liet Dapes memptae In de titel van zijn boek:
En de cost by ons gesleeten/Wert gerust van
ons geeten
Sonder eenich achter dijncken/Wert op tafel
aengebrocht
Van naer lucht of mart te stijncken/Al ons kost
is ongekocht dapes inemptae).
Deze vijfde gang laat zich als het ware lezen
als een beknopt kookboek.
Enkele voorbeelden:
Alsoo rasch als ons Soladen/Sijn geleecht wel
reyn en net
Wert gesoden en gebraden/Cout en warm ons
opgeset
Een vet Calf dat daer te voor/Tot mijn huys-
gesins oorboor
Naer gewoonte was geslegen/Doet sijn dingen
wel ter degen
Eerst voor al het hooft gesoden/Uyt de water
op gedient
Wert met sausen voor geboden/Naer den lust
van mijnen vrient
Ofte van asijn alleen/Of met Kaphanus(
kappertjes) gemeen
Of een sause die gebotert/Met asijn is op
geklotert
Of een vet Weer ram) overjarich/Of een
wel gevoedet Lam
Dat sijn voetset ongesparich/Van de moeders
mamme nam
Daer het hooft in tween gescheyt/Op de roos
ter wert geleyt
Sonder hersens om de smaecke/Van de hersens
te vermaken
Die gekoockt op ons maniere/Werden weder in
gelecht
ln haer hooft warm van den viere/En op tafel
aengerecht
Daer by noch gerechtet op/Of een Ham of
Verckens-cop
Uyt een Baecke geslacht varken) salinen
rippen/Een goe panne vette crippen
Die gesneen in lange moten/Salmen haest te
vyerwaert doen
Wel met eyers overgoten/T'is ons inlantsch
Venesoen wildbraad).
Prefer Aertsen, De Vlees stal.
De vijvers wemelen van de vis, vooral van
karpers; er zijn zelfs vijvers 'die mij Carpers
geeft warachtig achtmael hondert acht en
tachtigh'
Die in 't water op gesoden/Sause crijcht van
meer radijs
Met asijn ons voor geboden/Of van Mostaert
(elck om prijs)
Met wel boter onder een/Of met edick maer
1 7