ook in de steden zien.v Dat we hier met het keukenafval van vooraanstaande lieden te maken hebben blijkt alleen uit de vondst van botten van een pauw. In het bijzonder de combinatie pauw en zwaan geeft aan dat de bewoners van het kasteel van Valkenisse, naast gewone kost, zo af en toe genoten van de produkten van de haute cuisine. Tabel 1 Overzicht van het met de hand verzamelde bot uit de beerput van kasteel Valkenisse (begin 1 5e eeuw). soort aantal gewicht (g) rund IBos taurus 41 1243' varken Sus domesticus 7 105 schaap of geit [Ovis aries Capra hircusI 9 168 konijn Oryctolagus cuniculus) 16 24 kip (Gallus gallus domesticusI 1 3 pauw (Pavo cristataI 2 13 zwaan Cygnus olor cygnus) 4 31 (wilde) eend (Anas platyrhynchos 3 5 oester (Ostrea edulis 1 4 34 van deze botten (1008 gram) zijn van één jong individu. Tabel 2 Overzicht van het bot uit enkele zeefmonsters uit de beerput van kasteel Valkenisse (begin 1 5e eeuw). soort aantal Vis paling (Anguilla anguilla) karperachtigen (Cyprinidae) haring (C/upea harengus) wijting Merlangius m erlang us) platvis (Pleuronectidae) Niet determineerbaar knaagdieren (Rodentia) vogels (Aves) 5 13 1 1 1 11 Noten 1Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, Kerstraat 1, 3811 CV Amersfoort. 2. B. Oele, 'Het kasteel van Valkenisse', Nehalennia afl. 106, 1996, 3-9. 3. Bijvoorbeeld R.C.G.M. Lauwerier, J.M. van Winter, T. de Jong en J.T. Zeiler, 'Voeding op Limburgse kastelen', in: W.M.H. Hupperetz et al. (red.). Middeleeuwse kastelen in Limburg (Venlo 1996), 143-160. 4. R. Rentenaar. 'De vroegste geschiedenis van het konijn in Holland en Zeeland', Holland 10 (1978), 2- 16, 7. 5. Velsen: W. Prummel, 'Poultry and fowling at the Roman castellum Velsen 1', Paleohistoria 29 (1987), 183-201; Helmond: T. de Jong, Onderzoek van de gevonden betresten van de burcht "d 'Oude Huyste HelmondScriptie Moller-Instituut Tilburg, (Aarle- Rixte! Tilburg 1986); Hattem: F.J. Laarman (in voorbereiding) 6. M. Black, Food and cooking in Medieval Britain; history and recipes (Birmingham 1985), 33. 7. A. van 't Veer, Oud Hollands kookboek (Utrecht Antwerpen 1981), 45. 8. F.J. Laarman en R.C.G.M. Lauwerier, 'Vlees, vis en gevogelte', in: Ellen Vreenegoor en Jan Kuipers (red.). Vondsten in Veere (Abcoude 1996; in voorbereiding). 9. R.C.G.M. Lauwerier, 'Faunal remains from Dutch Medieval towns; a survey', Antropozoologia 1996 (in druk); idem. De archeozoölogie van Nederlandse Middeleeuwse steden. Een inventarisatie voor onderzoek en behoud (intern Rapport ROB 18) (Amersfoort 1994). 11

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 1996 | | pagina 13