- No. 22 VRIJDAG 30 OCTOBER 1931 517 de campagne op de wegen haast niet terecht van wege de gladheid. 'Op geweldige hoopen liggen ze aan de havens, om daar per schip naar de fabriek te worden ver voerd. Ook de trein neemt natuurlijk heel wat mee. Zaak is het, om de bieten schoon te maken, vóór ze in de fabriek komen. Daartoe dient veelal een kunstmatig sappen ondergaan natuurlijk verschil lende bewerkingen, voor de suiker ontstaat. Het meest interessant zijn de geweldige retorten, die op gewel dig hooge temperatuur en onder hoo- gen druk staan. Maar ook de kalk branderij en andere vóór- en bijbe werkingen zijn het bezichtigen waard. De suiker, die verkregen wordt, kan natuurlijk niet zóó in den handel wor den gebracht. Ze gaat eerst naar de raf finaderijen om ge zuiverd en daarna verpakt te worden, Het meest interessant zjjn de ge weldige retorten, waarin het suikerhoudende water op hooge temrreratuur wordt gebracht. I Is de suiker gereed is. Het ■rpakken en nullen der zakken ■i schiedt onder toezicht nan Aastingambtenaren (de accijns ooor suiker is nog altijd abnormaal hoog), die de hoeneelheid der geproduceerde suiker controleeren. )ok wordt hier de kleur nan de suiker door deskundigen beoordeeld kanaaltje, de bieten worden daar in geworpen en weggezogen en schoongespoeld tot ze in het interieur v an de fabriek komen. We kunnen natuurlijk geen beschrijving geven van het bedrijf, zooals we dat hebben gezien daarmee zou een heel nummer te vullen zijn. De bieten worden gesneden en geperst zoodoende verliezen ze al het vocht, en blijft op den duur de droge pulp over, die weer als bijproduct wordt afgevoerd. De suikerhoudende Verpakte zakken suiker gaan naar de opslagplaats hl de centrale, nan nrauruit kracht en "erliehting worden geletterd en geregeld. die sterk afwijkt nan de zwarte kolen, waarmee de groote onens in de stookinrich ting worden gestookt, en waarmee om zoo te zeggen het proces der suikerfabricatie moet worden begonnen!boor kracht- en warmtebron). en is dan gereed voor den verkoop. De beetwortelsuiker heeft in de laatste jaren steeds meer te lijden door de rietsuiker, die tegen lageren prijs' kan worden geleverd. Welke suiker beter is, blijft een vraag, die we niet zullen trachten te beant woorden. Het spreekt vanzelf, dat de meeningen hierover zeer ver deeld zijn. En hoe dit ook zij we zouden het zeer betreuren, als een eigen industrie met een zeer bijzonder karakter, werd verdrongen door een invoerproduct. Maarde handel houdt geen reke ning met onze wenschenDie wil het goedkoopste en tegelijk het beste product. Zoodat we maar hebben af te wachten, wat de toekomst ons in dit opzicht brengen zal.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1931 | | pagina 5