Zeevis en andere zeedieren
11. De zilverwitte vissoort met blauwachtige rug, die maximaal zo'n 35 cm lang wordt en
vroeger zeer veel werd gegeten (o.a tijdens de oorlog)? W 'aerien(g)k (Amd.; Dob.); Zb.
'èr(re)k, 'èr(ri)k, jèrk (Bsl.; Dw./Ovz.; Ier.; Kn.: meulenaer, Ktg.; Kwd.); T. (Mtd.: hjippe: Ovm.:
wijting: kleine kabeljauw of lekkerbekje; Phi.: 'aering: Po.: bolk): SchD. (Otl. aeringZr.: paelng):
ZVW. (Nvt.: 'èrienk): LvA. (Ax.: schelvis, koolvisLvH. (Klz.: ne panjèrkZVO-zd. (Ovs. en
Zdp.: 'oarinky, GOfl. (Odp.: bolk).
12. Een zeer verse haring, die nog geen enkele bewerking ondergaan heeft? Hij wordt
gebakken en dikwijls gegeten met aardappelen in de pel. Pan'aerien(g)k, 'èr(re)k, 'èr(ri)k,
—jèrk, —'oarink, haerienk Zeeland algemeen. SchD. (Nwk. ook bakvisZr.: bokkung): LvH.
(Klz.;Lam./Kt.: panvis): ZVO-zd. (Ovs. en Zdp. ook bak
13. Een haring die geslachtrijp is en dik en vast vlees heeft? Een vette(n) 'aerienk 'èr(re)k
'èr(ri)k, 'oarink W. (Dob.); ZB. (Dw./Ovz.; Hrh.; Ier.: 'n vollen T. (Scherp.: kietziek): SchD.
(Nwk.: pan'aerink)-, ZVW. (Nvt.);
14.Een magere haring die net gepaaid heeft, waardoor zijn vlees klef is en flets smaakt? Een
maegeren (maogeren) 'aerien(g)k, 'èr(re)k, 'èr(ri)k, 'oarink, haerienk W. (Dob.: een dinne ZB.
(Dw./Ovz.; Hrh.; Ier.: 'n leeg'n T. (Ovm., Po. en Scherp.: iele 'aeriky SchD. (Nwk.: kat'aerink,
ule)\ ZVW. (Nvt.); LvA. (Ax.: iele ZVO-zd. (Ovs.; Zdp.); GOfl. (Odp.: iele
15. Een licht gezouten en gekaakte jonge haring met weinig ontwikkelde geslachtsorganen?
W. (Dob.: joenge 'aerienk): ZB. (Ier., Kn. en Kwd.: 'n nieuw'n èr(ri)k; Ndp.: 'n zouten èr(ri)k,
'ollandse nieuwe)', T. (Ovm., Phi., Po. en Scherp.: nieuwen 'aerik, Phi. ook groenen 'aering)', SchD.
(Nwk. en Zr.: nieuwen 'aerink, groenen ZVW. (Nvt.: een pekel'èrienk): LvA. (Ax.: maotje);
LvH. (Hek.: pekeljèrkLam./Kt.: n'n groenen jèrik): ZVO-zd. (Ovs. en Zdp.: 'ollandse nieven):
GOfl. (Odp.: nieuwen haerienk).
16. Een vers gefileerde haring met open rug, koud gerookt? Gerookte'aerienk ('èr(re)k, 'èr(ri)k)
W. (Dob.: nieuwe ZB. (Dw./Ovz.; Ier.: 'n kipper, Kwd.: bokkieng)', T. (Ovm., Po. en Scherp.:
kipperZVW. (Gde./Nvt.: bokkieng', Nvt.: kieper)', LvA. (Ax.: kipper)', LvH. (Lam./Kt.: k(l)ipper)',
GOfl. (Odp.: kipper, skipper).
17. Licht gezouten haring, die op een rooster boven een open vuur wordt geroosterd? W.
(Dob.: barbeque-'aerienk)ZB. (Ier.: bokkieng, bak'èrk)', T. (Ovm., Phi., Po. en Scherp.: kipper)',
SchD. (Nwk.: kipper)', LvA. (Ax.: bak'èrieng)', GOfl. (Odp.: kipper).
18. Gerookte en gezouten haring? Geró(ó)ktefn) 'aerienk ('èr(re)k, 'èr(ri)k) W. (Amd.: kieper,
Dob.); ZB. (Bsl.; Dw./Ovz.; Hrh.; Ier. en Kwd.: 'n dröög'n 'èrk: Ier. ook 'n pekel'èrkKn. en Ndp.:
bokkieng)', T. (Anl. en Mtd.: bokkieng, bokkunk', Ovm., Phi., Po. en Scherp.: bokkum', Phi. en
Scherp, ook dröögen 'aeriky, SchD. (Bwh./Nwk., Nwk. en Otl.: bokking)', ZVW. (Nvt.: 'n bruun'n
'èrienky LvA. (Ax.: 'n bruun'n 'èrieng)', LvH. (Hek.: zoute jèrk, panKlz.: bokkemLam./Kt.:
n'n dróógen jèrk)', ZVO-zd. (Ovs. en Zdp.: bruinen 'oarink)', GOfl. (Odp.: bokking, bokkienk).
19. Gefileerde, rauwe haring die opgerold wordt en bewaard wordt in een bokaal of
emmertje, gevuld met azijn en uien? Rolmops W. (Amd.;Vs.; Dob. en Kod.: zuren 'aerienk)', ZB.
zuren 'èr(ri)k (Bsl., Gpol., Ha.; Hrh. ook ingeleide Ier.; Kn.; Ktg.; Kwd. en Ndp. ook
pekel'èr(ri)k\ Ndp.); T. (Mtd.; Ovm., Phi. en Scherp, ook zuren 'aerik', Phi.; Po.); SchD.
(Bwh./Nwk.; Nwk. ook zuren 'aerink', Otl.; Zr.); ZVW. (Gde./Nvt.; Nvt. ook zuur'n 'èrienk,
ingeleid'n LvA. (Ax.); LvH. (Klz.: zure jèrk', Lam./Kt.); ZVO-zd. (Ovs. en Zdp.: pekel'oarink)',
GOfl. (Odp. ook zuren haerienk).
20. Gedroogde en gezouten vis (meestal wijting), die vroeger vaak werd verkocht op markten
en kermissen en die als tussendoortje werd gegeten? Men kreeg er felle dorst van en kon dus
veel bier drinken. W. (Dob.: gedroogde scharren', Vs.: zoute vis)', ZB. (Dw./Ovz. en Hrh.:
gedroogde visjes,vaak scholletjes; Gpol. en Ktg.: dróógen 'èr(ri)k\ Ier. en Kn.: dróge(n) vis: Kwd.:
58