die werd warm gemaakt op het rooster van een petroleumstel en dan kaal geplozen.
5) Dhr. Stoutjesdijk, St. Annaland: Ik herinner me dat er in mijn jeugd gedroogde scharretjes
werden verkocht. Ik geloof dat het wel als 'ermeluus-etenwerd beschouwd, (zie ook punt 4, red.)
6) Dhr. van Langeraad, Oosterland: In mien laegere schooltied aelde ik dikkels bie Albert Klööte op
de Mart op Oösterlangd stokvis. Dae koa je, ongderwegt naar uus, stikjes oftrekke in op ete. Dat
maekte lekker dróóg in zout.
Voedsel 5: Vis
doe noemt u in uw dialect?
Vlgemeen.
Een vis schoonmaken, d.i. de kop afsnijden, de ingewanden eruithalen, enz...
Schöönmaekefnschööne maeke W. (Amd.; Dob.: strippe)ZB. (Bsl.; Dw./Ov. en Hrh.: panklaar
naekeGpol. en Kn.:v/7/e; Ha.; Ier.; Kn. ook stripped Ktg.; Kwd.; Ndp.); T. (Ovm.; Phi.; Po. ook
ille; Scherp.); SchD. (Bwh./Nwk.; Nwk. aantek.: bij paling is het ville; Otl.Zr.: kaeke); ZVW.
<uus'n (Gde./Nvt. en Nvt.);LvA. (Ax.: kuus'n); LvH. kuisen (Hek.; Klz.; Lam./Kt.: schöönmaoken);
ZVO-zd kuisen (Ovs.; Zdp); GOfl. (Odp. ook strippe).
2. De schubben van een vis? Schubbe(n) Zeeland algemeen. ZB.(Kwd. ook: schobben)-,T. (Phi. en
Scherp, ook schobbe)-, SchD. (Nwk.: schobben)-, LvA. (Ax.: schrubb'n); LvH. (Lam./Kt.: krauwen)-,
jOfl. (Odp.: schobben).
3. De vinnen van een vis? Vinne(n) Zeeland algemeen. T. (Phi. en Po.: vimmen)-, SchD. (Nwk. en Zr.
nok vimmen)-,LvA. (Ax.: vleuring'n)-, ZVO-zd (Ovs. en Zdp. ook schaoren); GOfl. (Odp. ook vimmen).
4. De ingewanden van een vis? Ingewanden W. (Dob.: balge(n)); ZB. (Bs.: ingewonnen;
3w./Ovz.;Gpol.;Ha.; Hrh.; Ktg.; Kwd.; Ier., Kn. en Kwd.: bulgen-, Kn.ook daermen)-, T. (Ovm.;Phi.,
en Scherp, ook daermen)-, SchD. (Nwk. ook inoutZr.: daermen)-, ZVW. beulieng 'n (Gde./Nvt.
n Nvt.); LvA. (Ax.: beulieng'n); LvH. de dèrms (Hek.; Klz.; Lam./Kt.: 't innerlijk)-, ZVO-zd.
Ovs.: trotters)-, GOfl. (Odp. ook ingewonnen)-,
Het centrale been van een vis? Graete, grêête, graot(e). Zeeland algemeen. ZB. (Dw./Ovz.:
têên);T. (Ovm.: grööte Phi.: rikPo. ook grööte LvH. (Klz. en Lam./Kt.: rug(ge)GOfl.
Odp. ook rik
3. De beentjes aan de zijkanten van het centrale been? Groetjes,groeten, grêêtjes, grêêten,
traotjes, graoten Zeeland algemeen. ZB. (Ier.: ziegraeten-, Kwd. ook beleinen); T. (Phi. en Scherp,
nok ziePo.: kleine SchD. (Bwh./Nwk.: kantNwk. ook rikOtl.: fiene Zr.: kant
ZVO-zd. (Ovs. en Zdp.: graotskes)-,
Een dik stuk dat van een vis is afgesneden? Mote, mööte, moot Zeeland algemeen. ZVO-zd.
Ovs. en Zdp.: motte);
8, De eitjes van een vrouwelijke vis? Kiet(e) Zeeland algemeen. W. (Kod. en Vs.: kuit); ZB.
Kwd. ook kuit; Ndp.); T. (Ank: kuute); ZVW. (Nvt.: kieter); LvA. (Ax.: kieter); LvH. kieter (Hek.;
xlz.; Lam./Kt.: d'n zaoier); ZVO-zd. (Ovs. ook zaoire; Zdp.);
3. De twee klieren met het zaad van een mannelijke vis? Ze zijn melkachtig van kleur en
nebben een vaste structuur, 'omme(n) W. (Amd.: kiete); ZB. (Bsl. en Ndp.: longen; Dw./Ovz.;
Ha., Hrh., Kn. en Kwd.: lomme); T. (Anl.; Ovm.; Phi.; Po.; Scherp.); SchD. (Bwh./Nwk. hom;
Nwk.; Otl.; Zr.); ZVW. (Nvt.: (de) melker); LvA. (Ax.: melker); LvH. mel(le)ker(t) (Hek.;Klz.;
Lam./Kt.); ZVO-zd. (Ovs. en Zdp.: melkere); GOfl. (Odp. ook hom).
10. Een kleine hoeveelheid vis, zoals men die koopt (aan de 'trap' in Oostende of) rechtstreeks
van de vissers? Zootje Zeeland algemeen. W. (Dob. maeltje vis); ZB. (Dw./Ovz., Hrh. en Kn. ook
maeltje); T. (Phi., Po. en Scherp, ook maeltje; Po. ook bakzootje); SchD. (Otl.: maeltje, klusje);
LvA. (Ax.: maoltje); LvH. (Hek.: ne zööi(ken) (Hek.; Klz.; Lam./Kt.: 'n maolken); ZVO-zd. (Ovs.:
posse; Zdp.: poosie); GOfl. ook zoo'ie).
57