GOED VOOR HET GÉBIT
EEN HARTIGE DRONK
Hebt II Uw
belofte
gehouden
1009
\Tan alle in deze rubriek afgebeelde genummerde kostuums, die
ontleend zijn aan het mode-album „Winterweelde", zijn patronen
verkrijgbaar tegen den prijs van 50 ets. voor complets, 55 ets. voor
mantels en japonnen en 20 ets. voor rokken, blouses, kleine avond
jasjes en kinderkleeding. Bij bestelling vooral opgeven het gewenschte
maatnummer.
Bestellingen kunnen geschieden bij uw agent of bezorgerdoor giro-
storting op No. 142700; door toezending van het bedrag per post
wissel of in postzegels aan het
PATRONENKANTOOR JPANORA". NASSAUPLEIN 1, HAARLEM
waarbij 10 ets. extra voor toezending per post verschuldigd is.
Men kan echter de patronen ook afhalen aan het bureau van dit blad.
928. Regenmantel
van waterproof, rag-
lan model, schuin in
gezette zakken, mouw
met manchet. Benoo-
digde stof 3 M. a
140 cM. breed. Ver
krijgbaar in de maten
42, 44, 46, 48.
929. Regenmantel van
geruite waterproof2
rijen knoopen, opge
zette zakken en inge
zette mouwen. Kan
H °Pen en gesloten ge -
dragen worden. Be-
noodigde stof 3 a 3.50
JU. a 140 cM. breed.
Verkrijgbaar in de
maten 42, 44, 46, 48,
50, 52.
1009. Middagjapon
rok met tuniek van
zwarte marocain. De
teruggeslagen revers
zijn evenals de strik
met wit gevoerd
gladde mouw. Benoo-
digde stof 4 Meter a
130 cM. breed. Ver
krijgbaar in maat 42,
44. 46, 48.
Lit lit- kronieken lemen wij, dat
onze vaderen een stevig glas bier of
wijn goed wisten te waardeeren en
gansch en al niet bang waren voor een
hoeveelheid waartegen men heden ten
dage ongetwijfeld zou opzien.
Men staat verbaasd over de vele
vaten bier en wijn, die door een poorter
voor het dagelijksch of huisgebruik
werden ingeslagen.
Was er geen werkman, die zijn bier niet
op tafel had, er was geen burger wiens
kelder niet met Fransche of Rijnsche
wijnen was voorzien, terwijl die der
aanzienlijken daarenboven menig vat
met ouden en vreemden wijn bevatte.
In de middeleeuwen, ja nog in de 16e
eeuw, gaf men de voorkeur aan door
suiker of siroop gezoete dranken, en
waren de mede, de met siroop en rijzen
vermengde Rijnwijn, vooral deSpaansche
en Grieksche wijnen, b.v. de Alicante,
Romanye, Malevesye, „ceder en cruder-
wijn, een soet groen wijnke", de gelief
koosde dranken.
In het vervolg van tijd zijn die
soorten van wijnen door Fransche en
Rijnsche (uit Frankrijk en Duitschland,
waarop vooral sedert het plaatst der 16e
eeuw sterke handel werd gedreven)
vervangen, terwijl de zoete wijnen tot
morgendrank bestemd werden.
Evenals bij de Germanen en Bata
ven, was bij de Duitschers en Hollan
ders de matigheid geen hoofddeugd
integendeel, zij waren zeer onmatig en
geneigd tot dronkenschap. Daarvan
kunnen de politieverordeningen (voor
zoover zij nog bestaan), klepboeken,
kerkeraadsacten getuigen
Verbazingwekkend was de hoeveel
heid bier en wijn, die een persoon kon
verzwelgen voor hij bedwelmd werd.
Doch men vergete niet, dat deze toen
bijna de eenige dranken waren, die
dagelijks gebruikt werden. Ik herhaal
bijna, want ook melk, zoowel rauw als
gekookt, afzonderlijk en met spijs,
behoorde tot de dagelijksche dranken
en daarenboven had men nog dranken
waarvan wij alleen de namen kennen
en die waarschijnlijk uit allerlei in wa
ter of melk gekookte kruiden en koeken
moet hebben bestaan.
Tot die soort van dranken behoorden
de kaneel-, anijs-, salie-, bitter-, botter -
koeck-, speek- gezoete- en geronnen
melk.
Ook dronken onze vaderen een „slecht
gezond dranckske". ,-,Neemt", dus ge
biedt het recepten-boek, uit dien tijd,
„een quarte schoon water en doet er
toe een pijp caneels een vinger lanck,
en mastic al zoo groot als een hase-
noot. Dan sultdy dit te samen sieden
met also veel suykers dat hij matelic
heet zij, ende dan als deezen dranck
gestopt wesende en beduyte ingezoden
is, soo laet dien gestopt coelen. Ende en
hebt gij gheen suicker so neemter toe
Spaans soet wel geschuymt te voren."
Niet minder geliefd waren des zo
mers saffraan, china- en citroenwater,
hangbast, prulledeprol, gortemelk, slae-
doot, rijsteprol.
Dit laatste was een aftreksel van
rijst. De rijst zelve moest volgens het
volgende recept gekookt worden
„Van rijsse. Neemt rijs, sied die en
laet op een teljoore 't water uitloopen,
en stootet cleyn, ende (voegt er) ge-
stooten amandelen (bij) alsoo vele dat
genoeg zij, en doedet samen en menget
met rooswater en 't sop daert rijs in
gesoden is en doeter bloem en suiker
toe en menget tesainen en frijt et."
Koffie en thee behooren tot lateren
tijd door de invoering ervan had er
een groote verandering in de levens
wijze en een groote omwenteling in
keuken en kelder plaats.
Met de koffie en thee vangt 'n nieuw
hoofdstuk in de geschiedenis van het
huiselijk leven onzer vaderen aan.
Zijn Uw handen zacht en
glad en bekoorlijk geble
ven, zooals de handen wa
ren, die hij zoo dikwijls
bewonderde destijds,
toen U elkaar leerde ken
nen? Het is niet noodig, dat
zij door huishouding en be
roep, sport of ruw weer be
hoeven te lijden en haar
natuurlijke bevalligheid ver
liezen. Wrijft Uw handen 's avonds
voor 't naar bed gaan met wat Kalo-
derma-Gelée in en U voorkomt rood
en ruw worden. Kaloderma-Gelée
houdt Uw handen jong en teer en
pols en vingers. Masseert en kneedt
ze een minuut lang krachtig. U zult
zien dat de huid de Gelée in dien
korten tijd geheel in zich heeft op
genomen en merkbaar gladder en
elastischer is geworden. Laat de Ka
loderma-Gelée gedurende den nacht
inwerken en let op het resultaat!
JV. B. Kaloderma-Gelée maakt niet vettig
en is daarom bijzonder aangenaam in
het gebruik.
maakt reeds geïrriteerde huid weer
glad en soepel. >f-Maakt U eens deze
eenvoudige proef: Wrijft U een wei
nig Kaloderma-Gelée op handrug,
•ir. I itKsfi k tkk vekzokgini; dek handen
WV&Lckflt
dsi-
S
PER PAKJE
Eischt uitsluitend
Holland sche verpakking
Het is UW waarborg
voor kwaliteit.
H.P.15