LJeet, Ui... i APPLIQUÉ-WERK HET KLEINE KOOKBOEK MENU van de meek I I I Er zijn weinig handwerken, waarbij men met zoo weinig inspan ning een zoo fraai en ongemeen resultaat verkrijgt als bij appliqué- werk het geval is. Appüqueeren is het met handwerksteken aanbrengen van allerlei figuren van anders gekleurde stof op een onderlaag van effen ander soortige stof. Wat niet al aardige, grappige en mooie teekeningen kunnen wij samenstellen van lappenrestjes, eindjes fluweel, stukjes flanel, reepjes bont, snippers gebloemde, gestreepte, geruite en effen stof? Wij kunnen ophechten met zijde of wol, met katoen of wol op zijde en vilt, met raffia of perlégaren. Wij kunnen allerlei steken combineeren steelsteken, kruissteken. Onze afbeelding vertoont een appliqué-motief van vilt. Vilt rafelt niet en laat zich buitengewoon goed in vorm knippen en ophechten zonder inslag of zoom. Voor de bloemmotieven beginnen wij met een rondje te knippen langs een glas of eierdopje. Dit rondje wordt dubbel gevouwen en als de stofdikte het toelaat, nogmaals dichtgevouwen. Langs den boog knippen wij nu met een nagelschaartje met ronde punten keurige afgeronde tandjes. Wij zorgen ervoor, dat wij bij de vouw met een half tandje uitkomen, daar wij anders bij open vouwen voor ver rassingen komen te staan. Men probeere het maar eens eerst met een rondje van papier. De bloemfiguren worden eerst gerangschikt en vastgespeld. Ver volgens met een rijgdraad opgeregen en tenslotte met een zijden siersteek op hun plaats gehecht, waarna het werken der figuurhjnen en motieven kan beginnen. Zooals onze afbeelding laat zien, kunnen wij een kussen, een papierbak, een vloeimap e.d. op deze wijze keurig versieren. Apart is ook het idee van het zwart laken of serge kleedje, waarop in velerlei bonte kleuren vogel- en bladfiguren elkaar afwisselen met geappliqueerde bloemmotieven. Een driehoekige halssjaal met appliqué-motieven van lint of serge op kunstzijde vormt een welkom geschenk voor een jong meisje. (lat het hout dat voor hamerstelen gebruikt wordt esscbenhont is f dat mahoniehout uit West-Indië komt En ebben hout uit Oost-Indië t dat voor den scheepsbouw palmhout en sati jn - hout gebruikt wordt dat grenenhout afkomstig is van den spar f dat dennenhout, grenenhout, Amerikaansch grenen en vurenhout afkomstig is van naaldboomen 1 dat de kurkeiken in Zuid-Frankrijk, Spanje en Noord-Afrika groeien T VAN1LLEVLA Breng ongeveer 1 liter melk aan de kook met een opengesneden stokje vanille. Roer intusschen 2 eieren flink met zes afgestreken eetlepels suiker en 3% afgestreken eetlepel maizena. Voeg, als er geen klont jes meer in zijn, de rest van den liter melk erbij Als de vaniUeinelk kookt, doe dan een weinig bij het maizenapapje en dit gezamenlijk flink roerende bij de kokende melk. Laat de vla dan nog ongeveer 4 minuten doorkoken. Laat de vla afkoelen, nu en dan roerende om vliesvorming te voorkomen, en giet ze over in een vlakom. Naar verkiezing kan men met het stijfgeklopte wit van twee eieren garneeren of dit op het laatst stijfgeslagen luchtig door de vla kloppen. In dit geval neemt men echter één lepel maizena meer. VRUCHTENKOEKJES Laat 1 liter melk met 20 lepels rijst en stokje vanille op een zacht vuur langzaam gaar worden. Als de rijst bijna droog is, roer er dan voorzichtig 8 lepels suiker door. Spreid de rijst op een vochtigen platten schotel uit, ter dikte van 2 h 3 c.M. Snijder, als het geheel koud is geworden koekjes van, van ongeveer 5 bij 5 c.M. Leg in het midden van elk een halve gestoofde perzik of abrikoos en giet het ge bonden vocht over de vruchtenkoekjes, die netjes op een schotel geplaatst zijn. Ook kunnen gedroogde abrikozen, na ze een dag in water geweekt te hebben, gestoofd ervoor gebruikt wordén. Desgewenscht kan er wat geslagen room op de vruchtenkoekjes gespoten worden. gevulde sinaasappelen Neem voor dit zeer gewilde gerecht 6 mooie sinaasappelen, borstel die schoon, snijd ze door midden en pers ze op de citroenpers uit. Maak de sinaasappelhakjes van binnen mooi schoon. Giet het sinaasappelsap plus het sap van 1 citroen door een zcefT verwarm dit en los er 6 lepels suiker in op. Als het afgekoeld is, voeg dan 1 kop Rijn- of bessen wijn toe en los drie roode en drie witte blaadjes geweekte gelatine in de warme vloeistof op. Zet nu de sinaasappelbakjes op kopjes, om omval len te voorkomen, en vul ze tot den rand. Leg voor 't opdienen op elk bakje 'n gesnipperde schijf sinaas appel en daarop een hoopje slagroom. In plaats van wijn kan men ook Ranja gebruiken of iedere andere soort limonade. Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdag: Vrijdag: Zaterdag: Zondag: Zuurkool met puree en var- kenscarbonaden. Caramelvla. Rijstsoep. Spinazie met harde eieren en ham. Fruit. Runderlapjes met schorsenee- ren. Rabarbermoes. Roastbeef met witte kool. Drie in de pan. Roereieren met garnalen. Ge bakken heilbot met veldsla. Griesbrij. Koude roastbeef met wor teltjes. Havermoutpap. Kerry-soep. Eend met appel moes. Rijstrand met abrikozen.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 36