w
|VÜ
VAN RIJN S
ob"1!. H0STERD
AJJSEDELTTJ114
XllDDELDBtó
!t£L:34ó
Atelier voor maatwerk
BRUIDSJAPONNEN in alle genres
ROUWKLEEDING binnen 24 uur
8
ONS ZEELAND
MIDDAG-W ANDELJAPON.
No. 391.
Advocaat zoo noemde de ont
werper deze aardige japon van
wege de gepliseerde rabat van
witte crêpe de chine en de wijd
uitloopende mouwen. Overigens
kan opgemerkt worden, dat voor
de japon een champagnekleuri-
ge, met blauwe stippen bedrukt
crêpe de chine genomen is. De rok
is door godets verwijd van
achteren gelijk als van voren.
Een zeer fijn haakwerkje gar
neert den zoom der mouwen en
van het kraagje.
Robe No. 392.
Een uitstekende middagjapon
van zwart crêpe de chine. Zij
wordt verlevendigd door groote
boogvormige incrustaties in het
voorpand en een kraagje en man
chetten met gepliseerde strookjes
van witte lingerie.
ANGORA WOLKONIJNEN.
In ons vorig artikel over de
angorawol beloofden we nog eens
op het onderwerp terug te ko
men om dan speciaal een over
zicht te geven van de eigenlijke
fokkerij der dieren, vooral omdat
deze zoo veel door vrouwen be
oefend wordt.
Het angorakonijn, prachtig wit
of rookkleurig, heeft een uiterst
fijne wol, die gemakkelijk een
lengte van twaalf centimeter kan
halen. Elke drie maanden onge
veer kan deze wol „geoogst"
worden, hoewel men er dan slechts zes a zeven centimeter
afhaalt, juist de lengte, welke door de spinnerijen van het
materiaal het meest gevraagd wordt. Elk konijn levert tel
kens 50 a 70 gram wol op, dat is dus per jaar 200 tot 300
gram. Berekend tegen den tegenwoordigen zeer lagen markt
prijs van 15 gulden per pond, zou dat een waarde betee-
kenen van 6 tot 9 gulden.
Fokkers beweren, dat men een konijn voor anderhalven
cent per dag kan voeren.
Hieruit valt dus de conclu
sie te trekken, dat in het
gunstigste geval een winst
van ongeveer 3 gulden per
konijn te behalen zou zijn.
Met het houden van eenige
honderden konijnen komt men dus tot de mogelijkheid, in
de fokkerij een klein bestaan of althans een goede bijver
dienste te vinden.
Maar er zijn maar-en bij. Er is heel wat met de lieve
diertjes te doen. Zoo bijvoorbeeld moeten zij om den anderen
dag gekamd en geborsteld worden om de klitten uit de wol
te verwijderen. Dat is weliswaar een kwestie van twee minu
ten, maar elk konijn is er één, zoodat honderd konijnen drie
en een half uur in beslag nemen. Ook het voederen moet
men niet te licht tellen. Drie of vier keer per dag op vast
gestelde uren moeten de dieren hun voedsel hebben, dat tel
kens verschillend moet zijn. klaver, hooi, groen voer, waar
onder wortel- en koolraap, brood-
brei, en een klein scheutje water,
zijn de voornaamste voedings
middelen. Dj dieren krijgen ha-
^er, broodbrei e.d. in steenen hak
jes, die dagelijks gewasschen
moeten worden.
Dan is er nog de kwestie van
de hokken. Elk dier heeft een
eigen hok van ongeveer 60 hij 60
c.M. De hokken hebben dubbele
bodems, in dien zin, dat de bo
venste bodem uit een met fijn
kippegaas bespannen raampje
bestaat, dat door middel van ijze
ren pennen ongeveer 7 c M. van
den ondersten bodem verwijderd
is. Alle vuil valt dan door het
kippegaas, zoodat de dieren
steeds op een schoonen bodem
loopen, wat natuurlijk van be
lang is om de wol zuiver wit te
houden. Het spreekt echter van
zelf, dat minstens eens per week
de (met turfstrooisel belegde)
onderste bodem goed gereinigd
moet worden. En dat is een heel
werk.
De dieren zijn in den regel niet
bijzonder sterk, zoodat ze niet
buiten gehouden kunnen worden,
maar in schuren, waar men de
hokken, drie étages boven elkaar,
in lange rijen zet.
Men ziet: er is een en ander
mee te doen. In gunstige tijden
is er een belangrijke handel in
jonge dieren, die zeven a acht
weken oud, dan 7.50 opbren
gen, en volwassen ten minste
20.mooie rammen doen
soms 60.terwijl hoog be
kroonde exemplaren het nog veel
verder brengen. Elke voedster kan per jaar 25 tot 30 jongen
werpen. Zooals reeds in den aanvang gezegd, wordt 't bedrijf
veel door dames beoefend. Hel is geen zwaar werk, behalve
het schoonmaken der hokken, weshalve men daar meestal
een jongen voor neemt.
Chique modellen - Prima afwerking
BILLIJKE PRIJZEN