ifë «lil
m
Kfcr"»?
1381
's Avonds op 't terras
voor hotel Homann te
Bandoeng.
dan hij ze zelf kan
uitdenken wil hij
baden of zwem
men, 't hotelbassin
staat tot zijn be
schikking wil hij
dansen, er is een
uitstekend strijkje;
wil hij rustig lezen,
er is een leeszaal,
zooals hij ze noch
injAmsterdam, Den
b^aag of Rotter
dam ooit in een
hotel heeft gezien.
Het Indische
hotelleven heeft
daarom ook iets
aantrekkelijks, om
dat de pas in de
tropen aangeko
mene vaak eenige
weken daar verblijft
en van hieruit zijn kennismaking met het
Indische leven begint. Zoo is de eerste in
druk meestal een uitstekende. Hetzelfde
geldt voor den toerist. Hij zal zijn Indische
hoteldagen niet licht vergeten --en zal ook
hier eenig crisisgevolg hem duidelijk maken,
dat de tijden ook voor de Oost zwaar zijn er is
althans niemand, die hem met een malaisezucht
tegemoet komt of bedient. Integendeel, van direc
teur tot boy beijvert men zich om hem in zijn
nieuw vaderland zoo gauw mogelijk op zijn gemak
te brengen. En daarin slagen de gastheeren steeds.
Beter dan muskietengaas over het bed is 'n
slaapvertrek, waar de bedden in 'n afzon
derlijke kamer van gaas" zijn neergezet.
houdt tusschen een plattelandsherberg en een hut
van palmblaren en in plaats daarvan komt
hij in een luxueus paleis, waar hij wordt vertroeteld
van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.
Hij kan logeeren op prachtige luchtige kamers,
hij kan spijzen krijgen overvloediger en gevarieerder
En aanstonds verschijnen achttien bedienden om haar
een voor een een ander ingrediënt te brengen om de
rijsttafel naar behooren te bereiden. Beginnelingen wor
den gewaarschuwd van iederen schotel maar een aller
kleinste hoeveelheid te nemen, daar de brand, die door
het verorberen van deze scherpe zaken in mond en keel
ontstaat, met geen fusten bier te blusschen is. Men moet
langen tijd in Indië verblijven om een rijsttafel op de
juiste manier te kunnen klaarmaken.
Wt, M%
r,.y