STREEKRECEPTEN In aansluiting op de in de vorige 2 nummers van Nehalennia begonnen reeks over streekrecepten,weer een paar beschrijvingen,met dank voor alle reeds ontvangen recepten.Over enkele recepten hadden we graag nog wat nadere gegevens Wie kan ons recepten geven van kwallebier en kruutebroód en een goed om schreven recept voor babbelèrs zouden we ook graag ontvangen. Wie weet hoe Eiers met beiers, kennelijk een Walcherse heerlijkheid,bereid worden? Uit Aardenburg herinnert Uw secretaresse zich nog zoete kree: een gerecht van stoofperen met spek en brood.Wie kent 't ook nog? Graag zouden we verder willen weten wat U onder Nieuwjaarseten verstaat? Mevr.M.Penning-Dieleman beschrijft in "Dialect in het Land van Axel" reeds het één en ander.Hier volgt nogjnaals het daar beschreven recept. Hroene bóon'n mee woste Oek deu mekaoreèrrepels mee boon'n (uut zout,Keulse pot) en een hoed stik woste van de slachter d'r opleggen.M'n moeder dee d'r oek nog witte boon'n deu. Op Walcheren noemt men dit laatste: blote billetjes in het gras. Graag reacties! Van haar is ook het volgende recept afkomstig. Vossesoppen Vossesoppen,die aot'n ze a t'r geslacht was.'t Was eten deu mekaore: èrrepels koken,mee vèrrekespootjes (en 's 'n óórtje of wa) en pondsperen, in z'n êêl'n gekookt,mee't steeltje en de schelle d'r nog an. Van mevr.D.K.Soldaat-Poortvliet ontvingen we een Flakkees gerecht. Spek mit peeren of Sap van de schuttel. Ingrediënten: 1 varkenshiel (hak).per persoon 3 peren of meer,liefst Gieser Wildeman of winterperen (ook wel winterknastes genoemd) gewassenmaar niet geschild! en aardappelen,zoveel men nodig vindt. Peren 's morgens vroeg opzetten met zoveel water,dat ze onderstaan. Zachtjes laten koken,'t beste is op een petroleumstelletje,minstens 4 uur, liever nog langer.De peren worden dan prachtig rood van binnen. Volgens de ouderwetse manier ongeveer een uur voor het opdienen,de varkens- hiel meekoken. Het eten wordt opgediend in een grote,platte,meestal emaille schotel. De aardappelen worden apart gekooktRondom op de schotel gelegd. In 't midden wordt een rondje overgehouden,waarin het sap gegoten wordt. Het sap is het nat van de peren en het varkensvlees. De hiel wordt op een apart bord gelegd,terwijl de peren in het nat blijven staan.Ieder krijgt op zijn bord de peren met het vlees.Iedereen maakt een hokje van de aardappelen,door ze te prakken en er een soort muurtje van te maken.Wat binnen de muurtjes is,is jouw eetplaatsVan de tussenliggende aardappels mocht men nemen,als men meer lustte.Het sap werd in de ommuurde aardappels gegoten en de aardappels geprakt.De ouderen deden mosterd in het sap.De peren en het spek at je apart op van je bord. 't Was bij ons thuis echt een 's Zondagsmaalvooral om het vele sap en de lekkere rode peren. Tegenwoordig worden de peren niet altijd meer met de varkenshiel gekookt, omdat men nu de smaak niet meer waardeert van perenzoet met spek. 49

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 1984 | | pagina 51