16
ONS ZEELAND
Een bezoek aan het moderne Theepak- en Mengbedrijf der
Comm. Venn. KAHREL's THEE, GRONINGEN.
Daartoe in de gelegenheid gesteld, brachten wij dezer
dagen een bezoek aan het groote, moderne bedrijf der
bovengenoemde firma. Geenszins hadden wij ons voorge
steld, dat ons lekkere kopje thee een zoo langen weg
moet afleggen, alvorens wij het kunnen genieten.
Door de firmanten in het privékantoor ontvangen, werd
ons de wordingsgeschiedenis der firma medegedeeld. Deze
is in het kort: den 1 Mei 1848 te Dokkum opgericht was
een verplaatsing in 1856 naar Groningen noodzakelijk ten
einde aan de uitbreiding tegemoet te komen. In 1913
werden Filialen geopend te Amsterdam, Utrecht, 's-Gra-
venhage en Arnhem. Sindsdien nemen de zaken steeds
grooter vlucht.
Het wagenpark der firma (vracht-, bestel- en personen
auto's) is dusdanig, dat indien zich plotseling de behoefte
mocht voordoen zelf het transport naar andere steden
op zich te nemen, steeds auto's beschikbaar staan. Dit
moderne, snelle vervoer is oorzaak geweest, dat het niet
noodig was andere Filialen buiten de bestaande, te
openen. Dat met den groei der zaken het personeel zeer
is uitgebreid behoeft geen betoog. Nu terug naar het
begin van den langen tocht.
Van het privékantoor werden wij naar het proeflokaal
geleid, waar in lange rijen potjes, elk met een verschil
lend monster thee, gereedstonden. Vóór elk potje stond
een kommetje, waar de thee, nadat ze eenigen tijd, precies
volgens de klok, getrokken had, geschonken werd om
eenigszins af te koelen. Kopje na kopje, of beter, kom
metje na kommetje, zooals gezegd elk met een verschil
lende soort thee, wordt achtereenvolgens geproefd. Dat
dergelijk „Proeven" een werk van jarenlange ervaring
moet zijn is buiten twijfel, want om dag in dag uit honder
den monsters van verschillende soorten te proeven en
hun waarde voor de verschillende mélanges te bepalen,
moet men „vakman" zijn. Juist deze ervaring en beoor
deeling is het fundament der kwaliteiten der Comm. Venn.
Kahrel's Thee. Van de oprichting af is steeds het streven
geweest om het beste voor den prijs te brengen en is deze
stelregel zeker niet het minst in het belang van het thee
drinkend publiek!
Als nu door het proeven vastgesteld is welke soorten,
want het zijn meerdere soorten waaruit één soort thee,
zooals wij ze kennen, bestaat, voor de mélange in aan
merking komen, wordt dit opgegeven en worden de kisten
van één der groote zolders waar duizenden kisten uit alle
thee produceerende landen opgeslagen zijn, door de lift
naar de meleerzolder gevoerd. Op dezen zolder worden
de kisten vlug geopend, gestort en gemeleerd, nadat even
wel vóór het meieeren, de thee gereinigd is van spijkers
of houtdeeltjes, die er in geraakt mochten zijn. Na het
meieeren wordt de thee in trechters gestort, die uitmon
den precies boven de fijn geconstrueerde pakmachines.
Deze pakmachines bevinden zich in de groote fabriekshal.
Ben foto van een gedeelte dezer hal met eenige pak
machines plaatsen wij hierboven. Verwonderlijk hoe deze
ingewikkelde, prachtig geconstrueerde pakmachines wer
ken! Wij zullen pogen weer te geven hoe mooi dit in zijn
werk gaat en hoe vernuftig de verschillende deelen wer
ken om aan het einde een pakje af te leveren, dat onfeil
baar het juiste gewicht heeft. Als de thee door de trech
ters in de machine komt, stort de schaal, waarop de thee
gewogen wordt, de gewenschte hoeveelheid in een zakje,
dat te voren tijdens het afwegen, op dezelfde machine uit
een omslag en met papier voor voering tot een zakje is