■A llggl mm P&gfL li!§iL VRIJDAG 2 SEPTEMBER 1932 No. 14 ÉSfe&télisfiH 421 Het inschepen der voorraden geschiedt onder politietoezicht- vallen. Wie er ook gelijk mag hebben, wij ont stellen in ieder geval telkens als wij in de kran ten lezen, dat men in Canada heele voorraden tarwe vernietigt, in Argentinië hetzelfde doet met vleesch, in Hongarije den wijn laat wegloopen, in Neder land de kool op den mesthoop smijt en in Brazilië de koffie over boord werpt. Dit noemen de econo men prijsbescherming. Wil de verkoop van den nieuwen oogst eenigszins loonend zijn, dan dient men de voorraden, die de oude opleverde, te ver nietigen. En het droevigste is, dat er honderden menschen nog werk vinden bij deze kostbare vernietiging van de voedselvoorraden menschen, die anders werkloos zouden zijn. Neen, de wereld is zoo eenvoudig niet, als zij ons soms toeschijnt. Brazilië moet zich van zijn koffie-overschot ontdoen. Tot op heden werden twaalf milliocn ba len koffie in den Atlantischen Oceaan gegooid, of verbrand op de enorme plantages in de omgeving van Santos, of men gebruikte de koffieboonen als stookmateriaal in de gasfabrieken van Rio de Janeiro. In de briketfa- brieken wordt de koffie eerst met creosoot bespoten, om haar voor iede re consumptie on geschikt te maken en om aldus de ver nietiging met een minder bezwaard hart te doen ge schieden. Daarna varen de schepen de haven van Rio uit, iederen dag op nieuw, om de enor me, reeds vergif tigde voerraden, te storten in de diep ten der zeeën. Een tragisch schouwspel de mensch, die d' nat uurproducten vernietigt, om niet van honger om te komen. Een Brazifiaansche ar beider, die zijn middag slaapje doet in 'n koffiebed aan boord van een der ..vernietigingsschepen" In de gasfabrieken gebruikt men bri ketten van samen geperste koffie om zoo de voorraad te doen slinken.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1932 | | pagina 5