m Aflevering 180 zomer 2013 41 Van de Zêêuwse Dialectverênigieng VAN DE REDACTIECOMMISSIE Dat was een aardig gezicht: een wethouder van de gemeente Tholen die krukels zit te eten tijdens een dialectmiddag op maandag 25 maart om 14.00 uur in het Hollandhuis te Scherpenisse. Die middag wa ren er diverse optredens, maar het hoogtepunt was toch wel de aanbieding van de Tholen-special van ons vereni gingsblad Nehalennia aan de wethouder. Tholen was de eerste regio waar een regiospecial van Nehalennia werd gepresenteerd. De komende jaren zal de Dialectvereni- ging jaarlijks een regio centraal stellen en zich daar ook presenteren met allerlei activiteiten. Krukels eten dus, een traditie op Tholen rond Pasen. Bij de krukels, in het Nederlands alikruiken, wordt traditi oneel krentenbrood met roomboter gegeten. Voor deze inleiding was het gebeuren in Scherpenisse aanleiding om maar eens iets over eetgewoonten te schrijven. Ook in Ouddorp, op het Zuid-Hollandse Goeree, was het eten van krukels rond Pasen een traditie. Als het laag water was, togen vader en ik naar de Zuuddiek om daar op het keiwerk krukels te zoeken, liefst zo groot mogelij ke exemplaren. Eigenlijk mocht dat niet van Waterstaat, want tijdens het zoeken werden diverse basaltblokken gewenteld en raakten zo soms van hun plaats. Thuis werden de krukels in een emmer gedaan en onder water Krukels eten met de gezet. In dat water werd behoorlijk wat zout gedaan, zodat het een pekel- wethouder (foto Pau achtig mengsel werd. Dat moest, want hierdoor gingen de krukels spieje, de Heerschap). modder uitspuwen. Voordat ze alles uitgespuwd hadden, ging er wel een nacht overheen. De volgende morgen zag je dat sommige exemplaren uit de emmer gekropen waren en zich over het aanrecht voortbewogen. Vóór het avondeten werden de krukels gekookt: opzetten in een pan met koud water met zout en peper en het geheel aan de kook laten komen. Even door laten koken en af en toe proberen of ze er al met een stopnaald uit te krijgen waren. Dan de pan op tafel en aan de slag. Het was zaak om de hoornachtige hoedjes er eerst af te wippen en dan met een handige draaibeweging met een stopnaald de krukel uit zijn huisje te trekken. Als ze te lang gekookt waren, brak het achterlijfje er meestal af. Moeder had ons geleerd om het hoornen hoedje op de bovenkant van het slakkenhuisje te deponeren. Vader kon dat niet zo goed en zijn handen zaten helemaal vol met bruine hoedjes. In Ouddorp werd er ook krentenbrood bij geserveerd, maar dat was geel van de saffraan. Het is in Ouddorp traditie dat er met Pasen saffraankren- tenbrood gebakken wordt. Dit gebeurt nog elk jaar en de bakkers verzenden elk jaar dat specifieke brood over de hele wereld. Dit Ouddorpse brood is beroemd en kan nog in allerlei formaten verkregen worden: achtonzen, twaalfonzen, zestienonzen en zelfs vierentwintigonzen, ware reuzen. Nu we toch met eten bezig zijn ook maar eens wat over gestoofde vis.

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2013 | | pagina 43