36
WAT SCHAFT DE POT?
Maandag: Runderlappen met veldsla en biet.
Rijstebrij.
Dinsdag: Boerenkool met rookworst. Parelgort.
IV oensdagVarkensrollade met winterwortelen.
Broodpap.
DonderdagKoud vleeseh met gestoofde prei. Trom
melkoek.
Vrijdag: Stokvischschotel met toebeliooren.
Fruit.
Zaterdag: Versche worst met savoyekool. Gries-
brij.
Zondag: Aardappelsoep. Biefstuk met lof. Si
naasappelen.
STAMPPOTTEN
KROTEN, UIEN, AARDAPPELEN EN SPEK
1 K.G. kroten, 350 gram spek, 1. K.G. aardappelen,
zout, 1 K.G. uien.
Bereiding De kroten afboenen, gaar koken met
de schil gedurende 1 a 2 uur. De kroten over
gieten met koud water, schillen, schaven of in schij
ven snijden.
De aardappelen gaar koken, vermengen met de
kroten. Het spek intusschen bakken en de gesnip
perde uien in het spekvet tegelijkertijd gaar bakken.
De kroten en de aardappelen stampen met het
spekvet en de uien. Het spek er apart bijdienen.
ANDIJVIE UIT HET ZOUT MET WITTE BOONEN EN
VARKENSKRABBETJES
1/4 Liter witte boonen, I K.G. andijvie, 800 gram
krabbetjes, 30 gram reuzel.
BereidingDe gewasschen boonen in kokend
water gaar koken, gedurende anderhalf uur. De
andijvie wasschen, opzetten met kokend water,
weer op het vergiet laten uitlekken, dan bij de witte
boonen voegen, die afgegoten zijn.
De krabbetjes zouten en bakken in de reuzel,
een deel van de jus aan den stamppot toevoegen.
Men dient de krabbetjes met de rest der jus op
en geeft versch gekookte aardappelen er bij.
HET OOG WIL OOK WAT
Er zijn maar weinig huisvrouwen, die zich voor
het dagelijksch menu de moeite getroosten van
extra opgemaakte en versierde schotels.
Niemand heeft ooit meer tijd. Wij leven snel. Wij
hebben wel wat beters te doen. Wij voelen al heel
weinig voor de extra kosten die zooiets onvermijde
lijk meebrengt enz. enz.
Allemaal uitstekende redenen om er maar van af
te zien.
Maar. er zijn wel eens verjaardagen of andere
herdenkingsdagen, dat het menu een beetje feeste
lijker mag zijn dan gewoonlijk en op zulke dagen
zoekt de gastvrouw vaak naar iets leuks, dat niet
veel kost en dat toch bij
de dischgenooten den in
druk van een bijzonder
verzorgde tafel zal wek
ken.
Heeft u al eens man
darijnroosjes gemaakt
De afbeelding toont u
ze. Zien zij er niet appetij -
telijk en ongemeen uit 1
Welnuer is niets aan.
Iedereen kan het dus
gij ook I
En extra kosten brengt
deze aardige schotel niet
mede. Met een scherp
mesje snijden wij de schil
van de mandarijntjes in
partjes, echter niet zoo
diep dat wij het vrucht-
vleeseh raken.
De partjes schil en de
vruchtenpartjes worden
voorzichtig zoover uit
eengebogen dat er van boven een min of meer
groote opening ontstaat, doch zoodanig, dat de
vrucht van onderen vast blijft zitten en het ver
band niet verbroken wordt.
In de opening leggen wij 'n halven gedroogden vijg
en klaar is Kees
Bijzonder aardig staat het, wanneer wij de vruch
ten niet allemaal even ver openmaken, doch enkele
als pas ontloken bloemen half dicht laten, zooals op
de foto te zien is.
DE VERSTOPTE GOOTSTEEN
De gootsteen verstopt.... Iedere huisvrouw
weet wat dat beteekent een gootsteen vol drab
big vet afwaschwater, waarin allerlei onsmakelijke
afvalresten ronddobberen.
Als de gootsteen goed en wel den verderen dienst
weigert, eerst dan geven wij ons rekenschap van de
onmisbaarheid van dezen trouwen dienaar.
In negen van de tien gevallen kunnen wij een ver
stopten gootsteen heel goed zelf repareeren.
Probeeren kunnen wij 't in ieder geval eerst, voor
wij den loodgieter erbij halen.
