16 ONS ZEELAND Een bezoek aan het moderne Theepak- en Mengbedrijf der Comm. Venn. KAHREL's THEE, GRONINGEN. Daartoe in de gelegenheid gesteld, brachten wij dezer dagen een bezoek aan het groote, moderne bedrijf der bovengenoemde firma. Geenszins hadden wij ons voorge steld, dat ons lekkere kopje thee een zoo langen weg moet afleggen, alvorens wij het kunnen genieten. Door de firmanten in het privékantoor ontvangen, werd ons de wordingsgeschiedenis der firma medegedeeld. Deze is in het kort: den 1 Mei 1848 te Dokkum opgericht was een verplaatsing in 1856 naar Groningen noodzakelijk ten einde aan de uitbreiding tegemoet te komen. In 1913 werden Filialen geopend te Amsterdam, Utrecht, 's-Gra- venhage en Arnhem. Sindsdien nemen de zaken steeds grooter vlucht. Het wagenpark der firma (vracht-, bestel- en personen auto's) is dusdanig, dat indien zich plotseling de behoefte mocht voordoen zelf het transport naar andere steden op zich te nemen, steeds auto's beschikbaar staan. Dit moderne, snelle vervoer is oorzaak geweest, dat het niet noodig was andere Filialen buiten de bestaande, te openen. Dat met den groei der zaken het personeel zeer is uitgebreid behoeft geen betoog. Nu terug naar het begin van den langen tocht. Van het privékantoor werden wij naar het proeflokaal geleid, waar in lange rijen potjes, elk met een verschil lend monster thee, gereedstonden. Vóór elk potje stond een kommetje, waar de thee, nadat ze eenigen tijd, precies volgens de klok, getrokken had, geschonken werd om eenigszins af te koelen. Kopje na kopje, of beter, kom metje na kommetje, zooals gezegd elk met een verschil lende soort thee, wordt achtereenvolgens geproefd. Dat dergelijk „Proeven" een werk van jarenlange ervaring moet zijn is buiten twijfel, want om dag in dag uit honder den monsters van verschillende soorten te proeven en hun waarde voor de verschillende mélanges te bepalen, moet men „vakman" zijn. Juist deze ervaring en beoor deeling is het fundament der kwaliteiten der Comm. Venn. Kahrel's Thee. Van de oprichting af is steeds het streven geweest om het beste voor den prijs te brengen en is deze stelregel zeker niet het minst in het belang van het thee drinkend publiek! Als nu door het proeven vastgesteld is welke soorten, want het zijn meerdere soorten waaruit één soort thee, zooals wij ze kennen, bestaat, voor de mélange in aan merking komen, wordt dit opgegeven en worden de kisten van één der groote zolders waar duizenden kisten uit alle thee produceerende landen opgeslagen zijn, door de lift naar de meleerzolder gevoerd. Op dezen zolder worden de kisten vlug geopend, gestort en gemeleerd, nadat even wel vóór het meieeren, de thee gereinigd is van spijkers of houtdeeltjes, die er in geraakt mochten zijn. Na het meieeren wordt de thee in trechters gestort, die uitmon den precies boven de fijn geconstrueerde pakmachines. Deze pakmachines bevinden zich in de groote fabriekshal. Ben foto van een gedeelte dezer hal met eenige pak machines plaatsen wij hierboven. Verwonderlijk hoe deze ingewikkelde, prachtig geconstrueerde pakmachines wer ken! Wij zullen pogen weer te geven hoe mooi dit in zijn werk gaat en hoe vernuftig de verschillende deelen wer ken om aan het einde een pakje af te leveren, dat onfeil baar het juiste gewicht heeft. Als de thee door de trech ters in de machine komt, stort de schaal, waarop de thee gewogen wordt, de gewenschte hoeveelheid in een zakje, dat te voren tijdens het afwegen, op dezelfde machine uit een omslag en met papier voor voering tot een zakje is

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1927 | | pagina 16