zö zochte weze, da je 't mee bindgaeren kan sniee); ZB (Hrli; Wolf: noemt de naam niet,
maar het gerecht wel, met toevoeging van wat jonge witte kaas); soppen ZB (Ilkz: recept als
'uspot van Kod alleen met oren, poten en kniestuk i.p.v. schenkel, zwoerd en spek; Hrh);
zoetemelkse blompop mie blêêuwe prumen ZB (Hkz); beschuit met pop ZB (Hrh): kèrre-
melkse blompap mie stropie ZB (Kn); brittle bóótten mie gewèrmde benler en stropie ZB
(Kn); bloedworst met appels ZB (Kpl); snert mie/mee oren en pööten ZB (Kpl; Wolf); erwte
soep mee kluven NB (Ks: ook met buukspek en 'een 'eiltje d'r bie a je pas 'n vèrreke
geslacht knienebout mit appeltjes en peertjes Sclil) (Rns); over-de-scliiittel T (Po en Tin:
aardappels, varkensGwiwi en stoofperen, dit is ongeveer hetzelfde gerecht als de 'uspot van
Kod); GOfl (Odp: sop-over-de-schuttel): peren-en-kluven T (Tin: zelfde gerecht als over de-
schuttel)-, hutspot met peren (en oren en polen) Phi (Phi: zelfde gerécht als over-de-schuttel);
zuurpanne T (Svn: oud, waarschijnlijk iets van vet vlees waaraan azijn werd toegevoegd);
gebakken oren en poten Phi Ajsmalletjes Phi (Aj en Phi: dit zijn gebakken dikke darmen);
lichte woste mee rooie köóle Phi (Phi)/leis met peren GOfl (Dl).
2. Bereidingswijzen van mosselen.
gekooktemossels: gekookt met bier, ui, wortel en selderij, geserveerd met (bruin) brood
(en evt. boter): m.rn. ZVW (Obg): LvA (Ax: Nz: een nacht in zout water laten spoegen.
zodat het zand eruit komt); ZVO-zd (Kw: mossels heel even met peper en zout koken.
beschuiten kruimelen en met ui, peterselie, azijn en kooknat vermengen en als saus over de
mossels gieten; Zdp); W (Kod; Osb); ZB (Ha; Hkz; Hrh; WolO: NB (Col; Ks); SchD (Bwh:
Nwk; Rns); T (Po; Scherp; Svn; Tin); Phi (Aj; Phi); GOfl (Dl; Odp)
gebakken mossels: gekookte mossels door de bloem halen en opbakken: m.m. LvA (Ax); ZB
(Ha; Kn); NB (Ks); SchD (Bwh; Nwk: Rns); T (Scherp); Phi (Aj: Phi)
gestoofde mossels: T (Svn: mee petaoten, middagmaal); Phi (Phi: gestoofd met boter en
nootmuskaat)
gekookte mossels in azijn met water: ZB (Ha; K11); T (Svn?: mossels als middageten met een
sausje)
mosselragoüt: SchD (Nwk)
gefrituurde mossels: SchD (Nwk)
3. Heeft u wel eens 'Franse broodjes' gegeten? Welke plant was dit?
Gegeten: ZVO-zd (Zdp); ZB (Ha: Hkz; Gpol); SchD (Rns); T (Po: Scherp: Tin)
Naam plant'; smaerwortel ZVW (Obg); LvA (Ax: twijfelt, zoog vroeger overigens wel
'honing' uit d'n zoeten tiengelNB (Ks) hondsdraf ZVW (Obg); (groot)
kaasjeskruid/kaesjeskruud ZVO-zd (Zdp: er is geen dialectnaam voor de plant, maar de
vruchten werden breutsjes (broodjes) genoemd en werden ook gegeten): W (Kod; Osb); ZB
(Gpol: Ktg); T (Po: stond bij heulen over de watergang langs polderwegen; Scherp); scliae-
pekaes ZB (Ha); kaesjes ZB (Hkz); kaesjesplante SchD (Rns: in het wild met w itte of paarse
bloemen, gekweekt zijn ze rose); T (Tin)
4. Werden er wel eens bloemen in salades toegepast? Welke?
ZB (Hrh: zuring en bloemen van de Oostindische kers); NB (Ks: melkwiet. oftewel
paardebloemen)
5. Werd er wel molsla gegeten? Hoe werd dit klaargemaakt?
ZVW (Obg: rauwe, jonge scheuten met eieren geserveerd): LvA (Ax: bie d" èrreme
ménsen); ZVO-zd (Zdp: klaargemaakt als gewone koude sla): W (Kod: tot eerste kwart deze
eeuw; Osb: tot WO II bij arme mensen); ZB (Hrh: klaarmaken als veldsla; Kn: zelf nooit
gegeten, maar kent het gebruik; Ktg: gebruik wel bekend; Wolf: import uit Frankrijk van
recente datum); NB (Col: klaarmaken als veldsla met olie en azijn, 'goed voor bleekneuzen
44