Aflevering 163 voorjaar 2009 Deze cijfers duiden er op dat de zoutwinning in de Middeleeuwen als een grootschalig kapitaalintensief industrieel proces moet worden beschouwd. Het indampingsproces Zoals eerder gesteld is het begin van de kristallisatie van NaCl ofwel zout afhankelijk van het zoutgehalte van de pekel op dat moment. Hoe hoger het zoutgehalte van de pekel, des te eerder begint de kristallisatie van het zout. Bij de tot nu toe uitgevoerde proeven was het zoutgehalte van de pekel zo laag dat pas in het laatste stadium van de indamping de kristallisatie van het zout plaatsvond. Als gevolg daarvan sloeg het zout neer, eerst op de randen van de pan, daarna op de bodem. Het zout moest vervolgens moeizaam worden los geschrapt waarbij ook ongewenste zouten konden ontstaan en in het keukenzout opgenomen konden worden. Ook alle ongerechtigheden uit de ijzeren pan en het bezinksel werden op die manier verzameld, waardoor het zout een grauwe kleur kreeg en zeker niet als keukenzout bruikbaar is. Om tot een eerdere kristallisatie te komen, waarbij het gekristalliseerde zout rustig van de pekel kan worden afgeschept, werd een laatste proef gedaan, waarbij 300 gram eerder verkregen zout in 1 liter zoet water werd opgelost. Alvorens de pekel in te dampen werd enige uren gewacht om de ongerechtigheden in de pekel te laten bezinken. Op de bodem van het vat vormde zich een dunne laag fijn bezinksel. Vrij snel nadat de indamping begon,vormde zich een dunne film op de pekel die werd afgeschept. Direct daarna startte de kristallisatie van het zout. Het zout kon rustig worden afgeschept tot het laatste moment. De laatst ontstane zouten werden met water weggespoeld. Het gewonnen zout was wit van kleur en bevatte geen ongerechtigheden. Reconstructie van het middeleeuwse zoutziederijproces Op grond van de opgedane ervaringen moet ervanuit worden gegaan dat bij het indampen van pekel getracht werd om een zo hoog mogelijk zoutgehalte te verkrijgen. Dit kon met de voorhanden zijnde middelen alleen worden verkregen door tijdens het indampingsproces voortdurend pekel toe te voegen totdat afschepbaar zout ontstond. Voor de hand liggend is dat daarna een continu proces plaatsvond, waarbij steeds pekel werd toegevoegd en zout werd afgeschept. Leenders maakt geen melding van een continu proces maar van enkele cycli per week. Wellicht moest men het proces meerdere keren onderbreken om as te verwijderen uit het haardvuur dan wel om ketelsteen te verwijderen uit de pan. Het is eveneens waarschijnlijk dat men bij het produceren van keukenzout gewonnen zout opnieuw oploste in schoon zoet water en indampte om alle ongerechtigheden te verwijderen. Duidelijk is dat met het gehele proces van buitendijks veen steken, verbranden van veen, as toevoegen aan zeewater en indampen meer efficiency werd verkregen ten opzichte van het indampen van zeewater alleen. Daartegenover staat dat het een omslachtig proces was. Omdat het zoutgehalte van de pekel beperkt verhoogd kon worden, moesten grote hoeveelheden water met behulp van grote hoeveelheden brandstof worden

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2009 | | pagina 28