No. 25
draaf Edward Uontagu of Sandwich (Ht25-W?2).
lier Eduard Sacher. Minder bekend is, dat een
„Perzik-Melba"-ijsportie haar naam dankt aan
de groote Australische zangeres Nelly Melba, die
hierop verzot was na haar concerten.
Een belegd broodje zonder korstjes krijgt den
naam van „Sandwich", waarbij men natuurlijk
nooit op de idee komt, dat een Engelschman, 'n
zekere Lord Sandwich, de uitvinder is van die fijne
boterhammetjes. Hij was namelijk een hartstochte
lijk kaartspeler en gunde zich geen tijd om te eten.
Z'n bediende maakte daarom de gemakkelijk te
consumeeren, met kaas, ham, eieren, vleesch of
visch belegde broodjes klaar, die de lord als 't
ware maar voor 't inslikken had.
Het woord „mansarde" is eigenlijk in Neder
land geen algemeen bekend begrip, althans niet
onder dien naam dakkamertje of venster.
Toch zullen verschillenden het als bouwvakterm
wel eens hebben gehoord, al zal het allicht minder
VRIJDAG 20 NOVEMBER 1931
Jean iVicnt die de tabaks
plant in Europa inuoerde.
Mansart. de Fransche
architect U(,4'< I70H).
De draafde Choiseul du
liessyPralinll
naar wie de Pralinés
genoemd zijn.
Hoe vaak ge
beurt 't niet
in het dage-
lijksche leven, dat
wij voor de aan
duiding van een
begrip woorden ge
bruiken, waarvan
wij niet of niet goed
den oorsprong ken
nen. Begrippen,
welke men zoo veel
vuldig herhalen
hoort, dat men
niet eens op de
gedachte komt, dat
deze begrippen ei
genlijk namen zijn
van meer of minder bekende personen.
Wie zou er aan denken, dat het woord
„Praline" niet altijd het begrip was voor
zekere zoete lekkernij, maar dat 't afkomstig
was van een eigennaam. De Pralines werden
aldus genoemd naar den naam van den Fran-
schen Maarschalk du Plessy-Pralin, die
leefde in het midden der 17e eeuw. Deze
maarschalk, die klaarblijkelijk meer hield
van lekker eten en drinken dan van vech
ten de Japanners en de Chineezen, plus
ettelijke anderen, konden daar een voor
beeld aan fnemen gaf zijn kok eens
De. markiezin de Pompadour.
opdracht om de toespijs een beetje te
veranderen, en hij gaf hem een nauw
keurig recept op voor een lekkernij,
welke later den naam van Praliné ontving.
Er zijn overigens nog andere spijzen,
welke haar namen danken aan beroemde
persoonlijkheden. Een beroemde Duitsche
taartsoort, de z.g. Sachertaart, is ge
noemd naar den fijnen Weenschen hote-