HOEDEN EN JAPONNEN
VOOR FIJNPROEVERS
VRIJDAG 6 JULI 1934 - 179
No. 6
op verschillende wedrennen
Het valt zeer, zeer moeilijk een keuze te doen
uit het groote aantal foto's dat ons bereikt van de
mode-parades op de verschillende wedrennen.
En het valt evenzeer moeilijk, de keuze onder zóó
veel dat interessant is, te beperken tot enkele
exemplaren.
Zoo elegant in zijn eenvoud is de japon van
zwart organdie, met witte biesje langs den zeer wij
den en zeer langen rok, langs de vierkante hals
opening en langs de strooken van de pofmouwtjes.
En, als tegenstelling daarvan, die witte organdie
japon, overladen met wijd uitstaande strooken,
die in golvende lijnen opklimmen langs den rok
en van de halsopening over de schouders en over
de korte mouwen heen. Om de taille een breede
zijden ceintuur met zeer grooten strik van voren
en boven het pompeuze geheel een reusachtige
witte hoed.
Is ook dat andere toilet niet bijzonder interessant,
groote witte hoed viel te bewon-
i bij de mode-parade in Ascot.
waarbij geplisseerde strooken een tablier vormen,
wijd uitstaand bij de heupen Of de wit georgette
japon met kraag van reigerveeren en 'n groote
gehaakte witte hoed?
De hoeden, welke op de verschillende wedrennen
werden gedragen, zijn bijna alle zeer groot. Op een
onzer foto's, opgenomen in Chantilly, vinden we
een der zéér weinige kleine hoeden afgebeeld, welke
op deze mode-parades te zien waren. Bij de wijd
uitstaande strooken van 'n wit organdie toilet
maakt dit kleine hoedje een goed effect, terwijl de
groote hoed daarnaast een uitstekend geheel vormt
met de eenvoudige gladde lijnen der bijbehoorende
japon.
Onze tweedé foto vertoont vier mannequins,
die de nieuwste Parijsche créaties in Auteuil ver
toonden, terwijl numero drie een der fraaie toiletten
afbeeldt, welke op de races in Ascot werden
gedragen.
Bij de groote hoeden waren zeer veel bizarre
modellen, aan één kant het geheele hoofd onbedekt
latend en aan den anderen kant zóó laag neer
hangend, op de schouders, dat de bewegingen
erdoor belemmerd werden. Er waren, zooals
trouwens de hierbij gaande foto's bewijzen, echter
ook meer normale modellen en zelfs héél eenvou
dige groote strooien hoeden, enkel versierd met
'n lint om den bol gestrikt.
De hierbij afgebeelde groote witte hoed, een der
meer eenvoudige exemplaren, waaraan originaliteit
echter niet ontbreekt, was te bewonderen op de
races te Ascot. P. D.
te samen. De boter Iaat men even smelten en dan 'n
weinig afkoelen. Men roert daar langzamerhand
het meel doorheen, vervolgens de suiker, de vanille
suiker en, een voor een, de eieren en men blijft
roeren tot het deeg geheel glad en zacht is. In het
geheel moet men 'n half uur roeren.
Men verdeelt het deeg dan in 2 kleine spring
vormen of in cake-vormen, die men tevoren met
boter heeft ingesmeerd, en bakt ze, in ongeveer
een uur tijds, gaar.
Zijn de koeken gebakken, dan laat men ze geheel
koud worden en neemt ze uit de vormen. Heeft
men cake-vormen, dan verdeelt men de koeken
netjes in plakken, ofwel men snijdt ze dwars
midden door. Nu steekt men er ronde, ovale, vier
kante en hartvormige figuren uit, welke men,
dwars, een of twee keer doorsnijdt en vult met jam,
gelei of banketbakkersroom.
Boven op de taartjes strijkt men een dikke suiker-
glazuur, terwijl men de zijkanten doopt in chocolade
hagelslag of eveneens met suikerglazuur bestrijkt.
Verder kan men de petits-fours nog versieren met
geconfijte vruchten, met kleine moccaboontjes,
met chocolade glazuur, met opgespoten room,
met kleine sinaasappelpartjes, 'n stukje ananas
en zoo al meer. AGNES.
Twee der meest bewonderde toiletten op de wed
rennen in Chantilly, waarbij een der zeer weinige
kleine hoedjes die er te zien waren
Hoe we zelf petits-fours kunnen maken
Vele dames zijn van oordeel, dat de bereiding
van gebakjes het best aan den banketbakker kan
worden overgelaten. En ik wil haar niet tegen
spreken.
Er zijn echter ook huisvrouwen, die er 'n speciale
eer in stellen, om de haren en haar gasten bij bijzon
dere gelegenheden op eigen gebak te kunnen
tracteeren. Er zijn er, die naar middelen zoeken om
iets goeds te kunnen presenteeren, dat slechts
weinig kost. En er zijn er ook, die ergens wonen,
waar het fijne gebak niet te koop is.
Voor die categorieën van huisvrouwen werd dit
bakpraatje geschreven en voor haar werden de
bijbehoorende foto's gemaakt.
Men heeft voor de petits-fours vooreerst noodig
een biscuitdeeg of een zandtaartdeeg.
Voor zandtaartdeeg, dat gemakkelijk te bereiden
is, heeft men noodig: 125 gram boter, 125 gram
bloem, 125 gram aardappelmeel, 3 gram bakpoeder,
175 gram suiker, 1 pakje vanillesuiker en 4 eieren.
Bloem, aardappelmeel en bakpoeder zeeft men
Hoe de petits-fours gegarneerd worden.
De eigen gebakken petits-fours kant en klaar op tafel.