bloemrijker gezegd koeke Hek as m'n konte)', N.B. (Ks.); T. (voor Ovm. 'arde broodjes'. Phi., Tin.); Sch-D. (voor Bwh. kaisersbröödjeHsd., Otl., Rns., Zr.); Z.V.W. (voor Cz./Zzd. en Nvt./Gde. kadette)', LvA. (Ax.); G-Ofl. (voor Odp. een rond wit'ie mit middenop 'n kuule'ie 52. Een zacht en langwerpig broodje (10 a 15 cm lang), dat bestaat uit zoet koekebrooddeeg met een donkerbruine, glanzende korst? W. (Osb.: krwassantjé)\ Z.B (Gpol.: koekeKn.: kedette', Kwd.: puntje)', N.B. Ks.: kedetje); T. (Phi., Po./Scherp.: puntje)', Sch-D. (Bwh.: pistolet', Zr.: kojfiekoeke)', Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.: timpje, tiempje)', LvA. (Ax.: timpje)', LvH. (Hek.: pistelee) 53. Klein, zacht halvemaanvormig ontbijtbroodje dat erg kruimelt? Krwasant(je) voor Z.B. (voor Bsl. beschuutbollen', Hrh., Kwd., Ndp., Ovz./Dw.); N.B. (Ks.); T. (Phi., Po./Scherp.); Sch-D. (Bwh., Otl.); Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.); LvA. (Ax.). LvH. (Lw./Kt.) 54. Ontbijtkoek van zoet deeg met boter en met een kruimelige korst? Dergelijke koeken worden meestal op zondag gegeten. Zoete koeke voor Z.B. (Ier.); Z.V.O-zd. (Kw.: boterkoek) 55. Ontbijtkoek van zoet deeg met boter en met rozijnen erin? Z.B. (Bsl., Ha., Ktg.: zoete koeke', Kwd., Ndp., Ovz./Dw.: rezienekoeke)', N.B. Ks.: zoete koeke)', Z.V.W. (Nvt./Gde.: krentekoeke, peperkoeke)', Z.V.O-zd. (Kw.: krentebol)', LvH. (Lw./Kt.: rozijnenkoek/bezenkoek) 56. Vroeger bestonden er langwerpige of ronde witte broodjes die heet uit de oven werden verkocht en werden gegeten bij speciale gelegenheden? Ze werden door de bakkers met een trompet aangekondigd als ze uit de oven waren gehaald. Hoe noemde u zo'n heet broodje? W. (Osb.: werm brood uut d'n oven, werd gegeten met gesmolten boter en suiker); Z.B. (Kwd.: werme broodjes)', Z.V.O-zd. (Kw.: ovenkoek)', G-Ofl. (Odp.: rond'ie wit) 57. Zacht gebak uit zoet koekebrooddeeg in de vorm van een man of een paard, met een zachte, licht gesuikerde korst? Z.B. (Ktg.: dêêgvent', Kwd.: bröödmannen en bröódpaerden', Ndp., Ovz./Dw.: Abraham en Sara, tööndagkoeke, tijdens de paardenmarkt); LvA (Ax.: dêêgvinters of dêêggoed)', T. (Phi.: taoi-taoi', Ovm.: sinterklaesfiguren)', Sch-D. (Hsd.: Sinterklaes', Zr.: taai-taai)', Z.V.W. (Cz./Zzd., Nvt./Gde.: djêêgvint en speculaospoppe) Zie ook vraag 25. 58. Soort deeg dat heel fijn wordt uitgerold en telkens weer wordt dubbelgevouwen? Na het bakken bekomt men een kruimelige korst in erg fijne laagjes. Blaeder-, blaoderd(j)êêg voor Z.B (voor Bsl. bladderdêêg', Bzl., voor Hrh., Kn., Kwd., Ndp. en Ovz./Dw. kostdêêg)', T. (Ovm., Phi., Tin.); Sch-D. (voor Hsd. korstdêêg', Zr.); Z.V.W. (voor Cz./Zzd: korstdêêg; voor Nvt./Gde. ook korstdjêêg en korstfuijeté); LvA. (voor Ax. fuijeté)', LvH. (Hek.; voor Lw./Kt. fuijeté) 59. Fijn, rond en zoet gebak, dikwijls met slagroom, gekonfijt fruit, chocolade e.d. erop? Het wordt met een mes in driehoekige stukken (spieën) verdeeld en als lekkernij of als nage recht (dikwijls met koffie) gegeten. W. (Kod.: taartje)', Z.B (Bsl.: kojfiekoeke', Gpol., Ha., Hrh., Kwd., Ndp., Ovz./Dw.: taarte, taartje', Kn.: slagroomtaarten Hrh., Ovz./Dw. ook gebak(s)je)\ N.B. Ks.: vlaaien en gebakjes)', T. (Ovm., Phi., Po./Scherp.: taertjes)', Sch-D. (Rns., Zr.: taertjeZ.V.W. (Cz./Zzd.. Nvt./Gde. taortje, taorteLvA. (Ax.: taorte)', LvH. (Lw./Kt.: taartjes) Tot besluit. An 'k da zó is bekiek'n dan bin'k eihuluk tog mao vrêêd blieje da 'k vroeher hêên bakker bin horen. Dad trouwens nie vee hescholl'n want 'k èn van m'n 14e tot m'n 18e jaor elke zaoterdag (van drie uren 's mèregens tot zes uren 's aovens) bie bakker Dies van 't Westeinde uut Axel hewèrkt. Van casinobrood tot papkoek'n en droll'n mee alles wa tao tussen zit èn 'k vroeher aomoa hemaokt en oek nog is rondhebrocht mee d'n bakfiets. Tot vère buut'n Axel, en altied mao wind teeg'n ee zowè 46

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2004 | | pagina 48