LJeet, Ui...
i
APPLIQUÉ-WERK
HET KLEINE KOOKBOEK
MENU
van de meek
I
I
I
Er zijn weinig handwerken, waarbij men met zoo weinig inspan
ning een zoo fraai en ongemeen resultaat verkrijgt als bij appliqué-
werk het geval is.
Appüqueeren is het met handwerksteken aanbrengen van allerlei
figuren van anders gekleurde stof op een onderlaag van effen ander
soortige stof.
Wat niet al aardige, grappige en mooie teekeningen kunnen wij
samenstellen van lappenrestjes, eindjes fluweel, stukjes flanel,
reepjes bont, snippers gebloemde, gestreepte, geruite en effen stof?
Wij kunnen ophechten met zijde of wol, met katoen of wol op zijde
en vilt, met raffia of perlégaren.
Wij kunnen allerlei steken combineeren steelsteken, kruissteken.
Onze afbeelding vertoont een appliqué-motief van vilt. Vilt rafelt
niet en laat zich buitengewoon goed in vorm knippen en ophechten
zonder inslag of zoom.
Voor de bloemmotieven beginnen wij met een rondje te knippen
langs een glas of eierdopje. Dit rondje wordt dubbel gevouwen
en als de stofdikte het toelaat, nogmaals dichtgevouwen. Langs den
boog knippen wij nu met een nagelschaartje met ronde punten keurige
afgeronde tandjes. Wij zorgen ervoor, dat wij bij de vouw met een
half tandje uitkomen, daar wij anders bij open vouwen voor ver
rassingen komen te staan.
Men probeere het maar eens eerst met een rondje van papier.
De bloemfiguren worden eerst gerangschikt en vastgespeld. Ver
volgens met een rijgdraad opgeregen en tenslotte met een zijden
siersteek op hun plaats gehecht, waarna het werken der figuurhjnen
en motieven kan beginnen.
Zooals onze afbeelding laat zien, kunnen wij een kussen, een
papierbak, een vloeimap e.d. op deze wijze keurig versieren.
Apart is ook het idee van het zwart laken of serge kleedje, waarop
in velerlei bonte kleuren vogel- en bladfiguren elkaar afwisselen met
geappliqueerde bloemmotieven.
Een driehoekige halssjaal met appliqué-motieven van lint of serge
op kunstzijde vormt een welkom geschenk voor een jong meisje.
(lat het hout dat voor hamerstelen gebruikt wordt
esscbenhont is f
dat mahoniehout uit West-Indië komt En ebben
hout uit Oost-Indië t
dat voor den scheepsbouw palmhout en sati jn -
hout gebruikt wordt
dat grenenhout afkomstig is van den spar f
dat dennenhout, grenenhout, Amerikaansch grenen
en vurenhout afkomstig is van naaldboomen 1
dat de kurkeiken in Zuid-Frankrijk, Spanje en
Noord-Afrika groeien T
VAN1LLEVLA
Breng ongeveer 1 liter melk aan de kook met een
opengesneden stokje vanille. Roer intusschen 2 eieren
flink met zes afgestreken eetlepels suiker en 3%
afgestreken eetlepel maizena. Voeg, als er geen klont
jes meer in zijn, de rest van den liter melk erbij
Als de vaniUeinelk kookt, doe dan een weinig bij
het maizenapapje en dit gezamenlijk flink roerende
bij de kokende melk. Laat de vla dan nog ongeveer
4 minuten doorkoken. Laat de vla afkoelen, nu en
dan roerende om vliesvorming te voorkomen, en giet
ze over in een vlakom. Naar verkiezing kan men met
het stijfgeklopte wit van twee eieren garneeren of dit
op het laatst stijfgeslagen luchtig door de vla kloppen.
In dit geval neemt men echter één lepel maizena meer.
VRUCHTENKOEKJES
Laat 1 liter melk met 20 lepels rijst en stokje
vanille op een zacht vuur langzaam gaar worden.
Als de rijst bijna droog is, roer er dan voorzichtig
8 lepels suiker door. Spreid de rijst op een vochtigen
platten schotel uit, ter dikte van 2 h 3 c.M. Snijder,
als het geheel koud is geworden koekjes van, van
ongeveer 5 bij 5 c.M. Leg in het midden van elk een
halve gestoofde perzik of abrikoos en giet het ge
bonden vocht over de vruchtenkoekjes, die netjes
op een schotel geplaatst zijn. Ook kunnen gedroogde
abrikozen, na ze een dag in water geweekt te
hebben, gestoofd ervoor gebruikt wordén.
Desgewenscht kan er wat geslagen room op de
vruchtenkoekjes gespoten worden.
gevulde sinaasappelen
Neem voor dit zeer gewilde gerecht 6 mooie
sinaasappelen, borstel die schoon, snijd ze door
midden en pers ze op de citroenpers uit. Maak de
sinaasappelhakjes van binnen mooi schoon. Giet het
sinaasappelsap plus het sap van 1 citroen door een
zcefT verwarm dit en los er 6 lepels suiker in op.
Als het afgekoeld is, voeg dan 1 kop Rijn- of bessen
wijn toe en los drie roode en drie witte blaadjes
geweekte gelatine in de warme vloeistof op.
Zet nu de sinaasappelbakjes op kopjes, om omval
len te voorkomen, en vul ze tot den rand. Leg voor
't opdienen op elk bakje 'n gesnipperde schijf sinaas
appel en daarop een hoopje slagroom.
In plaats van wijn kan men ook Ranja gebruiken
of iedere andere soort limonade.
Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Zondag:
Zuurkool met puree en var-
kenscarbonaden. Caramelvla.
Rijstsoep. Spinazie met harde
eieren en ham. Fruit.
Runderlapjes met schorsenee-
ren. Rabarbermoes.
Roastbeef met witte kool.
Drie in de pan.
Roereieren met garnalen. Ge
bakken heilbot met veldsla.
Griesbrij.
Koude roastbeef met wor
teltjes. Havermoutpap.
Kerry-soep. Eend met appel
moes. Rijstrand met abrikozen.