-
No. 22
VRIJDAG 30 OCTOBER 1931
517
de campagne op de wegen haast niet terecht van
wege de gladheid.
'Op geweldige hoopen liggen ze aan de havens,
om daar per schip naar de fabriek te worden ver
voerd. Ook de trein neemt natuurlijk heel wat mee.
Zaak is het, om de bieten schoon te maken,
vóór ze in de fabriek
komen. Daartoe dient
veelal een kunstmatig
sappen ondergaan natuurlijk verschil
lende bewerkingen, voor de suiker
ontstaat. Het meest interessant zijn
de geweldige retorten, die op gewel
dig hooge temperatuur en onder hoo-
gen druk staan. Maar ook de kalk
branderij en andere vóór- en bijbe
werkingen zijn het bezichtigen waard.
De suiker, die verkregen wordt, kan
natuurlijk niet zóó in den handel wor
den gebracht. Ze gaat eerst naar de raf
finaderijen om ge
zuiverd en daarna
verpakt te worden,
Het meest interessant zjjn de ge
weldige retorten, waarin het
suikerhoudende water op hooge
temrreratuur wordt gebracht.
I Is de suiker gereed is. Het
■rpakken en nullen der zakken
■i schiedt onder toezicht nan
Aastingambtenaren (de accijns ooor suiker is nog altijd abnormaal
hoog), die de hoeneelheid der geproduceerde suiker controleeren.
)ok wordt hier de kleur nan de suiker door deskundigen beoordeeld
kanaaltje, de bieten worden daar in geworpen en
weggezogen en schoongespoeld tot ze in het interieur
v an de fabriek komen.
We kunnen natuurlijk geen beschrijving geven van
het bedrijf, zooals we dat hebben gezien daarmee
zou een heel nummer te vullen zijn. De bieten worden
gesneden en geperst zoodoende verliezen ze al het
vocht, en blijft op den duur de droge pulp over, die
weer als bijproduct wordt afgevoerd. De suikerhoudende
Verpakte zakken suiker gaan naar de opslagplaats
hl de centrale, nan nrauruit kracht en
"erliehting worden geletterd en geregeld.
die sterk afwijkt nan de zwarte kolen,
waarmee de groote onens in de stookinrich
ting worden gestookt, en waarmee om zoo
te zeggen het proces der suikerfabricatie moet
worden begonnen!boor kracht- en warmtebron).
en is dan gereed voor den verkoop.
De beetwortelsuiker heeft in de
laatste jaren steeds meer te lijden
door de rietsuiker, die tegen lageren
prijs' kan worden geleverd. Welke
suiker beter is, blijft een vraag, die
we niet zullen trachten te beant
woorden. Het spreekt vanzelf, dat
de meeningen hierover zeer ver
deeld zijn.
En hoe dit ook zij we zouden het
zeer betreuren, als een eigen industrie
met een zeer bijzonder karakter, werd
verdrongen door een invoerproduct.
Maarde handel houdt geen reke
ning met onze wenschenDie wil
het goedkoopste en tegelijk het beste
product. Zoodat we maar hebben af
te wachten, wat de toekomst ons in
dit opzicht brengen zal.