m het loodje in 1917. Ook wordt hier een overzicht gegeven van andere
24 Aflevering 174 winter 2011
brouwerijen die actief waren op de Middelburgse biermarkt in de periode
1870-1917 en de periode na 1917. De nieuwe biercultuur-vermoedelijk
is het ook wel een beetje aan deze 'revival' te danken dat dit boek er
ligt - komt aan de orde in een Epiloog. Mensen met belangstelling voor
(of nostalgie naar) het Middelburgse uitgaansleven in meer recente
decennia komen in Hop en gerst veredeld eveneens, zij het mondjesmaat,
aan hun trekken, getuige foto's van bijvoorbeeld het oude café De Geere
(begin jaren zeventig) en 't Sincken Tooghje (1964). De uitgave bevat een
handig overzicht van bierhandelaren van 1870-1917, een literatuuropgave,
illustratieverantwoording en 490 eindnoten voor wie verder wil in deze
boeiende materie. Het wachten is nu op een Middelburgse kroeghistorie
waarin ook de naar eieren stinkende hond van Damzicht, de Engelse
toeristeninvasies in Het Zwarte Schaap ('Cold drinks here, hot drinks
there!'), het golvende biljart van De Reutel en die talloze andere
juweeltjes der plaatselijke volkscultuur aan de orde komen - hoewel we
voor dergelijke details deels al terecht kunnen bij het bovengenoemde
'Middelburg dronk'.
Niettemin: een prachtonderwerp voor een oral history-project. Voor het te
laat is!
Eric Hageman en Toon Franken, Hop en gerst veredeld. De geschiedenis van
bier in en rond Middelburg 1800-2000. Over bierbrouwerijen, bierhandel en
biercultuur. Middelburg: Stichting Bier in Zeeland/ Zeeuws Archief, 2011. 188
pag.; ill., krt., tek., foto's; ISBN 978-90-817638-06.
Jan Kuipers