cleet daer men thooft ende den lials me decke, ende men sal maken vier te poynte den lichame mede te bradene ende el niet, ende naer dat hi ghebraden es, doeten up een broot met eenen prieme ende doet af die dwale, ende dan soo draecliten ter taflen. Een dergelijke manier van bereiden en opdienen heeft duidelijk een lange traditie gekend. Zo worden twee eeuwen later op schilderijen dergelijke pronkstukken afgebeeld. Een keukenscène van David Teniers de Jongere uit 1644 toont een pastei die is opgemaakt met de versierde kop en hals en de twee vleugels van een zwaan. Een echte parallel met de vondst uit Valkenisse is een door Jan Brueghel de Oudere in 1618 geschilderde rijkgedekte tafel. Hierop zijn tussen allerlei andere gerechten zowel een met een zwaan versierde schaal afgebeeld als één met een pauw (afbeelding 2). Duidelijk is te zien hoe hals en vleugels in het gerecht zijn gestoken. Vis Zoals te verwachten in een woonplaats aan het water werd er ook vis gegeten. De zeevissen, haring, wijting en platvis zullen voor de kust gevangen zijn. De platvis kan zowel bot. schol of schar geweest zijn. Deze soorten zijn aan de hand van het gevonden materiaal niet nader te herkennen. De paling en niet nader te determineren karperachtigen (bijvoorbeeld brasem, voorn, zeelt) moeten gevangen zijn in zoet water, zoals poelen en sloten. Of er inderdaad slechts zo weinig verschillende soorten vis werd gegeten valt te betwijfelen. Een vergelijkbare beerput van een huis van gegoede lieden uit Veere, ook uit de vijftiende eeuw, leverde bijvoorbeeld vijftien verschillende vissoorten op." Maar daar was dan ook een flinke hoeveelheid grond gezeefd, wat ruim 2700 gedetermineerde en nog enkele duizenden niet determineerbare visresten opleverde. Duidelijk is dat de slechts zes liter grondmonster uit Valkenisse door zijn veel mindere omvang ook minder informatie levert. Slot Als de geringe hoeveelheid bot een juiste indruk geeft van wat er zo aan vlees gegeten werd, dan zien we een voor deze periode van de Middeleeuwen doorsnee-voedselpakket: rundvlees, aangevuld met vlees en vet van schapen en varkens, zo af en toe een konijn, kip, eend en vis. Het is hetzelfde beeld dat we Detail van het schilderij 'De smaak', van Jan Brueghel de Oudere (1618) met gerechten versierd met kop en vleugels van een pauw en een zwaan. 10

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 1996 | | pagina 12