ET DA GELIJKSCH l Onlangs heeft er in den Indischen Volksraad een schriftelijk debat plaats gehad naar aanleiding van een mededeeling door de Re geering, dat de inlander met 2l/2 cent per dag in zijn levensonder houd zou kunnen voorzien. Inderdaad is dit cijfer wel wat al te laag, maar zelfs als men het vertienvoudigt, is het nog zoo belachelijk klein in vergelijking met hetgeen een doorsnee-arbeider in Nederland of elders in Europa noodig heeft om een dag te kunnen leven, dat men gemakkelijk kan begrijpen hoe miniem de kosten voor het dagelijk- sche bestaan moeten zijn in de Oost. Voor den inboorling althans. Hij heeft nog weinig of niets in de levenswijze van zijn voorvaderen ver anderd. Hij is van nature met weinig tevreden en het klimaat waarin hij leeft, de rijkdom aan voedsel, welke de hem omringende natuur hem schenkt, zijn mede oorzaak van zijn geringe en snel- bevredigde behoeften. Een op Sumatra verschijnend dagblad heeft onlangs nog eens uitgerekend wat een volledige „restaurantvoeding", dat is een voeding, welke voor den geheelen dag toereikend is, en welke aan de warong (draagbaar restaurant) wordt verkocht, eigenlijk kost. Deze maaltijd bestaat uit rijst met groenten, koffie en een ei. Voor 9x/2 cent voedt de inlander zich daarmede, en voldoende. Maar de Europeaan kan daar mede niet toe. Zijn gestel vraagt meer, en bovendien kan hij aan de op inlandsche wijze bereide spijzen niet of slecht gewen nen. Ongetwijfeld is de inlander met zijn Inlandsche wouwen doen inkoopen op de passar (markt), waar groenten en kruiden tegen geringen prijs te verkrijgen zijn. Typisch-Indische wijze van koken voor 'n warmen maaltijd. Een jongendie aan de warong zijn maaltijd heeft ge haald. Rijst en groenten krijgt hij op een bananenblad opge diend. Kosten 5 ets., bediening inbegrepen. Aan de ouden van dagen wordt door de inlandsche be volking altijd voor niets voedsel verstrekt. Dit is geen bedelen, maar een oud gebruik wil dat voor wie niet meer werken kan door de anderen gezorgd wordt.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1933 | | pagina 4