goederen. Ook het bezoek van een vorst kon het stadsbestuur tot een speciale schoonmaakactie aanzetten. In de eerste dagen van 1498 werd aangekondigd dat Filips de Schone op feestelijke wijze in Sluis onthaald zou worden. Het stadsbestuur verplichtte onder meer dat 'elk voor zijne deur gehouden zal zijn stappans de straten schoon te maken van den greynse, mesch en andere vuiligheden, op boete van vijf schellingen parisis.' Greynse is gruis, steengruis.15 Vlees- en viskeuringen Structureel van aard is wat volgt: In de oudste bewaard gebleven ambachtskeure van de vleeshouwers uit 1379 komt de reglementering aangaande vervuiling, gezondheid en productiekwaliteit duidelijk tot uitdrukking. Vlees mocht slechts verkocht worden als het voldeed aan bepaalde door het ambachtsbestuur gestelde kwaliteitsnormen, zoals versheid, staat van conservering, bijvoorbeeld niet te vet. niet te mager, niet bijgekleurd of opgeblazen. Het vlees diende te worden gekeurd of het 'goed gans ende gave' was. Goedgekeurd vlees wordt 'besien', 'gewarandiert' of 'behevelt' vlees genoemd. Het laatste woord wordt ook wel gebruikt in de betekenis van producten met een waarmerk. Dit keuren en waarmerken gebeurde door een 'schiltdrake' en vinders. De schilddrager was de hoofdman of deken van het vleeshouwersgilde. Hij werd bijgestaan door vier vinders, die belast waren met het opsporen van overtredingen van de keure. Zij hadden 'macht, wet ende berecht te doene', 'tallen tiden als zij willen meughen gaan zouken'. Een gelijke werkwijze vond plaats bij andere productschappen. Steeds werd een 'kemakeur' toegekend (of afgewezen) door functionarissen van het ter zake betrokken ambachtsgilde en altijd afhankelijk van een reeks productie-eisen. Het verkopen van ongekeurde goederen en waren was streng verboden en werd bestraft met zware boeten. De verplichte keuring en het verbod op ongekeurde verkoop worden in de ambachtskeuren keer op keer herhaald. Om bij de vleeshouwers uit 1441 te blijven: 'zo wie die vleesch heift twelk onbesien es, die verbuert iij. par. van elke zwine'. Hetzelfde gold voor 'wie vercoopt crijtlos (vlees) die verbuert xl. sch. par. van eiken scapen ende vj. par. van eiken rende'. 'Crijtlos' is een ander woord voor ongekeurd, 'rende' is rund. Vleeskeuringen vonden niet alleen plaats vóór de eigenlijke verkoop, maar ook eerder, vóór het slachten: 'zo wie beesten dade sla[cht]en, dats te wetene, ossen, coeyen of zwinen, eer datse de wet vanden ambochten besien hadden, die zoude verbueren van elke rende vj. par. ende zwine iij. par.' Aangezien vleeskoeling niet bestond was de verkoop van vlees slechts voor een beperkte tijd toegestaan, afhankelijk van het soort vlees en de periode in het jaar: 'zo wie tvors.fegde] vleesch langher hilde dan eenen dach, van paesschen tot sinte baefmesse, ende langher dan twee daghen. van sinte baefmesse tote vastenavende, verbuerde v. sch. par.' St.-Baafsdag valt op 1 oktober. Vastenavond is de avond voor Aswoensdag, de 41ste dag voor Pasen en derhalve variabel, maar in ieder geval vóór het begin van de warme seizoenen. Vergelijkbare bepalingen golden voor andere ambachten van handelaars in levensmiddelen en bederfelijke waar, bijvoorbeeld de visverkopers. Zodra 'alle maniere van visschen ende haringhen, commende binder stede, te scepe of andersins, in der vischcoopers handen, dat men die stappans stellen zal ter venten', maar alleen als 'de vors.(egde) visch gewaardert zijnde bider deken ende vinders vanden vors.(egde) amb.(acht) telker vente eer menne vercoopen zal, of hi goed es ende der venten waarden'. Na het binnenkomen van de vis moest men de vis dus laten keuren en zonder vertraging trachten te verkopen. Een 'vente' wil hier zoveel zeggen als een verkoopbeurt. In zijn algemeenheid kwam dit overeen met de helft van een marktdag: er was een 'vente' vóór en een 'vente' na de middag. Vis mocht maar in een beperkt aantal 'venten' aangeboden worden, afhankelijk van de tijd van het jaar. De warme late lente- en zomerperiode was voor een product immers bederfelijker dan de winter. De vis die het maximum aantal venten of 'malen' overschreden 16

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2000 | | pagina 18