bloemrijker gezegd koeke Hek as m'n konte)', N.B. (Ks.); T. (voor Ovm. 'arde broodjes'. Phi.,
Tin.); Sch-D. (voor Bwh. kaisersbröödjeHsd., Otl., Rns., Zr.); Z.V.W. (voor Cz./Zzd. en
Nvt./Gde. kadette)', LvA. (Ax.); G-Ofl. (voor Odp. een rond wit'ie mit middenop 'n kuule'ie
52. Een zacht en langwerpig broodje (10 a 15 cm lang), dat bestaat uit zoet koekebrooddeeg
met een donkerbruine, glanzende korst? W. (Osb.: krwassantjé)\ Z.B (Gpol.: koekeKn.:
kedette', Kwd.: puntje)', N.B. Ks.: kedetje); T. (Phi., Po./Scherp.: puntje)', Sch-D. (Bwh.:
pistolet', Zr.: kojfiekoeke)', Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.: timpje, tiempje)', LvA. (Ax.: timpje)',
LvH. (Hek.: pistelee)
53. Klein, zacht halvemaanvormig ontbijtbroodje dat erg kruimelt? Krwasant(je) voor Z.B.
(voor Bsl. beschuutbollen', Hrh., Kwd., Ndp., Ovz./Dw.); N.B. (Ks.); T. (Phi., Po./Scherp.);
Sch-D. (Bwh., Otl.); Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.); LvA. (Ax.). LvH. (Lw./Kt.)
54. Ontbijtkoek van zoet deeg met boter en met een kruimelige korst? Dergelijke koeken
worden meestal op zondag gegeten. Zoete koeke voor Z.B. (Ier.); Z.V.O-zd. (Kw.: boterkoek)
55. Ontbijtkoek van zoet deeg met boter en met rozijnen erin? Z.B. (Bsl., Ha., Ktg.: zoete
koeke', Kwd., Ndp., Ovz./Dw.: rezienekoeke)', N.B. Ks.: zoete koeke)', Z.V.W. (Nvt./Gde.:
krentekoeke, peperkoeke)', Z.V.O-zd. (Kw.: krentebol)', LvH. (Lw./Kt.:
rozijnenkoek/bezenkoek)
56. Vroeger bestonden er langwerpige of ronde witte broodjes die heet uit de oven werden
verkocht en werden gegeten bij speciale gelegenheden? Ze werden door de bakkers met
een trompet aangekondigd als ze uit de oven waren gehaald. Hoe noemde u zo'n heet
broodje? W. (Osb.: werm brood uut d'n oven, werd gegeten met gesmolten boter en suiker);
Z.B. (Kwd.: werme broodjes)', Z.V.O-zd. (Kw.: ovenkoek)', G-Ofl. (Odp.: rond'ie wit)
57. Zacht gebak uit zoet koekebrooddeeg in de vorm van een man of een paard, met een
zachte, licht gesuikerde korst? Z.B. (Ktg.: dêêgvent', Kwd.: bröödmannen en bröódpaerden',
Ndp., Ovz./Dw.: Abraham en Sara, tööndagkoeke, tijdens de paardenmarkt); LvA (Ax.:
dêêgvinters of dêêggoed)', T. (Phi.: taoi-taoi', Ovm.: sinterklaesfiguren)', Sch-D. (Hsd.:
Sinterklaes', Zr.: taai-taai)', Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.: djêêgvint en speculaospoppe) Zie
ook vraag 25.
58. Soort deeg dat heel fijn wordt uitgerold en telkens weer wordt dubbelgevouwen? Na het
bakken bekomt men een kruimelige korst in erg fijne laagjes. Blaeder-, blaoderd(j)êêg
voor Z.B (voor Bsl. bladderdêêg', Bzl., voor Hrh., Kn., Kwd., Ndp. en Ovz./Dw. kostdêêg)', T.
(Ovm., Phi., Tin.); Sch-D. (voor Hsd. korstdêêg', Zr.); Z.V.W. (voor Cz./Zzd: korstdêêg; voor
Nvt./Gde. ook korstdjêêg en korstfuijeté); LvA. (voor Ax. fuijeté)', LvH. (Hek.; voor Lw./Kt.
fuijeté)
59. Fijn, rond en zoet gebak, dikwijls met slagroom, gekonfijt fruit, chocolade e.d. erop? Het
wordt met een mes in driehoekige stukken (spieën) verdeeld en als lekkernij of als nage
recht (dikwijls met koffie) gegeten. W. (Kod.: taartje)', Z.B (Bsl.: kojfiekoeke', Gpol., Ha.,
Hrh., Kwd., Ndp., Ovz./Dw.: taarte, taartje', Kn.: slagroomtaarten Hrh., Ovz./Dw. ook
gebak(s)je)\ N.B. Ks.: vlaaien en gebakjes)', T. (Ovm., Phi., Po./Scherp.: taertjes)', Sch-D.
(Rns., Zr.: taertjeZ.V.W. (Cz./Zzd.. Nvt./Gde. taortje, taorteLvA. (Ax.: taorte)', LvH.
(Lw./Kt.: taartjes)
Tot besluit.
An 'k da zó is bekiek'n dan bin'k eihuluk tog mao vrêêd blieje da 'k vroeher hêên bakker bin horen.
Dad trouwens nie vee hescholl'n want 'k èn van m'n 14e tot m'n 18e jaor elke zaoterdag (van drie
uren 's mèregens tot zes uren 's aovens) bie bakker Dies van 't Westeinde uut Axel hewèrkt. Van
casinobrood tot papkoek'n en droll'n mee alles wa tao tussen zit èn 'k vroeher aomoa hemaokt en
oek nog is rondhebrocht mee d'n bakfiets. Tot vère buut'n Axel, en altied mao wind teeg'n ee zowè
46