GOED VOOR HET GÉBIT EEN HARTIGE DRONK Hebt II Uw belofte gehouden 1009 \Tan alle in deze rubriek afgebeelde genummerde kostuums, die ontleend zijn aan het mode-album „Winterweelde", zijn patronen verkrijgbaar tegen den prijs van 50 ets. voor complets, 55 ets. voor mantels en japonnen en 20 ets. voor rokken, blouses, kleine avond jasjes en kinderkleeding. Bij bestelling vooral opgeven het gewenschte maatnummer. Bestellingen kunnen geschieden bij uw agent of bezorgerdoor giro- storting op No. 142700; door toezending van het bedrag per post wissel of in postzegels aan het PATRONENKANTOOR JPANORA". NASSAUPLEIN 1, HAARLEM waarbij 10 ets. extra voor toezending per post verschuldigd is. Men kan echter de patronen ook afhalen aan het bureau van dit blad. 928. Regenmantel van waterproof, rag- lan model, schuin in gezette zakken, mouw met manchet. Benoo- digde stof 3 M. a 140 cM. breed. Ver krijgbaar in de maten 42, 44, 46, 48. 929. Regenmantel van geruite waterproof2 rijen knoopen, opge zette zakken en inge zette mouwen. Kan H °Pen en gesloten ge - dragen worden. Be- noodigde stof 3 a 3.50 JU. a 140 cM. breed. Verkrijgbaar in de maten 42, 44, 46, 48, 50, 52. 1009. Middagjapon rok met tuniek van zwarte marocain. De teruggeslagen revers zijn evenals de strik met wit gevoerd gladde mouw. Benoo- digde stof 4 Meter a 130 cM. breed. Ver krijgbaar in maat 42, 44. 46, 48. Lit lit- kronieken lemen wij, dat onze vaderen een stevig glas bier of wijn goed wisten te waardeeren en gansch en al niet bang waren voor een hoeveelheid waartegen men heden ten dage ongetwijfeld zou opzien. Men staat verbaasd over de vele vaten bier en wijn, die door een poorter voor het dagelijksch of huisgebruik werden ingeslagen. Was er geen werkman, die zijn bier niet op tafel had, er was geen burger wiens kelder niet met Fransche of Rijnsche wijnen was voorzien, terwijl die der aanzienlijken daarenboven menig vat met ouden en vreemden wijn bevatte. In de middeleeuwen, ja nog in de 16e eeuw, gaf men de voorkeur aan door suiker of siroop gezoete dranken, en waren de mede, de met siroop en rijzen vermengde Rijnwijn, vooral deSpaansche en Grieksche wijnen, b.v. de Alicante, Romanye, Malevesye, „ceder en cruder- wijn, een soet groen wijnke", de gelief koosde dranken. In het vervolg van tijd zijn die soorten van wijnen door Fransche en Rijnsche (uit Frankrijk en Duitschland, waarop vooral sedert het plaatst der 16e eeuw sterke handel werd gedreven) vervangen, terwijl de zoete wijnen tot morgendrank bestemd werden. Evenals bij de Germanen en Bata ven, was bij de Duitschers en Hollan ders de matigheid geen hoofddeugd integendeel, zij waren zeer onmatig en geneigd tot dronkenschap. Daarvan kunnen de politieverordeningen (voor zoover zij nog bestaan), klepboeken, kerkeraadsacten getuigen Verbazingwekkend was de hoeveel heid bier en wijn, die een persoon kon verzwelgen voor hij bedwelmd werd. Doch men vergete niet, dat deze toen bijna de eenige dranken waren, die dagelijks gebruikt werden. Ik herhaal bijna, want ook melk, zoowel rauw als gekookt, afzonderlijk en met spijs, behoorde tot de dagelijksche dranken en daarenboven had men nog dranken waarvan wij alleen de namen kennen en die waarschijnlijk uit allerlei in wa ter of melk gekookte kruiden en koeken moet hebben bestaan. Tot die soort van dranken behoorden de kaneel-, anijs-, salie-, bitter-, botter - koeck-, speek- gezoete- en geronnen melk. Ook dronken onze vaderen een „slecht gezond dranckske". ,-,Neemt", dus ge biedt het recepten-boek, uit dien tijd, „een quarte schoon water en doet er toe een pijp caneels een vinger lanck, en mastic al zoo groot als een hase- noot. Dan sultdy dit te samen sieden met also veel suykers dat hij matelic heet zij, ende dan als deezen dranck gestopt wesende en beduyte ingezoden is, soo laet dien gestopt coelen. Ende en hebt gij gheen suicker so neemter toe Spaans soet wel geschuymt te voren." Niet minder geliefd waren des zo mers saffraan, china- en citroenwater, hangbast, prulledeprol, gortemelk, slae- doot, rijsteprol. Dit laatste was een aftreksel van rijst. De rijst zelve moest volgens het volgende recept gekookt worden „Van rijsse. Neemt rijs, sied die en laet op een teljoore 't water uitloopen, en stootet cleyn, ende (voegt er) ge- stooten amandelen (bij) alsoo vele dat genoeg zij, en doedet samen en menget met rooswater en 't sop daert rijs in gesoden is en doeter bloem en suiker toe en menget tesainen en frijt et." Koffie en thee behooren tot lateren tijd door de invoering ervan had er een groote verandering in de levens wijze en een groote omwenteling in keuken en kelder plaats. Met de koffie en thee vangt 'n nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het huiselijk leven onzer vaderen aan. Zijn Uw handen zacht en glad en bekoorlijk geble ven, zooals de handen wa ren, die hij zoo dikwijls bewonderde destijds, toen U elkaar leerde ken nen? Het is niet noodig, dat zij door huishouding en be roep, sport of ruw weer be hoeven te lijden en haar natuurlijke bevalligheid ver liezen. Wrijft Uw handen 's avonds voor 't naar bed gaan met wat Kalo- derma-Gelée in en U voorkomt rood en ruw worden. Kaloderma-Gelée houdt Uw handen jong en teer en pols en vingers. Masseert en kneedt ze een minuut lang krachtig. U zult zien dat de huid de Gelée in dien korten tijd geheel in zich heeft op genomen en merkbaar gladder en elastischer is geworden. Laat de Ka loderma-Gelée gedurende den nacht inwerken en let op het resultaat! JV. B. Kaloderma-Gelée maakt niet vettig en is daarom bijzonder aangenaam in het gebruik. maakt reeds geïrriteerde huid weer glad en soepel. >f-Maakt U eens deze eenvoudige proef: Wrijft U een wei nig Kaloderma-Gelée op handrug, •ir. I itKsfi k tkk vekzokgini; dek handen WV&Lckflt dsi- S PER PAKJE Eischt uitsluitend Holland sche verpakking Het is UW waarborg voor kwaliteit. H.P.15

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 37