eenvoudiger exemplaren voorkomen, die evenwel door hun eenvoud veelal niet zullen worden
opgemerkt. Immers, vlees en gevogelte werd in elk huishouden in die tijd aan het spit gebraden.
Ook de vuurbok uit Oost-Souburg is fraai versierd. Deze versiering is gedeeltelijk uitgevoerd in
steektechniek, waarbij met een guts of beiteltje driehoekjes uit de vochtige ongebakken klei werden
gestoken. Daarnaast zijn in z.g. sgrafittotechniek (met een stift ingekraste) lijnvormige figuren
aangebracht.
Gecombineerde vuurbok en vetvanger. Coll. H.J.E.
van Beuningen.
Datering
De datering van de vuurbokken is meestal
15de of 16de eeuw, hoewel ook enkele
vroegere exemplaren voorkomen. Deze
datering sluit nauw aan bij de gevonden
keldervloer ter plaatse van de vondst in
Oost Souburg.
Foto van de voor- en achterzijde van de
versierde baksteen.
Wat is nu eigenlijk een vuurbok en wat was de functie ervan?
Een vuurbok werd gebruikt bij het braden van vlees en gevogelte aan het spit. In de in de vuurbok
voorkomende gaten werd het spit gestoken en kon het gebraad worden rondgewenteld. Soms ook
werd het gebraad los op enkele door de ronde gaten van de vuurbok gestoken staven gelegd. Onder
het gebraad aan het spit werd een vetvanger geplaatst, die het afdruipend vet opving. Soms ook was
de functie van vuurbok en vetvanger in één
verenigd zoals blijkt uit een voorwerp uit
de collectie van H.J.E. van Beuningen.
Twee vuurbokken met daarop vogel aan het spit.
11