(Kod); SchD (Bwh); gebakken juun (mee èrrepels) W (Osb); T (Tin) stamppot vanpeeën-
en-juun W (Osb: èrrepels-peeën-en-juun, de 'Hollandse' Imispot met toevoeging van
taerliengetjes, blokjes spek); ZB (Dw/Ovz: Ewd; Hkz: Hrli; Gpol: nsklusKplKtg; Wolt;
mie spekjesScliD (Dsr: peeën mi! juun en gebakken spekNwk); T (Ovm; Scherp:
petaoten-peeën-en-juun-stamppot: Svn: juun mee peeën of juun. peeën en petallenPhi (Aj;
Phi); stokvis mie gebakke juun en riest ZB (Hkz); tomalen mie juun ZB (Hrh: gebakken op
brood); stamppot juun in wienpeeën T (Svn); gestoofde juun T (Tin), hachee GOB (Dl).
12. Kent u lamsoren?
lamsodrenl-oren 7.VVJ (Obg); l.vA (Ax; Nz); W (Kod; Osb); ZB (Dw/Ovz; Ewd; Ha; Hkz;
Hrh; Gpol; Kpl; Ktg; Wolf: zonder beschuut); NB (Col; Ks); ScliD (Bwh; Nwk; Rns; Zr); T
(Anl; Ovm; Po; Scherp; Svn; Tin); Phi (Aj; Phi): GOB (Odp); lamsööre LvA (Ax); ZB
(Kn); lamsüüren ZVO-zd (Cg)
13. Kent u zeekraal?
zêêkraoll-kraell-kraêll-krü ZVW (Obg); W (Kod; Osb): ZB (Dw/Ovz; Ewd; Ha: Hkz: ook
gebakke zêêkraelHrh; Gpol; Kn; Kpl; Ktg; Wolf: zonder beschuut); NB (Col; Ks); ScliD
(Bwh; Dsr; Nwk; Rns; Zr); T (Anl; Ovm; Po: Scherp; Svn: volgens inz. in Schouwen
krabbekwaed genoemd; Tin: bij zeer jonge zeekraal zuring toevoegen); Phi (Aj: Phi); GOB
(Odp); zouterik LvA (Ax: Nz): krabbekwaed SchD (Dsr: oud)
14. Kent u andivieslao- of veldslaostamppot?
a. andivieslao/slaestamppol ZVW (Obg: andivieslao. niet opgewarmd en met hardgekookte
eieren); LvA (Ax: ook wel met eieren; Nz); W (Kod: stamppot van andivie mee spek. soms
stukjes gebakken lever en uien in plaats van spek; Osb: stamppot-andivie): ZB (Dw/Ovz;
Ewd; Gpol: stamppot van andivie; Ha: Hkz; Hrh; Kpl; Ktg: stamppot van andivie: Wolf:
petaten ok wè los d'r bie, voe de stamppot wier krulandivie ebruukt, brêêdbladandivie om te
koken); NB (Col: Ks); SchD (Bwh: Dsr; Nwk: stamppot-andivieslae: Rns: zonder azijn; Zr):
T (Ovm: andivieslaai: Po: andivieslaeScherp: stamppot van rauwe andivie: Svn: andivieslae
mee spekjesTin: andijvie fijn snijden, eventueel wat melk toevoegen en versgemalen peper
zeker niet vergeten); Phi (Aj; Phi); GOB (Odp); salao op zèn boers ZVO-zd (Cg); salao mee
pielekessause ZVO-zd (Kw)
b. veldslao/slaestamppot ZVW (Obg: niet opgewarmd en met hardgekookte eieren); LvA
(Ax: ook slao-mee-spekjesNz): W (Kod; Osb: stamppot-veldslaeZB (Dw/Ovz; Ewd;
Gpol: stamppot van veldslae: Ha; Hkz; Hrh: Kn: veldslae: Kpl; Ktg: stamppot van veldslae);
SchD (Bwh; Dsr; Nwk: slae mit spekjes: Rns: zonder azijn; Zr); T (Anl; Ovm: veldslaai;
Scherp; Tin: veldsla grof snijden); Phi (Aj; Phi); GOB (Odp)
15. Kent u piaot- of plaetsause?
plaotf-plaetsause ZVW (Obg: o.a. bij pik-in-'t-potje. dit is plaotsause. èrpels en 'ardgekookte
eiers); W (Osb: alleen de naam is bekend); botersause LvA (Nz: altijd vrijdags): zure saus
ZVO-zd (Kw); zure eiersause SchD (Dsr); vissause T (Svn: zonder eieren en eventueel met
verkruimelde beschuit), zure saus GOB (Dl) aangemaakt met tnaizena of sago.
16. Kent u ouderwetse 'achee?
'acltee LvA (Ax: ook assée; Nz: met stukjes vlees en een rundernier. geen oren en poten):
W (Kod: met rundvlees); ZB (Ewd: geen oren en poten; Hkz: met rundvlees, oren en poten
gingen in de snert; Hrh; Wolf: met rundvlees): NB (Col: het beschreven gerecht is in Col
bekend als aerepels in de zoo. 'achee is iets anders; Ks); SchD (Nwk; Rns: met rundvlees:
Zr); T (Anl: zonder oren en poten; Ovm: met rundvlees; Po; Scherp; Tin); Phi (Aj: l'hi);
GOB (Odp); doren en-póóten ZVW (Obg: niet lekker); ZB (Ktg); SchD (Dsr); 'uspof W
(Osb: idem als 'uspol te Kod onder vraag I, werd volgens Osb in Bgk e.o. langsop ge-
46