Wij beginnen met 'n lang niet te dun ijzerdraad,
dat van onderen aan het uiteinde een klein smal
lusje heeft, smal genoeg om in de opening van den
afvoer te worden gestoken. Met dit lusje werken wij,
al heen en weer schurend, nadat wij het ijzerdraad
in de pijp hebben gestoken, alle mogelijke zeep-,
vet- en vuilresten van de wanden van de buis los.
De huisvrouw die dit karweitje nog nimmer bij
de hand heeft gehad, zal verbaasd staan over den
rijken oogst
Helpt de behandeling nog niet voldoende, dan
schroeven wij het klepje van de elleboogpijp los, die
bij den gootsteen meestal in het gootsteenkastje zit
en bij de waschtafel of 't fonteintje onder den bak.
Tevoren hebben wij een emmer onder de opening
gezet om morsen te
voorkomen.
Boven in 't afvoer
gat worden een paar
stukjes soda gelegd
waarover men kokend
water giet.
Het aldus ontstane
bijtende sodawater zal
de rest van de aan
klevende vet- en zeep-
deelen uit de buis ver
wijderen.
Ook als de afvoer
niet verstopt is ver
dient het aanbeveling
af en toe, minstens
eens per week, de buis
met heet sodawater
door te spoelen.
Mocht ook deze be
werking niet voldoen
de resultaat opleveren,
dan kan men altijd nog
de hulp van een vak
man inroepen.
Men heeft dan ech
ter de voldoening eerst
zelf geprobeerd te hebben het euvel te herstellen.
In de meeste gevallen zal men baat vinden bij de
hier boven beschreven methode, wanteen
vakman kan ook niet veel anders doen
WARENKENNIS
SCHOONMAAKARTIKELEN
Boenwas is een mengsel van bijenwas en terpentijn
(ongeveer 1 deel was op 3 a 4 deelen terpentijn),
dat door een kleurstof rood gekleurd is. Wil men er
zeker van zijn geen vervalsehingen te koopen, dan
doet men het best, ze zelf te maken door de benoo-
digde hoeveelheid terpentijn in de vooraf gesmolten
was te brengen. Wegens het brandgevaar dient dit
niet op het vuur te gebeuren. De boenwas verleent
aan gepolitoerd hout een fraaien glans en beschermt
't hout tevens tegen den in meubelen zoo gevreesden
houtworm. Daar het de vernislaag soepel houdt,
voorkomt het ook het springen en afschilferen
ervan.
Linoleum- of zeilwas is ongeveer 't zelfde als boen
was, alleen ongekleurd. Er komt trouwens veel on
gekleurde meubelwas in den handel.
Kachelglans of kachelpomade is een mengsel
van roet, potlood, terpentijn en was. Het vervangt
het vroeger algemeen gebruikte potlood of grafiet,
dat wegens zijn hardheid zooveel lastiger op te sme
ren is. Het potlooden van kachels geschiedt niet
alleen voor 't mooie. Een goed zwarte kachel straalt
beter warmte uit dan een roestige, en bespaart dus
brandstof. Ook hier gaan zindelijkheid en geldelijk
voordeel samen.
Terpentijn is een zeer geschikt middel om harsen
op te lossen, dus ook om harsvlekken te verwijderen.
Aangezien het echter zelf op den duur „verharst",
d.w.z. overgaat in een harde, kleverige massa, moet
het steeds goed van de gereinigde voorwerpen afge
spoeld worden. Dit kan goed gebeuren met spiritus.
Terpentijn is afkomstig uit sommige dennenhout-
soorten. Die scheiden een hars af, waaruit door ver
hitting de terpentijn als damp ontwijkt. De eigen
aardige geur doet ook inderdaad nog sterk aan
dennenbosschen denken.
Schoensmeer bestaat uit een mengsel van roet
en beenderkool met verschillende stoffen, zooals
aardappelstroop, traan en glycerine, waaraan boven
dien in den regel nog wat zwavelzuur is toegevoegd.
Dit laatste verhoogt de zwart kleurende werking,
maar maakt tegelijk dat de smeer niet te lang op
het leer mag blijven zitten, daar dit anders verkolen
zou. Schoensmeer moet dus steeds vlug en goed
uitgewreven worden.
De bruine, dunner vloeibare schoencrèmes be
vatten andere kleurstoffen en meestal geen zuur,
en behoeven dan ook niet zoo vlug verwijderd te
worden, integendeel is het juist gewenscht, ze eenigen
tijd te geven om in het leer te laten trekken. Als ze
traan, o.a. levertraan, bevatten, houden zij het leer
goed lenig. Ook vette oliën, zooals slaolie, hebben
deze uitwerking.