beschuutpap); Z.B (Bsl.bröödpuddieng; Bzl., Kwd. broodpapHa. (oud), Hrh., Kn., Kwd.,
Ndp., Ovz./Dw.: smoutebollenHa.,Hrh., Kwd., Ndp., Ovz./Dw. ook: oliebollen of vetbollen
Sch-D. (Zr.: tulband)-, Z.V.W. (Nvt./Gde.: bröödkoekeG-Ofl. (Odp.: drieje-in-de-pan
44. Bolvormige koek die bestaat uit een klont deeg die in olie (vroeger in vet) wordt gebak
ken? Dergelijke bollen worden vaak verkocht aan kraampjes op kermissen. Oliebolle
voor W. (voor Bgk. smouter, Bgk, Ok.; voor Osb oliebolle of vetbolle, al naar gelang waar ze
in worden gebakken); Z.B. (Bsl., Bzl., Gpol., Ier., Ktg.); N.B. (Ks.); T. (Ovm., Phi.,
Po./Scherp., Tin.; voor Phi. en Tin. ook oliekoekeSch-D. (Bwh., Hsd., Otl., Rns.); Z.V.W.
(voor Cz./Zzd., Nvt./Gde. vroeger vetkoeke, vetproppe, reuzelbolle, later oliebolle)-, Z.V.O-zd.
(voor Kw. ook smoutebol)-, LvA. (voor Ax. vetkoekenLvH. (voor Hek. vetbol, oliebol, voor
Lw./Kt. vetbol)-, G-Ofl. (Odp.)
45. Ronde koek met kruim als van beschuit en die lijkt op een platte pistolet met een kuiltje
in het midden? Hij wordt meestal droog gebruikt, v. voor de verwerking in vla of om in
pap te brokkelen. Z.B. (Kwd.: briejosje) LvA (Ax: bestellen)-, N.B. Ks.: beschuut)-, Sch-D.
(Zr.: bestel(le)pap); Z.V.W. (Nvt./Gde.: bestelle(n), paptaorte)
46. Ronde koek die op een bepaalde dag gewijd werd en die zou beschermen tegen
hondsdolheid? Z.B (Hrh., Kn., Kwd., Ndp., Ovz./Dw.: Hubertusbrööd, werd op 3 november
gewijd en (ook) aan het vee gegeven; Kn. ook Sint-Bernardsbróöd)-, T. (Phi.: uubjesTin.:
'eilige 'uubjes): Z.V.O-zd. (Kw.: Sint-Hubertusbroodje); LvH. (Hek. en Lw./Kt.: Sint-
Hubertusbróddsjen)
47. Gerecht dat gemaakt wordt door sneden droog brood of beschuiten te weken in een
mengsel van melk en geroerde eieren en bruine suiker? Ze worden daarna in een pan
gebakken. Wentelteefjes voor W. (Kod., Ok. (met wat kaneel); Z.B. (Bsl., Kn., Gpol., Ha.,
Hrh., Ier., Kwd., Ovz./Dw.; voor Bsl. en Ktg. bakkersverdrietvoor Ha., Hrh., Ndp. en
Ovz./Dw. ook wel gebakke bróód genoemd); N.B. (Ks.); T. (Ovm., Phi., Po./Scherp., Tin.);
Sch-D. (Bwh., Otl., Rns., Zr.); Z.V.W. (voor Cz./Zzd. en Nvt./Gde. klakkers)-, LvA. (Ax.);
LvH. (voor Hek. en Lw./Kt. wentelteefkes); G-Ofl. (Odp.)
48. Fijngestampt geroosterd brood of beschuit dat gebruikt wordt om een gerecht te
paneren? Paneermeel voor W. (voor Kod. beschuutkrumelsOsb.); Z.B. (Bsl., Bzl., Gpol.,
Hrh., Kwd., Ovz./Dw.; voor Ier. kruumbróód, voor Ndp. beschuutkrumels)-, N.B. (Ks.); T.
(voor Ovm. kruumels', Phi., Po./Scherp., Tin.); Sch-D. (voor Bwh. bröódkruumels-, Hsd.; Otl.;
voor Rns. kruum); Z.V.W. (voor Nvt./Gde. panjirmeel)-, Z.V.O-zd. (Kw.); LvA. (Ax.); LvH.
(Hek.; voor Lw./Kt. krokkant)-, G-Ofl. (Odp.: paneer)
49. Bolvormige klomp deeg die men in water laat koken, waardoor de bol gaat zwellen? Jan
in de zak voor Z.B (Bsl., Bzl.: Kn. Aanvulling Bzl: in een sloop in water gekookt met krenten,
rozijnen en sukade, wordt warm gegeten); N.B. (Uit Ks. wordt gemeld: vroeger miek mien
moeder ok nog wel 'us Jan uut de Zak, dat wier dan in 'n linne zakje gekookt, mae voo de rest
weet ik ok nie mi oe at 't klaer gemaekt wier)-, T. (voor Phi. en Po./Scherp. (oud) knoedel)-, Sch-
D. (voor Bwh. kattekop-, Otl., Zr.; voor Zr. ook knoetel)-, Z.V.W. (voor Cz./Zzd knoetel,
Nvt./Gde.); Z.V.O-zd. (Kw.); LvA. (Ax.); LvH. (voor Lw./Kt. knoedel)-, G-Ofl. (Odp.)
50. Broos en licht, tweemaal gebakken goudgeel baksel van tarwe? Het is meestal rond, en
kan met beleg gegeten worden. Soms wordt het in de soep gelegd; bij bepaalde
bereidingen wordt het verkruimeld. Beschuut voor: W. (Ok.); Z.B (Hrh., Kn., Ha., Ktg.,
Kwd., Ndp., Ovz./Dw.); N.B. (Ks.); T. (Phi., Po./Scherp.); Sch-D. (Bwh., Otl., Zr.); Z.V.W.
(Cz./Zzd., Nvt./Gde.); LvA. (Ax.); LvH. (voor Hek. en Lw./Kt. beschuit)
51. Klein, rond en wit broodje (10 a 15 cm groot) met een krokante, bleekbruine korst en
meestal van boven een inkeping? Kedetje, kadetje voor W. (Bgk., Ok., Osb.); Z.B. (voor Bzl.
witte koeke; voor Ha. en Ktg. ook timpje; voor Ovz./Dw. puntje; voor Kwd. kadette of wat
45