na de winter en bloedarmoede'; Ks: wel geproefd, niet thuis gegeten); T (Po: klaarmaken met olie en azijn; Tin: gestoofd en met een melksausje gegeten) Nz tekent aan. dat molsla daar uitsluitend konijnevoer was. 6. Kent u gestoofde paelienk (als beschreven)? Wat is uw benaming? gestoofde paolienk/paelienk/paeling 7,VVI (Obg: geen salie, maar laurier); LvA (Ax; Nz: geen salie); ZVO-zd (Kw;Cg): NB (Ks); SchD (Bwh; Dsr; Nwk; Rns: Zr); T (Ovm: gestoofde palink: Tin); GOfl (Odp); gestoofdepaelik/pillik ZB (Dw/Ovz; Ewd; Ha; Hkz: afwijkend recept met gebakken ui en witte wijn; Hrh; Gpol; Kn: Klg: Wolf: wier egete mie beutersause en petaten, kwam nie vee op taefel om at 't te diere was); T (Anl; Po: stoofpaelik, geen salie; Scherp: geen salie; Svn: zelden gegeten, omdat de voorkeur werd gegeven aan gebakken paling bij brood): Phi (Aj: Phi). GOfl (Dl) geserveerd met peetjes. 7. Kent u gezouten en vers gekookte garnalen (het onderscheid)? ZB (Dw/Ovz; Ewd: llkz; Hrh; Kn); T (Anl: Tin: ongezouten gekookte garnalen pelden makkelijker dan gezouten); Phi (Aj); GOfl (Odp) De volgende inzenders kennen het onderscheid niet. maar geven wel aan dat (vers gekookte) garnalen altijd tijdens de broodmaaltijd gepeld en bij brood gegeten werden: LvA (Ax; Nz); W (Osb: gornèt was vroeger 'slecht eten'); ZB (Ktg; Wolf): NB (Col; Ks); T (Svn; Tin) 8. Kent u krukels of kreukels? kreukels ZVW (Obg); LvA (Ax; Nz: net als garnalen bij brood gegeten); W (Kod; Osb); T (Ovm; Tin); Phi (Phi): krukels W (Kod: inzender echter thans woonachtig op ZB); ZB (Dw/Ovz: Ewd: Ha; Hkz: Hrh: met krentebrood: Gpol: Kn; Kpl; Ktg; Wolf: bij brood gegeten); NB (Col: Ks): SchD (Bwh; Dsr: het eruit laten komen van het slik heet laete spieë: Nwk; Rns: Zr: zelfde recept ook met 'ulken): T (Anl; Po; Scherp: slik eruit laten komen heet spttgePhi (Aj; Phi); GOfl (Odp); krekels ZVO-zd (Cg: Kw; Zdp) Opmerkingen: veel inzenders kennen het gebruik om de diertjes met een stopnaald uit hun schelp te halen. Kr(e)itkels en krentebróöd wordt meerdere malen genoemd als een traditio neel paasgerecht (Ktg: Po; Scherp; Tin). Svn noemde het als een gerecht voor kerstmis. 9a. Kent u de beschreven komkommersalade van verhitte, geschaafde komkommers? L.vA (Ax); ZB (Wolf: niet verhitten); Phi (Aj; Phi) 9b. Kent u de beschreven komkommersalade met ei? ZB (Dw/Ovz; Hkz: komkommers mie eiersause: Ktg: zowel 9a als b onbekend, komkommers werden uitsluitend als rauwkost gegeten; Wolf: moeder van inzendster maakte iets dergelijks); NB (Col: met eiersaus; Ks: komkommerslae, zonder ei); SchD (Bwh; Nwk); T (Anl; Svn): Phi (Aj; Phi) Osb kent 9a noch b. maar wel werd er vroeger sambül gegeten, d.i. in zuur ingemaakte geraspte komkommer 10. Kent u 'arloziekassen'? 'arloziekassen ZVW (Obg); SchD (Rns: is echter geen gerecht op zich); Phi (Phi); juin/- juunsause ZVO-zd (Kw; Zdp: adzttunsausein ringen gesneden uien lichtjes bruinen, water en een scheutje azijn erbij en nen temper indoen van (binden met) aardappelbloem, wordt zonder vlees of groenten gegeten): ZB (Gpol: juunsausje, door overlevering bekend, dat het tot rond de eeuwwisseling wel werd gegeten). GOfl (Dl) juun gestoofd. 11. Kent u een of meer recepten waarin uien alleen of met andere groenten gegeten worden? juunprol ZVW (Obg); LvA (Ax); peekluts ZVW (Obg): 'achee ZVW (Obg); 7.B (Hkz; Hrh); SchD (Rns); bruine bonen met juunsause LvA (Nz); aardappels met kroten LvA (Ax); 'utsepot LvA (Ax); als groente bij aardappels en vlees (mogelijk juunsause, zie vraag 10) W 45

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 1996 | | pagina 47