Het bedrijf in vollen omvang. Menschen en ezels le veren hun arbeidskracht, en daarin heeft men meer vertrouwen dan in allen vooruitgang der techniek. Het zout wordt uit de zee gewonnen door middel van hoogst primi tieve sluisjes worden kunstmatige bekkens ge vormd en verder gebruikt men schop en hark om het bedrijf uit te oefenen. Ongetwijfeld zou er met moderner methoden meer uit te halen en meer te verdienen zijn, maar de Spanjaard behoort tot dat soort gelukkige menschen, dat met wei nig tevreden kan zijn, en liever wat minder hard werkt om een zorgeloos bestaan te kunnen leiden, dan dat hij zichzelf „opjaagt", om voor zijn tijd versleten te zijn. Zou den veel menschen hem nog gelijk willen geven Een Andalusische zoutschepper koren sneller te doen wassen, noch eene om den kerseboom driemaal per jaar volbeladen te doen zijn. Maar de bedrijven, die gemoderniseerd kunnen worden, zijn het nog niet allemaal. En zoo komt het, dat men hier en daar nog oasen, waar de handenarbeid in eere wordt gehouden, aantreft, temidden van de woestijnen, waar de machine den mensch heeft vervangen. Zulk een oase vormen de zoutvelden in Andalusië, het schoone noor delijke deel van Spanje. Er bestaan hoogmoderne methoden om zout te winnen. Er komen veel installaties en weinig menschen aan te pas. Maar in Andalusië geeft men er de voorkeur aan zich te houden bij de aartsvaderlijke gewoonten en wint men het zout gelijk dit al honderden jaren lang geschiedde. Wat de zee achterliet wordt aangeharkt. Een zee-inham wordt door middel van sluisjes in bek kens verdeeld. Ten gevolge van de zuidelijke hitte verdampt het water in korten tijd en het zout blijft over. Wanneer de zoutbekkens leeggeschept zijn, zet men de sluisjes weer open en het zeewater stroomt weer naar binnen. r

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1934 | | pagina 5