BEANTWOORDING VRAGENLIJST 14 EN ALGEMENE VRAGENLIJST 11, JUNI 1998 Rinus Willemsen Wij ontvingen 47 ingevulde vragenlijsten. Van Goeree-Overflakkee werden geen lijsten ontvangen. Verklaring van de afkortingen:W= Walcheren: (Kod.=Koudekerke- Osb.= Oost-Souburg; Vre Veere)- Z.B.= Zuid-Beveland (BslBorssele; Gs.= Goes; Ha.='s-HeerArendskerke; Hrh.='s- Heerenhoek; Ier.=Ierseke;Kn.= Kruiningen; Kb.= Krabbendijke; Kpl.= Kapelle; Ktg.= Kloetinge; Niss.= Nisse; Ovz.=Overzande; Wde.= Waarde); N.B.=Noord-Beveland (Ks.= Kats); T.=Tholen (Anl= Sint-Annaland; Po.= Poortvliet; Scher.=Scherpenisse; Svn.; Tln.= Tholen; Ovm.= Oud- Vossemeer); Sch.-D.=Schouwen-Duiveland (Bns.= Bruinisse; Bwh.=Brouwershaven; Drs.= Dreischor; ZrZierikzee); Z.V.W. Zeeuws-Vlaanderen West (Bks.= Breskens; Bvt.= Biervliet; Cz.=Cadzand; Nvl.= Nieuwvliet; Gde.=Groede); L.v.A.=Land van Axel (Ax.= Axel); L.v.H.=Land van Hulst (Klz.-= Kloosterzande; Lam.=Lamswaarde); Z.V.O.-zd.= Zeeuws-Vlaanderen Oost zuid (Kw.= Koewacht; Cg.= Clinge; Ovg.= Overslag; Zdp.= Zuiddorpe). 1. vandaege rentier, merrege ermetierN.B. (Ks.); T. (Ovm.); Z.V.W. (Gde); L.v.A. (Ax.). Als variant op rentier, zegt Bsl.: ermetier. Nvl. meldt: rentenieren is èrmetieren. 2.'arloziekassen. Terecht zegt mw. L. Rijstenbil uit Scherpenisse, dat er over dk onderwerp in Kezanse Kost, van M. A. Aalbregtse het één en ander te vinden is op blz 18. We lezen daar: d'alloziekass 'n of witte juiin, werden tot rond de eeuwwisseling onder de bevolking van het Land van Cadzand als groente gebruikt bij het noenmaal. Men nam een hoeveelheid uien, welke werden ontdaan van de velletjes en van de buitenste dikke schil. Ze werden daarna ontdaan van het kop- en worteleind en sneed ze dan op de helft doormidden. Bij deze bewerking vielen de binnenste ringetjes eruit, waardoor een uitholling overbleef en naar de overeenkomst van het oude model kas, waarin een zakhorloge werd gedragen, kregen ze de bovengenoemde naam. Ze werden met ruim water en zout gekookt en na uitgelekt te zijn, gegeten als groente met een gebonden zure saus van 'bierazijn' (bruine azijn) en droog gekookte aardappelen. Tot zover Maarten Aalbregtse in zijn al vele jaren uitverkocht streekkookboek. We ontvingen bevestiging van N.B. (Ks.), met de vermelding dat er een witte saus bij hoort en natuurlijk van Z.V.W. (Cz.; Nvl.; Gde). Interessant is de vermelding van de heer C. A. Nijsse uit Borssele, dat er ondermaatse bot of schol mee aangeduid wordt. We nemen deze opmerking mee in de volgende vragenlijst. Dat doen we trouwens met alle varianten op de antwoorden van deze vragenlijst. 3.Juunsause, saus van uien en azijn. Een bevesting ontvingen we uit: W. Osb.); Z.B. (Bsl.; Gs.; Hrh.; Ier.; Kn.; Kb.; Kpl; Ovz.; Wde.); N.B. (Ks.); T. Po.; Svn.; Tin.; Ovm.); Z.V.W. (Bks.; Bvt.; Cz.; Nvl.; Gde.); L.v.A. (Ax.); L.v.H. (Lam.); Z.V.O.-zd. (Kw.; Cg.; Ovg.; Zzd.). Uit Hrh. komt de aanvulling, dat er een dotje beuter in moet, uit Kn schrijft men ons dat veel water in de jus meestal lawaoisause wordt genoemd. Adzuimsause: Ovg.; Zzd. Floor Dieleman uit Axel denkt niet zo gunstig over juunsause. Hij schrijft ons: Wel bekend, maar niet bemind. 4.Frikkedilletje, een vet stukje spek. Dit wordt nergens als zodanig herkend, behalve in Kod. kruppevet, als worstenbal herkend door N. B. (Ks.); T. (Tin.; Po.); Z.V.w. (Bvt.; Cz.; Nvl.); L.v.Ax.(Ax.). 52

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 1996 | | pagina 54