vooral bij de zilveruienteelt.Bij de groep mensen die over het land kropen,
zathij rechts vooraan en hield zo 'n oogje in 't zeil.Ieder moest op zijn
eihe jóoje bluve,niet te breed en niet te smal.
DhrC"MartensHrhzegt,dat 'n joojaeger is; een spotnaam voor 'n kroobaes
(baas van een ploeg losse arbeiders)
Elders is 'n joojaeger onbekend. Zie bladzijde '56
Dhr.H.Danker(Ier) mist in het Woordenboek:de trinneerderdie at de kanne-
buuzen of pottebuuzen mie 'n goed verloop of verval in 't land wist te lèn,
en ook de trinneerspae en trinneerguzze
Wat wordt met dit laatste woord precies bedoeld?Heeft u er ook nog andere
woorden voor?
Kent u nog de trokrieveals een hark met lange tanden voor het trekken van
zaadgeulen?Of als licht eg?
Zijn er nog andere benamingen voor? Bij voorbaat dank voor reacties!
STRl
Naar aanleiding van de vfaag over eiers met beiers, zendt de heer B.Koenen
(Ok) ons een recept van wat hij beierpap noemt en schrijft:het is niet
onmogelijk,dat men deze werkelijk aparte "heerlijkheid" elders in Walcheren
eiers met beiers noemt.
Het recept luidt;
1,5 kg nog niet,maar bijna wel,rijpe kruisbessen met 1 liter water een
kwartier koken en daarna zeven.
Beslag maken van:
1 beker melk,grote leper maizena,3 eieren, 1 lepel stroop,4 lepels suiker,
1 theelepel kaneel,klontje boter,1 theelepel zout.
Gezeefde kruisbessen weer aan de kook brengen en onder aanhoudend roeren
het beslag er door koken.
Men moet ook weten,hoe en waarmee het moet worden opgediend.
Als volgt:
Diep bord.Daarin 2 droge(liefst bruin) boterhammen brokkelen.
Het bord verder opvullen met beierpap.Daaroverheen wat jus en/of botersaus.
Verder een bal gehakt erbij en eten met een soeplepel.
De bal gehakt vervangen door 2 harde eieren of door 2 spiegeleieren is ook
lekker.De pap is zeer geschikt om in de diepvriezer te houden.
Soortgelijke recepten kwamen ook van andere plaatsen op Walcheren,en van
Dhr.Danker(Ier)
Overigens herinnerde mevr.Van Nieuwenhuyze(NB) aan haar recept in de "Wete"
van de Heemkundige Kring van Walcheren no.3 augustus 1983.
Zij noemt de "sap van de scheutel" van mevr.Soldaat: "over de schuttel":
pekelvlees met aardappelen met peren er omheen.
Dhr.H.Danker:Soms wieren ooren en zwirten te gaere gekookt,dan kreeg je:
zwirtesause.
48