18. Een brood dat rechtstreeks op de vloerstenen van een oven is gebakken, en dat dus niet
op een plaat of in een mandje is gelegd? Vloerbróöd voor W. (Bgk., Osb.); Z.B (voor Bsl.
leiebrööd; voor Bzl. en Gpol. ovenbröódHa., Hrh., Rn., Ktg., Kwd., Ndp., Ovz./Dw., Scho.);
N.B. (Ks.); T. (Po./Scherp., Tin.; voor Phi. ovenbrööd); Sch-D. (Bwh., Rns., Zr.); Z.V.W.
(Cz./Zzd., Nvt./Gde.); Z.V.O-zd. voor Kw vloerbreud)-, LvA. (Ax.); LvH. (Hek., Lw./Kt.);
G-Ofl. (Odp.)
19. Een brood dat men op een grote metalen plaat of een schotel legt alvorens het in de oven
geplaatst wordt? Plaet-, plêêtbróód voor W. (Kod.); Z.B. (Hrh., Kwd., Ndp., Ovz./Dw.,
Scho.); N.B. Ks.); T. (voor Ovm. en Phi. vloerbróödG-Ofl. (Odp.: op 't blik brood uut blik)
20. Brood waarvan het deeg met melk is bereid? Melkbrööd voor W. (Kod., Ok., Osb.); Z.B
(Bsl., Bzl., Gpol., Ha.; voor Ier. witbrood-, Hrh., Kn., Ktg., Kwd., Ndp., Ovz./Dw., Scho.); N.B.
(Ks.); T. (AnL, Ovm., Phi., Po./Scherp., Tin. Aanvulling Tin.: aan het melkbrooddeeg wordt
ook een ei toegevoegd); Sch-D. (Bwh., OtL, Rns., Zr.); Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.); LvA.
(Ax.); LvH. (Lw./Kt.); G-Ofl. (Odp.)
21. Wit brood waarvan het deeg met melk is bereid en waarin rozijnen verwerkt zitten? W.
(Bgk., Kod., Ok.: krentebrööd-, Osb: rezienebróöd); Z.B (Bsl.: melkrezienebrööd; Bzl., Gpol.,
Hrh., Ktg., Ndp., Ovz./Dw., Scho.: rezienebróöd-, Gpol., Ha., Hrh., Ier., Kn., Kwd., Scho.:
krentebrööd)-, N.B. Ks.: rezienebróöd); T. (Ank: krentebröödOvm.: 'n wit
rezienebrööd;Phi., Po./Scherp., Tin.: rezienebróöd en krentebrööd); Sch-D. (Bwh., Zr.:
rezienebróöd; Otk, Rns.: krentebrööd); Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.: re-,rozienebrööd,
krentebrööd); Z.V.O-zd. (Kw. rozijne-, krentebreud);LvA. (Ax.: rezienebróöd); LvH. (Hek.:
krentebrööd; rozijnenbrööd); G-Ofl. (Odp.: resienebrööd)
22. Bruin brood met rozijnen erin? W. (Osb.: rezienebróöd); Z.B. (Bzl., Gpol., Ktg.:
rezienebróöd; Gpol., Ha.: krentebrööd); Kwd.: bruun krentebrööd); N.B. Ks.: bruun
rezienebróöd); T. (Ovm.: rezienebróöd; Phi.: bruun rezienebróöd); LvH. (Hek.: was hier niet
gebruikelijk)
23. Brood gemaakt van deeg waarin eieren, bloem en veel suiker verwerkt zitten? Het wordt
vooral als lekkernij gegeten? Sukerbrööd voor W. (Bgk., Osb.); Z.B (Bsl., Gpol.; voor Hrh.
ook: koekebrööd; Kn., Kwd., Ndp., Ovz./Dw., Scho.; voor Ktg.: keek); N.B. (Ks.); T. (Ovm.,
Phi.; voor Tin. melkbrööd, met ook kaneel er in); Sch-D. (Bwh., Zr.); Z.V.W. (Cz./Zzd.; voor
Nvt./Gde. ook best bróód en koekebrööd); LvA. (voor Ax. kruuttebrööd); LvH. (voor Lw./Kt.
aierbrööd); G-Ofl. (Odp.)
24. Ronde, platte koek van ongeveer een vinger dik die samen met het brood in de oven werd
gebakken? Ove(n)koeke voor W. (Kod., Osb.); Z.B (Bsl., Gpol., Hrh., Kn., Ktg., Ndp.,
Ovz./Dw., Scho.; voor Kwd. beuterkoeke); T. (Tin.); Sch-D. (Bwh., Otk, Rns., Zr. Opm. Zr.:
ovenkoeken werden gebakken op de restwarmte van de oven, dus na het uitnemen van het
gebakken brood); Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde. Opm. Nvt: ovekoeken werden niet samen met
het brood gebakken, ze zouden dan totaal verbrand zijn. Na het stoken van de oven werd de as
en houtskool er uitgehaald en dan werden, met de ovendeur open, de ovekoeken gebakken. Je
kon ze zien rijzen en op het gaarworden wachten, plm. 5 minuten); LvA. (Ax.); LvH. (voor
Hek. en Lw./Kt. n'n ovenkoek)
25. Kent u nog andere soorten brood? Gelieve dan het dialectwoord te geven en een korte
beschrijving van de soort. W. (Kod.: kruuëbrööd, wit brood met melk, eieren, gestampte
anijs, kaneel, foelie en suiker bereid, smouters, kleine ronde vormen uit mengeselvan meel,
gist en krenten, gebakken in de koekenpan; Osb.: sukadebrööd en kruuëbrööd); Z.B (Bzl.:
witte koeke, glad van boven, kedetje, dof van boven, krentekoeke, rezienekoeke, casino,
melkbrooddeeg gebakken in ribbeltjesblik met deksel; Bzl., Ktg.: sukaodebrööd,
melkbrooddeeg met vierkante blokjes sukade in een gewone broodvorm; Bzl.: bolussen,
41