In de bakkerij. De welkome bakker (Arnemuiden). er nog twee andere oorzaken zijn, waar aan het Zeeuwsche product zijn goeden naam dankt. Allereerst is van belang dat er, vooral op de dorpen, gelegenheid bestaat om nog ge noeg tijd en aandacht te besteden aan ons belangrijkste voedsel. Men kan hier nog langzamer en dus zorgzamer werken. Dan is van belang, dat over het algemeen op het platteland betere grondstoffen worden gebruikt dan in de groote steden, waar een moordende concurrentie de kwaliteit van het product niet ten goede komt. Hoe dit ook zij, Zeeland heeft op het gebied van bakken een welverdienden goeden naam. En wij, die overal komen, mogen wel geloofd worden, als we zeggen, dat de koekjes in Stavenisse al even lekker zijn als die in St. Anna ter Muiden, en dat het banket in Philippine een ver gelijking met dat te Souburg glansrijk kan doorstaan. Dit neemt niet weg, dat elk dorp en op dat dorp weer elke bakker zijn eigen specialiteit heeft, die een verdienden roem bezit. En dan zijn er nog de specifiek Zeeuwsche baksels, zooals bijvoorbeeld de onvolprezen bolussen oftewel jikke- mienen, die de harten van alle toe- Een paar, dat de zoete Zeeuwsche broodjes eere aandoet. VRIJDAG 11 MAART 1932 risten op staanden voet veroveren, en zeker het hunne bijdragen tot de ontwikkeling van het vreem delingenverkeer in ons gewest Sommige van deze lekkernijen verdwijnen ook, zooals de heerlijke kersenvlinders, die altijd zoo'n speciale attractie vormden voor de marktbezoekers en die konden wedijveren, zoowel wat het uiterlijk als het innerlijk betreft, met de heerlijkste lekker nijen, die een beproefde kok ons weet voor te zetten. Kort en goed, voor Zeeland geldtZooals het brood thuis smaakt, smaakt het nergensEen variatie op een spreekwoord, die bedoeld is als pluim op den hoed van allen die het verdienen. Ons dagelijksch brood. De fijnproever. Hij meet heet goed hoe de bolussen smaken.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1932 | | pagina 5