36 WAT SCHAFT DE POT? Maandag: Runderlappen met veldsla en biet. Rijstebrij. Dinsdag: Boerenkool met rookworst. Parelgort. IV oensdagVarkensrollade met winterwortelen. Broodpap. DonderdagKoud vleeseh met gestoofde prei. Trom melkoek. Vrijdag: Stokvischschotel met toebeliooren. Fruit. Zaterdag: Versche worst met savoyekool. Gries- brij. Zondag: Aardappelsoep. Biefstuk met lof. Si naasappelen. STAMPPOTTEN KROTEN, UIEN, AARDAPPELEN EN SPEK 1 K.G. kroten, 350 gram spek, 1. K.G. aardappelen, zout, 1 K.G. uien. Bereiding De kroten afboenen, gaar koken met de schil gedurende 1 a 2 uur. De kroten over gieten met koud water, schillen, schaven of in schij ven snijden. De aardappelen gaar koken, vermengen met de kroten. Het spek intusschen bakken en de gesnip perde uien in het spekvet tegelijkertijd gaar bakken. De kroten en de aardappelen stampen met het spekvet en de uien. Het spek er apart bijdienen. ANDIJVIE UIT HET ZOUT MET WITTE BOONEN EN VARKENSKRABBETJES 1/4 Liter witte boonen, I K.G. andijvie, 800 gram krabbetjes, 30 gram reuzel. BereidingDe gewasschen boonen in kokend water gaar koken, gedurende anderhalf uur. De andijvie wasschen, opzetten met kokend water, weer op het vergiet laten uitlekken, dan bij de witte boonen voegen, die afgegoten zijn. De krabbetjes zouten en bakken in de reuzel, een deel van de jus aan den stamppot toevoegen. Men dient de krabbetjes met de rest der jus op en geeft versch gekookte aardappelen er bij. HET OOG WIL OOK WAT Er zijn maar weinig huisvrouwen, die zich voor het dagelijksch menu de moeite getroosten van extra opgemaakte en versierde schotels. Niemand heeft ooit meer tijd. Wij leven snel. Wij hebben wel wat beters te doen. Wij voelen al heel weinig voor de extra kosten die zooiets onvermijde lijk meebrengt enz. enz. Allemaal uitstekende redenen om er maar van af te zien. Maar. er zijn wel eens verjaardagen of andere herdenkingsdagen, dat het menu een beetje feeste lijker mag zijn dan gewoonlijk en op zulke dagen zoekt de gastvrouw vaak naar iets leuks, dat niet veel kost en dat toch bij de dischgenooten den in druk van een bijzonder verzorgde tafel zal wek ken. Heeft u al eens man darijnroosjes gemaakt De afbeelding toont u ze. Zien zij er niet appetij - telijk en ongemeen uit 1 Welnuer is niets aan. Iedereen kan het dus gij ook I En extra kosten brengt deze aardige schotel niet mede. Met een scherp mesje snijden wij de schil van de mandarijntjes in partjes, echter niet zoo diep dat wij het vrucht- vleeseh raken. De partjes schil en de vruchtenpartjes worden voorzichtig zoover uit eengebogen dat er van boven een min of meer groote opening ontstaat, doch zoodanig, dat de vrucht van onderen vast blijft zitten en het ver band niet verbroken wordt. In de opening leggen wij 'n halven gedroogden vijg en klaar is Kees Bijzonder aardig staat het, wanneer wij de vruch ten niet allemaal even ver openmaken, doch enkele als pas ontloken bloemen half dicht laten, zooals op de foto te zien is. DE VERSTOPTE GOOTSTEEN De gootsteen verstopt.... Iedere huisvrouw weet wat dat beteekent een gootsteen vol drab big vet afwaschwater, waarin allerlei onsmakelijke afvalresten ronddobberen. Als de gootsteen goed en wel den verderen dienst weigert, eerst dan geven wij ons rekenschap van de onmisbaarheid van dezen trouwen dienaar. In negen van de tien gevallen kunnen wij een ver stopten gootsteen heel goed zelf repareeren. Probeeren kunnen wij 't in ieder geval eerst, voor wij den loodgieter erbij halen. Wij beginnen met 'n lang niet te dun ijzerdraad, dat van onderen aan het uiteinde een klein smal lusje heeft, smal genoeg om in de opening van den afvoer te worden gestoken. Met dit lusje werken wij, al heen en weer schurend, nadat wij het ijzerdraad in de