liet Dapes memptae In de titel van zijn boek: En de cost by ons gesleeten/Wert gerust van ons geeten Sonder eenich achter dijncken/Wert op tafel aengebrocht Van naer lucht of mart te stijncken/Al ons kost is ongekocht dapes inemptae). Deze vijfde gang laat zich als het ware lezen als een beknopt kookboek. Enkele voorbeelden: Alsoo rasch als ons Soladen/Sijn geleecht wel reyn en net Wert gesoden en gebraden/Cout en warm ons opgeset Een vet Calf dat daer te voor/Tot mijn huys- gesins oorboor Naer gewoonte was geslegen/Doet sijn dingen wel ter degen Eerst voor al het hooft gesoden/Uyt de water op gedient Wert met sausen voor geboden/Naer den lust van mijnen vrient Ofte van asijn alleen/Of met Kaphanus( kappertjes) gemeen Of een sause die gebotert/Met asijn is op geklotert Of een vet Weer ram) overjarich/Of een wel gevoedet Lam Dat sijn voetset ongesparich/Van de moeders mamme nam Daer het hooft in tween gescheyt/Op de roos ter wert geleyt Sonder hersens om de smaecke/Van de hersens te vermaken Die gekoockt op ons maniere/Werden weder in gelecht ln haer hooft warm van den viere/En op tafel aengerecht Daer by noch gerechtet op/Of een Ham of Verckens-cop Uyt een Baecke geslacht varken) salinen rippen/Een goe panne vette crippen Die gesneen in lange moten/Salmen haest te vyerwaert doen Wel met eyers overgoten/T'is ons inlantsch Venesoen wildbraad). Prefer Aertsen, De Vlees stal. De vijvers wemelen van de vis, vooral van karpers; er zijn zelfs vijvers 'die mij Carpers geeft warachtig achtmael hondert acht en tachtigh' Die in 't water op gesoden/Sause crijcht van meer radijs Met asijn ons voor geboden/Of van Mostaert (elck om prijs) Met wel boter onder een/Of met edick maer 1 7

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 1996 | | pagina 19