In de bakkerij.
De welkome bakker (Arnemuiden).
er nog twee andere oorzaken zijn, waar
aan het Zeeuwsche product zijn goeden
naam dankt.
Allereerst is van belang dat er, vooral op
de dorpen, gelegenheid bestaat om nog ge
noeg tijd en aandacht te besteden aan ons
belangrijkste voedsel. Men kan hier nog
langzamer en dus zorgzamer werken. Dan
is van belang, dat over het algemeen op het
platteland betere grondstoffen worden
gebruikt dan in de groote steden,
waar een moordende concurrentie de
kwaliteit van het product niet ten
goede komt.
Hoe dit ook zij, Zeeland heeft op het
gebied van bakken een welverdienden
goeden naam. En wij, die overal komen,
mogen wel geloofd worden, als we zeggen,
dat de koekjes in Stavenisse al even
lekker zijn als die in St. Anna ter Muiden,
en dat het banket in Philippine een ver
gelijking met dat te Souburg glansrijk
kan doorstaan. Dit neemt niet weg,
dat elk dorp en op dat dorp weer elke
bakker zijn eigen specialiteit heeft, die
een verdienden roem bezit.
En dan zijn er nog de specifiek
Zeeuwsche baksels, zooals bijvoorbeeld
de onvolprezen bolussen oftewel jikke-
mienen, die de harten van alle toe-
Een paar, dat de zoete Zeeuwsche broodjes eere aandoet.
VRIJDAG 11 MAART 1932
risten op staanden voet veroveren, en zeker het
hunne bijdragen tot de ontwikkeling van het vreem
delingenverkeer in ons gewest
Sommige van deze lekkernijen verdwijnen ook,
zooals de heerlijke kersenvlinders, die altijd zoo'n
speciale attractie vormden voor de marktbezoekers
en die konden wedijveren, zoowel wat het uiterlijk
als het innerlijk betreft, met de heerlijkste lekker
nijen, die een beproefde kok ons weet voor te
zetten.
Kort en goed, voor Zeeland geldtZooals het
brood thuis smaakt, smaakt het nergensEen
variatie op een spreekwoord, die bedoeld is als
pluim op den hoed van allen die het verdienen.
Ons dagelijksch brood.
De fijnproever. Hij meet heet
goed hoe de bolussen smaken.