3. Fijn gezeefd meel dat gebruikt wordt om wit brood mee te bakken? W. (voor Kod. en Ok.
(witte) blomOsb: terveblom); Z.B. (voor Bzl en Ha. gebuuldmeel; voor Bsl., Gpol., Kn., Ktg.,
Kwd.: (witte) blom(me); Ier.: wittebróódmeel Scho.: bloem; voor Hrh., Ndp. en Ovz./Dw.
beste(n) blom); N.B. (Ks.: noemt als andere soorten stöömblom en amerikaanse blom)-, T.
(voor Anl., Ovm., Po./Scherp. en Tin. (witte) blom-, Phi.: patentblom)-, Sch-D. (Hsd.: butelanse
blom\ voor Otl., Rns. en Zr. (witten)blom); Z.V.W. (voor Cz./Zzd. en Nvt./Gde. blomme)-, LvA.
(Ax.: blomme, ook gebuulde blomme, is heel fijn); LvH. (Hek.: blom-, Lw./Kt.: patentblom)-,
G-Ofl. (Odp.: patentblom, amerikaanse blom)
4. Mengsel van bloem, water en eventueel suiker, zout, gist, eieren... dat gekneed wordt en
gebruikt wordt voor het bakken van brood en gebak? Dêêg voor W. (Kod., Ok., Osb.); Z.B
(Bsl., Bzl.,; Gpol., Hrh., Ier., Kn., Ktg., Kwd., Ndp., Ovz./Dw., Scho.; voor Ha. beslag)-, N.B.
(Ks.); T. (Anl., Ovm., Phi., Po./Scherp., Tin.); Sch-D. (Bwh., Hsd., Otl., Rns., Zr.); Z.V.W.
(voor Cz./Zzd. en Nvt./Gde. djêêg)\ Z.V.O-zd. (Kw.); LvA. (Ax.); LvH. (Hek., Lw./Kt.); G-
Ofl. (Odp.)
5. Voedingsstof die ervoor zorgt dat deeg rijst en luchtig wordt? G(h)ist voor W. (Kod., Ok.,
Osb.); Z.B (voor Bsl. ook (zuur)desem); Bzl.; voor Gpol. ook (zuur)desem); Ha., Hrh., Ier.,
Kn., Ktg., Kwd., Ndp., Ovz./Dw., Scho.); N.B. Ks.); T. (Anl., Ovm., Phi., Po./Scherp.); Sch-
D. (Bwh., Hsd., Otl., Rns., Zr.); Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde. Opm. Cz./Zzd.: vroeger werd
daarvoor ook wel donker bier gebruikt); Z.V.O-zd. (Kw.); LvA. (Ax.); LvH. (Hek., Lw./Kt.);
G-Ofl. (Odp.)
6. Klompje deeg dat men van een vorige bak-beurt overhoudt en gebruikt om het deeg van
een nieuwe bakbeurt te doen rijzen? Zuurdêêg voor W. (Kod.); Z.B. voor Kwd. zuurkern;
Scho.); N.B. (voor Ks. 'n klonte desem)-, T. (voor Ovm. zetsel', Phi., Po./Scherp.); Sch-D.
(Hsd.; voor Otl. dêêgballetjeZ.V.W. (voor Nvt./Gde. zuurdesem, zuurdjêêg)-, Z.V.O-zd.
(voor Kw. desem)-, LvH. (voor Hek. en Lw./Kt. (zuur)desem)
7. Het zachte binnenste van het brood? Kruum voor W. (Kod.; voor Osb. 't binnenste)-, Z.B.
(voor Bzl. bróód; voor Ier. 't zochte bróód; Kwd.; voor Scho. kern); T. (Anl., Ovm., Phi.,
Po./Scherp.); Sch-D. (Hsd., Otl., Rns., Zr.); Z.V.W. (voor Nvt./Gde. krumels, binneste); LvA.
(Ax.); LvH. (voor Lw./Kt. kruim); G-Ofl. (Odp.)
8. De harde, meestal krokante buitenkant van een brood? De koste voor W. (Kod., Ok., Osb.);
Z.B (Bsl., Bzl., Gpol., Ha., Hrh.; voor Ier. ook 't kossie; Kn., Ktg., Kwd., Ndp., Ovz./Dw.,
Scho.); N.B. (Ks.); T. (Anl., Ovm., Phi., Po./Scherp., Tin.); Sch-D. (Bwh., Hsd., Otl.; voor Zr.
ook 't kosje); Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.); Z.V.O-zd. (voor Kw. kuste); LvA. (Ax.); LvH.
(voor Hek. en Lw./Kt. de kost); G-Ofl. (voor Odp. de korste)
9. Wanneer brood groene of grijze vlekken begint te vertonen en niet meer eetbaar is, dan
is het...? Beschimmeld voor W. (Bgk., Kod., Ok., Osb.); Z.B (voor Bsl., Gpol., Ha., Hrh., Ier.,
Kn., Ktg., Kwd., Ndp., Ovz./Dw. en Scho. beschummeld; voor Scho. ook bedurreve); T. (Anl.,
Phi., Po./Scherp.; voor Ovm. en Phi. uutgeslooge); Sch-D. (Bwh., Otl., Rns., Zr.; voor Hsd.
bedurreve); Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.); Z.V.O-zd. (voor Kw. beschemmeld); LvA. (Ax.);
LvH. (voor Hek. beschummeld; voor Lw./Kt. ook verschimmeld); G-Ofl. (Odp.)
10. De verkleurde (groene of grijze) plekken op het brood? Schimmel of schimmelplekken voor
W. (Ok., Osb.); N.B. Ks.); T. (Anl., Ovm., Phi.,Po./Scherp., Tin.); Sch-D. (voor Hsd. ook
beschimmeld; Otl., Rns., Zr.); Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.). Schummel of schummelplekken
voor: Z.B (Bsl., Gpol.. Ha.. Hrh., Ier., Kn., Ktg., Kwd., Ndp., Ovz./Dw., Scho.); Z.V.O-zd.
(voor Kw. schemmel); LvH. (voor Hek. schummel; voor Lw./Kt. 't dor staot 'r op); G-Ofl.
(voor Odp. 't hair stööt d'r op)
11. Een brood gemaakt van (tarwe)bloem waar alle zemelen uitgezeefd zijn en dat dus wit
van kleur is? Wit(te)bröód voor W. (Bgk., Kod., Ok., Osb.); Z.B (Bzl., Gpol., Ha., Hrh., Ier.,
39