Pannenkoeken, broodjes en andere bereidingen 35. Met water of melk (eventueel met boter, eieren enz.) aangelengde bloem (of meel) om een baksel te maken? Beslag voor W. (Kod., Ok.); Z.B (Gpol., Hrh., Kn., Ktg., Kwd., Ndp., Ovz./Dw.; voor Ier. dêêg; voor Gpol. ook: pannekoekendêêg); N.B. (Ks.); T. (voor Ank: pannekoekedêêg; Ovm., voor Po./Scherp. ook dêêg; Phi., Po./Scherp., Tin.); Sch-D. (OtL, Zr.; voor Rns. dêêg); Z.V.W. (voor Cz./Zzd. panne)koekedêêg; Nvt./Gde.); Z.V.O-zd. (Kw.); LvA. (voor Ax. dêêg. Volgens mevr. Penning-Dieleman uit Axel komt het woord beslag niet voor in 't Axels); LvH. (voor Hek. dêêg; voor Lw./Kt. dêêg, maar beslag als 't vloeibaar is); G-Ofl. (Odp.) 36. Platte, ronde koek doorgaans gemaakt van bloem, eieren, melk en wat suiker? Het deeg wordt daarbij in een dunne laag in een koekenpan gegoten en omgegooid om de koek aan beide kanten te laten bakken. Pannekoeke voor W. (Bgk., Ok.: pannekoeke; voor Kod., Ok. (oud) en Osb. plattekoeke); Z.B voor Bzl., Gpol., Ha., Hrh., Ier., Kn., Ktg., Kwd., Ndp. en Ovz./Dw. ook plattekoeke; uit Bsl. meldt de heer Nijsse (1923) dat zijn moeder vroeger een soort pannenkoeken bakte, dik en klein, met rozijnen, een soort 'drie-in-de-pan' maar dan dikker en die werden lamsoren genoemd); N.B. (voor Ks. ook plattekoeke); T. (Ank, Ovm., Phi., Po./Scherp., Tin.); Sch-D. (Bwh., OtL, Rns., Zr.); Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.); Z.V.O- zd. (Kw.: pannekoek); LvA. (voor Ax. plattekoeke); LvH. (voor Hek. en Lw./Kt. n'n pannekoek); G-Ofl. (Odp.) 37. Pannenkoek met reepjes spek erin? Spekpannekoeke voor W. (voor Osb. spekkoeke); Z.B (Bzl., Hrh., Ktg., Kwd., Ndp., Ovz./Dw.; voor Gpol., Kn. en Ier. spekplattekoeke; voor Ha. pannekoeke mie spek; voor Bsl., Gpol. ook plattekoeke mie spek); N.B. (voor Ks. spekkoeke); T. (Anl., Phi., Po./Scherp., Tin.); Sch-D. (Bwh., OtL, Zr.; voor Rns. pannekoeke mit spek); Z.V.W. (Cz./Zzd.); LvH. (voor Hek. en Lw./Kt. ne spekpannekoek); voor G-Ofl. (Odp.: pannekoeke mit spek) 38. Pannenkoek met verse, fijngehakte blaadjes van de paardebloem of een andere wilde plant erin? In geen enkele vragenlijst is deze vraag beantwoord. 39. Pannenkoek gemaakt met meel van boekweit? Boekweitpannekoeke voor Z.B. (Kwd., Ovz./Dw.); T. (Po./Scherp.). Boekwietpannekoeke voor Z.V.W. (Cz./Zzd.,boekweit daar vroeger onbekend, Nvt./Gde.) 40. Pannenkoek die op een Leuvense stoof werd gebakken? Platte koeke voor Z.B. (Bzl., Gpol.). Plaetkoeke voor Sch-D. (Zr.) 41. Soort pannenkoek die met een lange lepel op de vloer van een hete oven werd gegoten en daar bakte? Ovenkoeke voor W. (Osb.); Z.B. (Ha., Hrh.: als bereidingswijze (oud) daar wel bekend maar niet de benaming); Sch-D. (Hsd.); LvH. (voor Lw./Kt. ovenkoek) 42. Zachte, bruingekleurde, zoete koek gemaakt van meel, gemengd met honing, suiker of siroop en waardoor peper en eventueel andere kruiden zijn gemengd? Hij wordt in de vorm van een blok verkocht, in sneetjes verdeeld. Soms wordt hij aan één kant met suiker bedekt. W. (Kod.: kruudkoeke; Osb.: zoete koeke); Z.B (Bsl., Bzl., Gpol., Ha., Hrh., Kn., Ktg., Kwd., Ndp., Ovz./Dw.: zoete koeke; Ovz./Dw. ook kruudkoeke); T. (Ovm., Phi., Po./Scherp.: zoete koeke; Ovm. ook peperkoeke); Sch-D. (Bwh., OtL, Zr.: zoete koeke); Z.V.W. (Cz./Zzd: jan'aogel; Nvt.: peperkoeke, kandijkoeke); Z.V.O-zd. (Kw.: pompkoeke, peperkoeke); LvA. (Ax.: peperkoeke); LvH. (Hek.: peperkoek, pompkoek; Lw./Kt.: pompkoek, mee kandij); G- Ofl. (Odp.: zoewte koeke) 43. Mengeling van fijngemaakt oud brood of beschuiten, geweekt in melk, met eieren en rozijnen, suiker of siroop, dat in een bakvorm wordt gegoten en in de oven wordt gebakken? Het gebak ziet eruit als een soort puddingachtige cake. W. (Osb.: broodpap of 44

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2004 | | pagina 46