pijp hebben gestoken, alle mogelijke zeep-, vet- en vuilresten van de wanden van de buis los. De huisvrouw die dit karweitje nog nimmer bij de hand heeft gehad, zal verbaasd staan over den rijken oogst Helpt de behandeling nog niet voldoende, dan schroeven wij het klepje van de elleboogpijp los, die bij den gootsteen meestal in het gootsteenkastje zit en bij de waschtafel of 't fonteintje onder den bak. Tevoren hebben wij een emmer onder de opening gezet om morsen te voorkomen. Boven in 't afvoer gat worden een paar stukjes soda gelegd waarover men kokend water giet. Het aldus ontstane bijtende sodawater zal de rest van de aan klevende vet- en zeep- deelen uit de buis ver wijderen. Ook als de afvoer niet verstopt is ver dient het aanbeveling af en toe, minstens eens per week, de buis met heet sodawater door te spoelen. Mocht ook deze be werking niet voldoen de resultaat opleveren, dan kan men altijd nog de hulp van een vak man inroepen. Men heeft dan ech ter de voldoening eerst zelf geprobeerd te hebben het euvel te herstellen. In de meeste gevallen zal men baat vinden bij de hier boven beschreven methode, wanteen vakman kan ook niet veel anders doen WARENKENNIS SCHOONMAAKARTIKELEN Boenwas is een mengsel van bijenwas en terpentijn (ongeveer 1 deel was op 3 a 4 deelen terpentijn), dat door een kleurstof rood gekleurd is. Wil men er zeker van zijn geen vervalsehingen te koopen, dan doet men het best, ze zelf te maken door de benoo- digde hoeveelheid terpentijn in de vooraf gesmolten was te brengen. Wegens het brandgevaar dient dit niet op het vuur te gebeuren. De boenwas verleent aan gepolitoerd hout een fraaien glans en beschermt 't hout tevens tegen den in meubelen zoo gevreesden houtworm. Daar het de vernislaag soepel houdt, voorkomt het ook het springen en afschilferen ervan. Linoleum- of zeilwas is ongeveer 't zelfde als boen was, alleen ongekleurd. Er komt trouwens veel on gekleurde meubelwas in den handel. Kachelglans of kachelpomade is een mengsel van roet, potlood, terpentijn en was. Het vervangt het vroeger algemeen gebruikte potlood of grafiet, dat wegens zijn hardheid zooveel lastiger op te sme ren is. Het potlooden van kachels geschiedt niet alleen voor 't mooie. Een goed zwarte kachel straalt beter warmte uit dan een roestige, en bespaart dus brandstof. Ook hier gaan zindelijkheid en geldelijk voordeel samen. Terpentijn is een zeer geschikt middel om harsen op te lossen, dus ook om harsvlekken te verwijderen. Aangezien het echter zelf op den duur „verharst", d.w.z. overgaat in een harde, kleverige massa, moet het steeds goed van de gereinigde voorwerpen afge spoeld worden. Dit kan goed gebeuren met spiritus. Terpentijn is afkomstig uit sommige dennenhout- soorten. Die scheiden een hars af, waaruit door ver hitting de terpentijn als damp ontwijkt. De eigen aardige geur doet ook inderdaad nog sterk aan dennenbosschen denken. Schoensmeer bestaat uit een mengsel van roet en beenderkool met verschillende stoffen, zooals aardappelstroop, traan en glycerine, waaraan boven dien in den regel nog wat zwavelzuur is toegevoegd. Dit laatste verhoogt de zwart kleurende werking, maar maakt tegelijk dat de smeer niet te lang op het leer mag blijven zitten, daar dit anders verkolen zou. Schoensmeer moet dus steeds vlug en goed uitgewreven worden. De bruine, dunner vloeibare schoencrèmes be vatten andere kleurstoffen en meestal geen zuur, en behoeven dan ook niet zoo vlug verwijderd te worden, integendeel is het juist gewenscht, ze eenigen tijd te geven om in het leer te laten trekken. Als ze traan, o.a. levertraan, bevatten, houden zij het leer goed lenig. Ook vette oliën, zooals slaolie, hebben deze uitwerking.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 36