De huid van een stuk fruit, die met de hand verwijderd is (bv. bij een appelsien)?
Schelle T./Phi. (Anl.;Ovm.;Po.;Phi.;Scherp.;Svn.;Tln. ook pelle):Sch-D. (Bwh.;Otl.); Z.V.W.
(Gde./Nvt. ook pelle): Z.V.O-zd. (Kw. pelle): LvA. (Ax. pelle); LvH. (Hek. en Lw./Kt. pel)
De huid van vruchten die men niet moet verwijderden (bv. bij pruimen of bessen)?
Vel,veile, velletje T./Phi. (AnI.;Ovm.:Po.;Phi.;Scherp.;Tln. pelleSch-D. (Otl.); Z.V.W.
(Gde./Nvt.); LvH. (Lw./Kt. pel)
Het zaadhuisje binnenin een appel of peer?
Klok'uus T./Phi. (Anl.;Ovm.;Po.;Phi.;Scherp.;Svn.;Tln.); Sch-D. (Bwh.:Otl.); Z.V.W. (Gde./Nvt.
Z.V.O-zd. (Kw.); LvA. (Ax.); LvH. (Hek. en Lw./Kt. klok'uis)
Een pit van een appel of peer?
Neutje T./Phi. (Ovm.;Po.: zacr//e;Phi.;Scherp.;Svn.;TIn. pitte): Sch-D. (Bwh. pitje)', Z.V.W.
(Gde./Nvt. ook pitgies)', LvA. (Ax. pitte): LvH. (Hek. en Lw./Kt. pitjen)
De pit van een kers of kriek?
Neute T./Phi. (Ovm.; Po.: zaed/<?;Phi.;Scherp.;Svn.;Tln. stêên of pitte): Sch-D. (Bwh. en Otl. note):
Z.V.W. (Gde./Nvt. ook pitte): LvH. (Hek. en Lw./Kt. kazzepit, resp. kriekepit, ook wel stêênpit of
stêên)
De pit van een perzik?
Stêên(e) T./Phi. (Anl.;Ovm. Po. en Scherp.:neute: Tin. ook pitte): Sch-D. (Bwh. en Otl. note):
Z.V.W. (Gde./Nvt. ook pitte): LvH (Lw./Kt. pazzenstêên of pazzenpit)
Het binnenste van een pit?
Neute T./Phi. (Anl.;Ovm. en Po.;Svn.); LvH (Lw./Kt. kjèrn)
Het sap van een vrucht?
Sap T./Phi. (Ank: rebesselnat, van bessen;Ovm.:na/;Po.;Phi.;Scherp.;Tln.); Sch-D. (Bwh.;Otl)
Z.V.W. (Gde./Nvt.); LvH. (Hek. en Lw/Kt.)
Het stijfgeworden sap uit steenvruchten?
Zjelei T./Phi. (Po.;Phi.: versukerd:Scherp.); Sch-D. (Otl.); Z.V.W. (Gde./Nvt. slei): Z.V.O-zd. (Kw
soleï): LvA. (Ax. slei): LvH. (Klz. sjem:Lw./Kt. gelee)
Sappig, gezegd van een vrucht?
Sappig T./Phi. (Anl.;Ovm.;Po.: .w?oeg;Phi.;Scherp.;Svn.; Tin. ook zocht): Sch-D. (Bwh. goec
riepe:Otl.); Z.V.W. (Gde./Nvt.); LvH. (Hek.;Klz.;Lw./Kt.)
Onvolgroeid, gezegd van een vrucht?
Rauw T./Phi. (Po.;Scherp.:m'e uutgegroeid:S>vn. en Tin.: onriep:Tin. ook liroen): hroen Sch-D
(Otl.); Z.V.W. (Gde./Nvt. ook nie uutgegroeid LvH. (Hek. nie rijp:Klz. slecht gegroeid)
Onvolgroeide vrucht?
Misbaksel T./Phi. (Ovm.; Scherp.:nie uutgegroeid:T\n.'n hroenen.'n onriepen): Sch-D. (Otl. 'i
hroenen): hroen Z.V.W. (Gde./Nvt.ook rauwe)
Klaar om gegeten te worden, gezegd van een vrucht?
Riep(e) T./Phi. (Anl.;Ovm.;Po.;Phi.;Scherp. ook eetbcier:Svn.); Sch-D. (Bwh.;Otl.); Z.V.W
(Gde./Nvt. ook eetriepe): Z.V.O-zd. (Kw. rijp): LvA. (Ax.); goerijpLvH. (Hek.;Klz.;Lw./Kt.)
(Nog) niet klaar om gegeten te worden, gezegd van een vrucht?
Onriep(e) T./Phi. (Anl.;Ovm.;Po. en Scherp, ook raMw;Phi.;Svn.); Sch-D. (Bwh.;Otl. nog nie
riepe): Z.V.W. (Gde./Nvt. hroen, rauw): Z.V.O-zd. (Kw. grout): nie rijp, 'alf rijp) LvH. (Hek.
Klz.;Lw.Kt.)
Te rijp geworden, maar nog niet rot, gezegd van een vrucht?
Overriep(e) T./Phi. (Ovm.;Po.;Phi.;Scherp.;Svn.;Tln.); Sch-D. (Bwh.;0tL); Z.V.W. (Gde./Nvt.
fwois, overriepe, buukziektig): Z.V.O-zd. (Kw. voos): LvA. (Ax. voos): LvH. (Klz. overn/pjLw./Kt.
mouter)
54