Het bedrijf in vollen omvang.
Menschen en ezels le
veren hun arbeidskracht,
en daarin heeft men
meer vertrouwen dan in
allen vooruitgang der
techniek. Het zout wordt
uit de zee gewonnen door
middel van hoogst primi
tieve sluisjes worden
kunstmatige bekkens ge
vormd en verder gebruikt
men schop en hark om
het bedrijf uit te oefenen.
Ongetwijfeld zou er
met moderner methoden
meer uit te halen en meer
te verdienen zijn, maar
de Spanjaard behoort
tot dat soort gelukkige
menschen, dat met wei
nig tevreden kan zijn, en
liever wat minder hard
werkt om een zorgeloos
bestaan te kunnen leiden,
dan dat hij zichzelf
„opjaagt", om voor zijn
tijd versleten te zijn. Zou
den veel menschen hem
nog gelijk willen geven
Een Andalusische zoutschepper
koren sneller te doen wassen, noch eene om den kerseboom driemaal
per jaar volbeladen te doen zijn.
Maar de bedrijven, die gemoderniseerd kunnen worden, zijn het
nog niet allemaal. En zoo komt het, dat men hier en daar nog oasen,
waar de handenarbeid in eere wordt gehouden, aantreft, temidden
van de woestijnen, waar de machine den mensch heeft vervangen.
Zulk een oase vormen de zoutvelden in Andalusië, het schoone noor
delijke deel van Spanje. Er bestaan hoogmoderne methoden om
zout te winnen. Er komen veel installaties en weinig menschen aan
te pas. Maar in Andalusië geeft men er de voorkeur aan zich te houden
bij de aartsvaderlijke gewoonten en wint men het zout gelijk dit al
honderden jaren lang geschiedde.
Wat de zee achterliet wordt aangeharkt.
Een zee-inham wordt door middel van sluisjes in bek
kens verdeeld. Ten gevolge van de zuidelijke hitte
verdampt het water in korten tijd en het zout blijft
over. Wanneer de zoutbekkens leeggeschept zijn, zet
men de sluisjes weer open en het zeewater stroomt
weer naar binnen.
r