Juunprol(a je nie
vee tied eit): Errepels schellen,zovee a je nóodig eit voor eet'n deu
mekaore voo 4 mensen.Zo'n pond juun fien sniejen.Da kook j'amao tesaomen
haor mee 1 of 2 eiers voo ieder rauw d'r bie.Dan d'eiers d'r uut,pell'n
en fien maok'n,en trug bie d'errepels en de juun..nHoeje kluute boter,
'n bitje peper,'n scheute azien d'r deu roer'n,en 't moe nie te droöge
ziin,dus nie te zunig mee de boterlA je in plekke van juun,'s prei
neemt,is 't preiprol. -Dit is èèn van haar 10 streekrecepten!
Ze vraagt ook nog: wie kent kwallebier, kruutebrood,babbelèrs?
Van mevr.J.Both-Roodzand(Dl) 't recept van een Flakkees koekje,
'n Kruuk-of kruudplaetje:1 pond blom,gpond donker bruune suuker,Jpond
reuzel of (butter half om half kan aok),10 gram rommelkruud.
Daer maek j'n dêêgje van.Is 't noe wat te droag,dan doe je 'r'n
schootje melk bie.Van dat dêêg maek je balletjes(grooter as soepballetjes);
die druk je plat,niet al te dun.Noe is dit 'n koekje dat niét in d'n
oven gebakken word,mar in 'n koekepanne bovenop het vuur.
Vroeger wier dat op h petrooljestel gedaen,want dan had je 'n gelieke
waarmte,mar d'r binne niet veul mensen,die dat nog bezitten.
Dus boven op 't gasstel of elektries,mar niet te hêêt,noe mot je d'r
wel bie bluuve,want nae 'n stuitje('n menuut of tien) mot je ze omdroaje
in de twëêde kante bakke,(oak 10 menuuten)niet al te bruun laete worre
anders worre ze zo hard.In plaets van rommelkruud gebruuke ze oak wel
kenëêl. Suukses mit de bakkerieë.
Mevr.Both bracht ze mee naar het secretariaat om te proeven en ze varen
heel lekker.
Wie weet precies wat rommelkruud is?
31