No. 25 draaf Edward Uontagu of Sandwich (Ht25-W?2). lier Eduard Sacher. Minder bekend is, dat een „Perzik-Melba"-ijsportie haar naam dankt aan de groote Australische zangeres Nelly Melba, die hierop verzot was na haar concerten. Een belegd broodje zonder korstjes krijgt den naam van „Sandwich", waarbij men natuurlijk nooit op de idee komt, dat een Engelschman, 'n zekere Lord Sandwich, de uitvinder is van die fijne boterhammetjes. Hij was namelijk een hartstochte lijk kaartspeler en gunde zich geen tijd om te eten. Z'n bediende maakte daarom de gemakkelijk te consumeeren, met kaas, ham, eieren, vleesch of visch belegde broodjes klaar, die de lord als 't ware maar voor 't inslikken had. Het woord „mansarde" is eigenlijk in Neder land geen algemeen bekend begrip, althans niet onder dien naam dakkamertje of venster. Toch zullen verschillenden het als bouwvakterm wel eens hebben gehoord, al zal het allicht minder VRIJDAG 20 NOVEMBER 1931 Jean iVicnt die de tabaks plant in Europa inuoerde. Mansart. de Fransche architect U(,4'< I70H). De draafde Choiseul du liessyPralinll naar wie de Pralinés genoemd zijn. Hoe vaak ge beurt 't niet in het dage- lijksche leven, dat wij voor de aan duiding van een begrip woorden ge bruiken, waarvan wij niet of niet goed den oorsprong ken nen. Begrippen, welke men zoo veel vuldig herhalen hoort, dat men niet eens op de gedachte komt, dat deze begrippen ei genlijk namen zijn van meer of minder bekende personen. Wie zou er aan denken, dat het woord „Praline" niet altijd het begrip was voor zekere zoete lekkernij, maar dat 't afkomstig was van een eigennaam. De Pralines werden aldus genoemd naar den naam van den Fran- schen Maarschalk du Plessy-Pralin, die leefde in het midden der 17e eeuw. Deze maarschalk, die klaarblijkelijk meer hield van lekker eten en drinken dan van vech ten de Japanners en de Chineezen, plus ettelijke anderen, konden daar een voor beeld aan fnemen gaf zijn kok eens De. markiezin de Pompadour. opdracht om de toespijs een beetje te veranderen, en hij gaf hem een nauw keurig recept op voor een lekkernij, welke later den naam van Praliné ontving. Er zijn overigens nog andere spijzen, welke haar namen danken aan beroemde persoonlijkheden. Een beroemde Duitsche taartsoort, de z.g. Sachertaart, is ge noemd naar den fijnen Weenschen hote-

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1931 | | pagina 12