De hele dag friet bakken, daar raak je toch gestoord van Een boekje open over de horeca in Zeeland Een van de belangrijkste inkomstenbronnen in Zeeland is het toerisme. Duizenden vinden elk jaar werk in hotels op campings, in kantines en andere horeca-gelegenheden. Naast vaak hardwerkende eigenaren en exploitanten kent de Zeeuwse horeca een betrekkelijk kleine groep vaste krachten en een fors aantal losse krachten. Veel scholieren met een vakantiebaantje bijvoorbeeld, die voor hun doen soms aardig verdienen. Naast het voordeel, dat die scholieren bieden (lage lonen), hebben ze het nadeel, dat ze alleen tijdens de vakantie beschikbaar zijn. En waar het 'seizoen' door suksesvolle vakantiespreiding kan duren van april tot in oktober, is ook een andere categorie werknemers aantrekkelijk voor de horeca-ondernemers. Dat zijn de schoolverlaters of jongeren, die al iets langer van school zijn. Ook aan hen hoeft niet zoveel loon te worden uitbetaald als aan volwassenen, je kunt ze eerst eens een tijdje op proef nemen en meestal kunnen ze minstens dezelfde prestatie leveren als een volwassen kracht. Bovendien zijn ze vaak makkelijker te intimideren, zeker nu de arbeidsmarkt voor jongeren weinig kansen biedt. Eén van die jongeren is Eric Goedhart uit Oostkapelle. Hij is nu twintig, maar hij kan al terugkijken op zeven betrekkingen in een periode van vijf jaar. Allemaal in de Zeeuwse horeca. Hij kent die horeca dus van haver tot gort en heeft er na die vijf jaar goed tabak van. Zes van de zeven keer nam hij zelf ontslag. De hoofdoorzaak van zijn slechte ervaringen is volgens Eric, dat er wel een c.a.o. bestaat voor de horeca, maar dat er weinig werkgevers in die sector zijn, die hem ook toepassen. Zijn eigen loopbaan in de Zeeuwse horeca vormt in ieder geval een bewijs dat van die situatie misbruik wordt gemaakt. Dat verhaal wilde Eric wel kwijt. Nieuw Zeeland vertelt het na. Frituur Het eerste baantje van de vijftienjarige was een plezierige ervaring. Een zomer lang werkte Eric als ober in een café-restaurant in Middelburg. 'Die mensen waren goed voor me. Ze betaalden het minimum-loon en ik kon twee keer op een dag gratis mee- eten. Zelf verdienden ze niet eens het minimum-loon, maar hun onafhankelijk heid was hen dat wel waard.' Omdat er 's winters geen bezigheid was verruilde Eric zijn pakje voor een overall en het restaurant voor een fruitverwerkings- bedrijf. Daar stond hij soms zestig of zeventig uur per week aan de lopende band. Omdat het werk geestdodend was en slecht betaald werd vertrok Eric na vier maanden naar een camping. Dat het een wat groter bedrijf was merkte Eric onmiddellijk aan de minder persoonlijke verhoudingen in de werksfeer. Je eten moest je zelf betalen, maar de werktijden waren tenminste geregeld. Na een seizoen het minimumloon van een zestienjarige genoten te hebben belandde Eric in 1984 in een frituur in Middelburg. Een volgende fase in zijn loopbaan. Werken was nooit een probleem voor hem geweest. Nu kwam bij het werk nog het dragen van de verantwoordelijkheid voor het inwerken van, het toezicht houden op, en het regelen van de werktijden van het overige personeel van de friteskraam. 'Daar was ik op mijn zeventiende nog niet rijp voor' oordeelt hij achteraf. 'Dat werd niet gevraagd, het hoorde er automatisch bij en je kreeg er niks extra's voor.' Eric draaide veertig uur in de week en verdiende het minimum-loon. Tenminste, als er werk was, want met slecht weer werd je niet gebeld en kreeg je ook geen loon. Die onzekerheid en de aard van het werk -de hele dag frites bakken, daar word je toch gestoord van, aldus Eric- deden hem besluiten zijn ontslag te nemen. Roompot Omdat hij geen zin had de hele ambtelijke molen te doorlopen die met het aanvragen van een uitkering in zijn geval gepaard zou kunnen gaan, solliciteerde Eric op een advertentie van het bekende recreatie centrum 'De Roompot' in Kamperland. 'Dat leek me een boeiend bedrijf, met carrière-mogelijkheden. Maar dat viel tegen. Je was er echt een nummer en je werkte op de prikklok.' Weer had Eric geen geregelde arbeidsdagen: 'Er werd gebeld wanneer je moest komen. Meestal werkte ik van tien uur of half elf 's ochtends en dan kon het soms 'savonds negen uur worden. Op zaterdag was dat altijd het geval en als je om vier uur begon ging je soms door tot drie uur in de nacht. Zonder pauze en dat alles tegen minimum-loon, ook die overuren en avonddiensten. Soms deed je een hele week avonddienst en dan had je gewoon het minimum. Ik was toen negentien en ik had weken van 96 gulden. Want het uurloon was 4,30 en dan had je zo'n week weinig uren gemaakt, maar wel vaak 's nachts. 'Ik stond achter de bar en ik mocht geen klant missen, terwijl het verboden was om achter de bar iets te eten. Ze vonden dat j maar een frietje moest kopen of zo, maar e was geen pauze en ik ben dus verschillende v keren thuis gekomen na een dag werken van tien uur 's ochtends tot middernacht zondei eten.' Waarom slikte Eric zo'n situatie? 'Nou, hel was in m'n proefperiode en dan wil j natuurlijk je baan houden. Je was te ban, om wat te zeggen. Maar we zaten wel eens na sluitingstijd aan de bar als personeelsle den -best gezellig- en dan bleek dat niemanc van ons het echt naar z'n zin had. En om dezelfde redenen als ik.' Room Foto Dp lauzt ïeem anaf et)at i i oestc eid, /an r Jeco n m open :en g g >ntsk n no n in emei hi v is :e 10.1 i dc i i eer 1, Bekijk het maar Eric vindt het ook opmerkelijk dat achteraf nooit ter verantwoording geroepen nadat hij abrupt stopte met zijr werk bij 'De Roompot'. Nadat brommer het begeven had -'de 15 a 2C gulden die ik wekelijks aan bezine verreec werden ook niet vergoed'- fietste Eric elk dag 40 km naar zijn werk. 'Dat was op ochtend van de PZC-loop. Na tien minuter fietsen ben ik toen in een opwelling ineen; omgedraaid. Ik trok de definitieve conclu sie uit m'n ervaringen: ze bekijken het maar De jongen die met me mee fietste nam maand later hetzelfde besluit. 's Middags belden ze op van 'De Roompot' Ik heb uitgelegd waarom ik het niet meei zag zitten. En wat zeiden ze? 'Nou, succe: ermee.' Geen woord op al m'n kritiek. Eer vrij-anarchist was geboren!' 'Drie dagen later had ik vast werk. Weer i een frituur op een van de dorpen hier in d buurt. Was ik weer friet-bakker. Maar e was een CAO -voor 't eerst- en goed< afspraken, geregelde werktijden, een schappelijke baas. Na een druk zomersei zoen kreeg ik ander werk aangeboden Vlissingen.' erg 'opf ntus rvar erel oeg. onge rgar an d .00 et p< 'P 5 erkc )espr n de at Jrga: En v ve bi ïorec cant ïoop r ïarde F iric i :eker oor imsti umr Direc ïr 20

Tijdschriftenbank Zeeland

Nieuw Zeeland | 1986 | | pagina 20