cy
DE MOFFENSCHANS VAN PETRUS HONDIUS (IV)
Ronald Rijkse
e/<
elondica in
oude é&C/boeken
In de vorige aflevering lieten we Hondius een beetje boos achter in zijn tuin op liet buitengoed
De Moffenschans bij Terneuzen. Maar nu hij de gelegenheid krijgt om alle gerechten op te
sommen die zijn tuin aan haar bewoners en hun gasten kan voorzetten, verbetert zijn humeur
met de minuut. We smullen met hem mee.
Spijse (gang 6)
Wanneer een vriend hem komt bezoeken,
wordt buiten 'onder een geleyde linde' on
middellijk de tafel gedekt. Alles wat De Mof
fenschans aan eetbaars oplevert wordt uit de
kast gehaald: vleesgerechten, wildbraad,
gevogelte, vis in allerlei variaties, sausjes en
specerijen om al deze gerechten te kruiden,
met boter bereide gerechten en desserts zoals
vlaaien en pannekoeken, vruchten en groenten
en salades.
Hij schrijft:
Daer onthaele ick op de wijse/Van het landt
my en mijn vrint
Uns gewas is onse spijse/En al walmen buyten
vint
Geene cost die onbekent/Ons de nieuwe werelt
sent
Wert gesleten op mijn houve/Tis daer al wat
ick behouve.
Bovendien is het voedsel 'van geen vercoo-
pers of verhandelt of vervuylt', want:
Onsen Hof die is de hal/Die het vleesch ons
geven sal
Is de marckt die sonder missen/Geeft den
voorraet van de vissen.
De hof geeft dus alles voor de maaltijd en
daarmee verklaart hij tevens de Latijnse aan-
Oe beschrijving door Hondius van alles dat de Moffenschans aan eetbaars oplevert
lijkt in velerlei opzicht op een schilderij van Pieter Aertsen in dichtvorm
Pieter Aertsen, Verwerking van de oogst.
16