w*
f Jtsk
JK&
Brengtzonne^/ans en (dennengeurin Ai
Voor den Namiddag
Over Pudding „Koelen"
de heerlijke zuivere S3
wrijfwas "tSgm.
WOLLEN TRUIEN, SJAALS EN HANDSCHOE
NEN BLIJVEN PRACHTIG HELDER EN ON-
GEKROMPEN, MITS GEWASSCHEN IN
V?
2
EN ZOO MEER
£«SfJï?
voor vloeren en meubelen
ERDALFABRIEK
AMSTERDAM
•c.',
rw5
1Q7.
Wederom vragen wij de aandacht onzer lezeressen
voor een drietal elegante namiddagmodellen.
No. 197 toont u een zeer chic model van groene
crêpe de chine. Het corsage heeft een ronde hals
opening, lange nauwsluitende mouwen en is van
achter zoowel als van voren zoodanig ingerimpeld,
dat een aardig drappé-effect verkregen wordt. Het
rokje wordt versierd door een dubbele zijden franje.
Een smal sjaaltje, van dezelfde stof, dat eveneens
van franje is voorzien, voltooit dit aardige geheel.
No. 198. Een smaakvol deux-pièces costuum, het
welk bestaat uit een rechte casaque van bedrukte
crêpe marocain en een zwart'satijnen rokje, waarvan
het voorpand is gefronst. Het corsage bloest een
weinig over een soepel ceintuurtje, heeft een ronde
halsuitsnijding en lange wijde mouwen, welke vrij
laag zijn aangerimpeld.
No. 129 brengt een gedistingueerd mantelcostuum
van Engelsche fantasiestof in beeld, hetwelk is
gegarneerd met bonten sjaalkraag en manchetten
in bijpassende tint. De verdere garneering wordt ge
vormd door de zakken en de daaraan geknipte cein
tuur, welke met een peau de suède gesp sluit.
MARGUERITE.
Hoe dikwijls komt het niet voor, dat we nu eens
heel snel een of ander gerecht „koelen" willen om
het dadelijk te kunnen nuttigen. Het kan een pud
ding zijn, een „geiatine"-pudding bijvoorbeeld, die
heel wat tijd noodig heeft om zich te „zetten", d.w.z.
stijf te worden, het kan ook eigengekookte limonade
zijn, of een vlaatje, dat koud gegeten moet worden
c»f zoo iets. En we zijn niet in Amerika, waar lang
zamerhand een electrische koel- en ijskast tot de
keukenuitrusting is gaan behooren. Maar we kunnen
we een handvol gewoon
keukenzout in 't blauwe
water. Dit is ons koel-
middel. We zetten de kan
of de schaal, die koud
gemaakt moet worden, in
de kom met blauw water
en dan moet u eens
opletten, hoe snel het
gerecht of de drank koud
wordt. We moeten er na
tuurlijk goed voor op
passen, dat er geen
blauwselwater in de pud
ding of vla terecht komt.
U zult zien, dat het net
zoo gauw gaat, als had
u ijs gebruikt.
Om een gelatinepudding snel te doen stijven doet
men wel een schijfje wortel of citroen in het mengsel.
Het opmerkelijke is, dat de pudding dan heel vlug
en goed stijf wordt, terwijl er geen spoor van een wor
tel- of citroensmaak aan den pudding komt. Nog
een vlugge methode om gelatine-pudding snel te
maken, is de gelatine op te lossen in een heel klein
scheutje heet water en de rest van het benoodigde
water of de andere vloeistoffen er koud bij te doen.
Ten slotte is het verstandig, den vorm, waarin de ge
latine-pudding gemaakt wordt, vooraf vet te maken
met wat boter. Dan komt de pudding er makkelijk uit.
WENK.
Gebak blijft een paar dagen versch, als we het
wikkelen in een lap neteldoek, die stevig uitge
wrongen is in koud water. Vervolgens in een geheel
drogen doek wikkelen en op een koele plaats bewaren.
BERICHT Wij stellen onze le
zeressen in de gelegenheid, van onze
mode-ontwerpen naar maat geknipte
patronen te betrekken tegen zeer
matigen prijs. Men neme daarvoor
nauwkeurig de maat op de volgende
wijze. Voordat men de maat gaat
nemen, bindt men een bandje om
de taille, waardoor men de juiste
lengte van voor-, zij- en ruglengte
af kan meten. Bovenwijdte. De ge-
heele bovenwijdte wordt genomen
over het breedst van den rug. (volg
het voorbeeld.) De Taillewijdte,
De taillewijdte wordt genomen
strak om de taille. Heupwijdte
De heupwijdte wordt genomen 15
c.M. onder de taille, vooral niet te
strak. Voorlengte. De voorlengte
wordt genomen vanuit den hals tot
het bandje. Zijlengte. De zijlengte
wordt genomen vanuit het oksel
tot het bandje. Ruglengte. De rug
lengte wordt genomen vanuit den
rugwervei tot het bandje. Schou
der-, elleboog- en polslengte, waar
bij men steeds den centimeter bij
den hals laat liggen (volg voorb.).
Elleboog wijdte. Hierbij houdt men
den arm gebogen, daar anders de
mouw te nauw zou kunnen worden.
Polswijdte. Vuistwijdte. Armsgat
wijdte. Heele lengte. De geheele
lengte van japon of mantel wordt
vanuit den hals gemeten. Met het
maatnemen gelieve men nauwkeurig
op het voorbeeld te letten. De ma
ten gelieve men bij bestelling van
een patroon met het nummer van
het gewenschtc model duidelijk op
tegevenaan „HetPatronenkantoor",
Postbus no, 1, Haarlem, onder bij
voeging van het bepaalde bedrag
in postzegels. Men verwijze daarbij
naar den naam van dit blad. Binnen
enkele dagen volgt dan franco toe
zending van het patroon.
Nr. 197 f 1.20, nr. 198 f 1.10
nr. 199 f 1.25.
ons met een heel doel
treffend en eenvoudig
middel behelpen. Dat
even goed en snel werkt
als ijsDaartoe gieten
we wat koud water in
een kom en roeren er
het zakje blauw in rond,
dat we anders voor de
wasch gebruiken. Roeren,
tot de kleur van het
water donkerblauw is
geworden. Dan werpen
Is het veilig
in water
't is veiiig in Lux
WascUalle
fijn goed
VRAAGT GRATIS CAMERA - PROSPECTUS!
L 401-27