gebakken. Dan 'aoje beschuutbollen. Die mosten deugesneeën worren. Dan wee in d'n oven biegekleurd. Dan mosten ze in mannen of in d'n oven gedroogd worren. Dan in zakken van papier wieren d'r tiene ingepakt. Die wieren dan vee geleverd an wederverkööpers. Af en toe beuterkoekjes van boerebeuter. Van d'Amerikaonse blomzakjes wier'n zöögenaomde kluutjes gemaokt om 't dêêg op te leggen en ook we bakkersloven maokten me zelf. Bolletjes dêêg wieren op de bestoven blikjes beleid mee witte blomme tegen 't plakken. Laoten riezen mee 'n 'aore kwaste, wa bakkersolie d'r op doene, dan mee j'n 'and (de ziekant) een heule d'r indouwen, okêêren, laoten riezen en dan op 'n plankje omdraoien, op d'n ovenpaole leggen en in d'n oven steken. Gaor ziende, mee d'n ovenpaole wee d'r uuthaolen, de blomme d'r afvegen. Zö wieren ze verkocht voo 4 cènt 't stik. Van zoeten dêêg mieken me drollen, paptoarten, vouwtjes mee röóm d'r mssen (roombroodjes), rezienekoeken, beuterkoeken en vollaors. De drollen (noe bolussen) maokten me a zö: èndjes dêêg van 'n 'alf onse gerold, even laoten riezen, dan uutrollen in brune suker waor a t'r wa kanêêl deu gedaon was tot zö'n 30 cm. D'uutènden vastpakken, dan op lienker- of rechter'and platte roonde draoien en 't leste puntje d'r ondersteken. Dan alles op de bakplaote leggen, die mee olie ingesmêêrd was mee 'n kwaste, laoten riezen en dan afbakken, lossteken mee 'n plamuurmes en omgekêêrd op besukerd, vetvrieë papier leggen. Van 'n zoete dêêg komt hier 't recept: 1 1. melk, 16 onsen blomme, 1 onse suker, 30 gram zout, 1 onse beuter. Dan kneeën tot dat niemêê an j'n 'armen mêê plakt, 6 onsen rezien d'r deu doen. Dan was 't klao voo 't riezen. Dan nao 'n tiitje verdêêlen in bollejtes, op de bakplaote, besmêêrd mee olie. Dit alles 'n bitje platslaon, strieken mee 'n 'aore kwaste van wa eiers mee melk geklopt is, wee laoten riezen en afbakken, 't Liefst de rezien'n gewassen in lauw waoter, 'n bitje laoten wellen, 't Is beter 'öör as ze op ziften uutgelekt ziin. Wa blomme d'r overströöien, roeren en dan deur 't dêêg doen. Dan mieken me nog sossizen van minder zoeten dêêg. Wee êêst lange endjes rollen, even riezen, 'n heultje d'rin doen mee de rik van j'n 'and. Dan 'n endje vèrkeswoste (pilletjes rollen!) d'r indoen, dichtvouwen en goed sluten. Op de plaote doen, èndje van mekaore, wee strieken, riezen, afbakken en klao bin je. Peperbollen, peperkoeken, moppen, spikkelaois, beuterletters, kerstkransen, nieuwjaors-sukerwaofeltjes, dêêgvinters, da bakkenden rn'ook ammaole, Vee wérk was t 'r an zujje! Vullieng voo de letters en kransen miekenmóok zelf van amandels, suker, eiers en citroenenrasp. Daor 'aon me 'n walzenmeule voor om ze te pletten enfien te kriegen. Marsepein deeën me ook zelf 'öör. 't Brööd most fanself in dien tiid nog we bie de kalanten bezurgd woren. lelken dag. In't durp dee je da mee de fiets. Voorop stoeng 'n begaozjedraoger mee 'n bakkersmande: 'n vierkanten mee 'n deksel, zöö'n gevlochten witte mande. A 't vee regende wier je daorom we strontnat öör. Zöó zeien ze dat vroeger, 't Was nii anders, ee. Nao de buten ee, zöö gezeid de boeren en èrbeiers, brocht me Vaoder dan laoter mee 'n tweêdeandsauto da brööd, boodschappen zööas suker, aziinolie, snoep, zout toebak, sigaoren, sigaorette enz. Beuter en eiers kocht ie wee bie die boeren. In dien tiid was 't 'ard wérken en weinig verdienen. En daarmee sluit bakker De Vlieger van Bresjes z'n verhaal af. Zijn er nog andere bakkers, die ook hun relaas op papier willen zetten voor Nehalennial We zien graag hun inzending tegemoet. 20

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 1998 | | pagina 22