ifë «lil m Kfcr"»? 1381 's Avonds op 't terras voor hotel Homann te Bandoeng. dan hij ze zelf kan uitdenken wil hij baden of zwem men, 't hotelbassin staat tot zijn be schikking wil hij dansen, er is een uitstekend strijkje; wil hij rustig lezen, er is een leeszaal, zooals hij ze noch injAmsterdam, Den b^aag of Rotter dam ooit in een hotel heeft gezien. Het Indische hotelleven heeft daarom ook iets aantrekkelijks, om dat de pas in de tropen aangeko mene vaak eenige weken daar verblijft en van hieruit zijn kennismaking met het Indische leven begint. Zoo is de eerste in druk meestal een uitstekende. Hetzelfde geldt voor den toerist. Hij zal zijn Indische hoteldagen niet licht vergeten --en zal ook hier eenig crisisgevolg hem duidelijk maken, dat de tijden ook voor de Oost zwaar zijn er is althans niemand, die hem met een malaisezucht tegemoet komt of bedient. Integendeel, van direc teur tot boy beijvert men zich om hem in zijn nieuw vaderland zoo gauw mogelijk op zijn gemak te brengen. En daarin slagen de gastheeren steeds. Beter dan muskietengaas over het bed is 'n slaapvertrek, waar de bedden in 'n afzon derlijke kamer van gaas" zijn neergezet. houdt tusschen een plattelandsherberg en een hut van palmblaren en in plaats daarvan komt hij in een luxueus paleis, waar hij wordt vertroeteld van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Hij kan logeeren op prachtige luchtige kamers, hij kan spijzen krijgen overvloediger en gevarieerder En aanstonds verschijnen achttien bedienden om haar een voor een een ander ingrediënt te brengen om de rijsttafel naar behooren te bereiden. Beginnelingen wor den gewaarschuwd van iederen schotel maar een aller kleinste hoeveelheid te nemen, daar de brand, die door het verorberen van deze scherpe zaken in mond en keel ontstaat, met geen fusten bier te blusschen is. Men moet langen tijd in Indië verblijven om een rijsttafel op de juiste manier te kunnen klaarmaken. Wt, M% r,.y

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1933 | | pagina 5